pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Salades, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Zonder noten, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Discosalade met boekweit, dragon en appels

Discosalade_met_boekweit_dragon_en_appels

Mijn man heeft een maand geleden op zijn strooptocht naar bordjes, bestekken, schaaltjes etc. een discobestek in oranje en glitter voor me gekocht!
Moest ik maar iets cools en flitsends mee maken zei hij… Ik moest er wel even over nadenken wat dat dan zou gaan worden. Het werd een prachtige discosalade met boekweit, dragon en appels!

Meestal maak ik een pap van heel boekweit maar deze keer wilde ik het gebruiken als vervanging voor rijst of pasta in mijn salade en dat is goed uitgepakt. Het heeft de noterige smaak en de consistentie waar ik van hou. En het bakken duurt nog korter dan het koken van rijst of pasta!

Boekweit heeft wel wat versterking van de smaak nodig maar met wat zout en azijn kon ik er prima mee uit de voeten. Maar ik denk dat het ook goed zou samengaan met de mosterddressing die ik pas gemaakt heb voor de quinoa-salade (zie recept link) of met grofgesneden kruiden zoals basilicum of peterselie.

Voor de salade van vandaag maakte ik ook een heerlijke saus van ui, appel en verse dragon. Die dragon is een hele fijne smaakmaker voor de biet waar we vandaag een speciale verzie van klaarmaken; de chiogga biet. Als je een echte discosalade gaat maken moet je er wel voor gaan natuurlijk!

De chiogga bieten in mijn recept krijgen een vleugje Zweedse roots mee want ik week ze in zoetzuur samen met hele dillezaadjes.
Als je geen chiogga bieten kunt vinden kun je natuurlijk ook gewone rode bieten gebruiken. En als je niet alles in een keer op krijgt kun je de bieten prima een paar dagen in de koelkast bewaren. De smaak van de dille zal daardoor zelfs nog wat intenser worden, yammi.

De herfstframbozen en bramen zullen werken als zure discoballen in de salade. Ze zijn een belangrijke combinatie met de andere ingrediënten dus gebruik ze wel.

Zo en zet nu het discolicht maar aan en een liedje van Earth, Wind and Fire. De disco gaat beginnen!

Discosalade_met_boekweit_dragon_en_appels

Discosalade met boekweit, dragon en appels

Gebakken boekweit

Ingrediënten
180 gram hele boekweit (geweekt)
Wat olijfolie om in te bakken
Zout en peper
1 tl tamari
1 el witte appelcider azijn
Zout en zwarte peper

Chioggia bieten in zoetzuur

Ingrediënten
2 dl water
1 dl appelcider azijn
60 gr agave
½ tl zout
1 laurierblad
½ el hele dillezaden (droog)
———–
5 chioggia bieten

Saus met dragon en appel

Ingrediënten
250 gr verse appels (plm. 2 stuks)
250 gr gele of witte uien (plm. 2 stuks)
Wat neutrale olie om in te bakken
2 el water plus 2 el plantaardige room
Zout en gemalen witte peper
Een handje verse grof gehakte dragon

Voor het serveren
1 dl frambozen
1 dl bramen
1 gesneden appel
1 dl geroosterde zaden (bijvoorbeeld zonnebloem- en pompoenpitten)
2 dl gekookte groene erwten of bonen

Hoe doe ik het?
Gebakken hele boekweit
1. Bereiding; Spoel de hele boekweit in heet water en week het dan in koud water gedurende 1 tot 24 uur in de koelkast.
2. Bereid de boekweit meteen als je de saus (zie recept hieronder) klaar hebt.
3. Doe de geweekte boekweit in een draadzeef en spoel het zorgvuldig en laat het daarna goed uitlekken.
4. Giet wat olijfolie in een pan en doe de boekweit er in. Bak tot het begint te knisperen. Dat duurt ongeveer vijf minuten. Voeg dan soja, azijn, zout en peper toe en roer het goed.

Chioggia bieten in zoetzure
1. Schil de bieten en snijd ze zo dun als je kan, bij voorkeur op mandoline of in een mixer met snijfunctie. Doe de plakken in een kom.
2. Doe alle ingrediënten voor het zoetzuur in een kleine pan en breng het aan de kook. Kook het mengsel ongeveer vijf minuten door en giet het vervolgens over de gesneden bieten.
3. Laat het intrekken tot het tijd is voor het diner. Hoe langer je het laat trekken hoe meer smaak je hebt!

Saus met dragon en appel
1. Schil de ui en snijd hem in plakjes. Bak de plakken in olie in een pan op een laag vuur totdat de ui glazig wordt in ongeveer 10 minuten. Schil de appels en snijd ze in plakjes.
2. Doe de appels ook in de pan en bak nog eens 10 minuten.
3. Voeg 2 el water en 2 el plantaardige room toe en laat het een paar minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper.
4. Als je een gladde saus wilt hebben doe je alles nog even in een hoge mixerkom en mix je tot je een gelijkmatige saus hebt. Controleer dan nog even de smaak en kruid het eventueel nog wat extra met zout, peper en misschien nog wat dragon.

Breid de topping: rooster wat zaden in een droge bakpan, schil een appel en kook wat groene erwten of bonen.
Serveer de salade in een grote schaal met wat appelsaus er op. Serveer de rest van de saus apart zodat iedereen kan kiezen voor meer of minder saus. Strooi de zaden, de vruchten en de gesneden appel over de salade. Geniet er van!

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *