pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Raw, Recepten, Vegan
commentaren 3

Boekweitpap met granaatappel en geroosterde hazelnoten

Boekweitpap_met_granaatappel_closeup

Mijn moeder heeft een hekel aan alles wat pap heet en I love it! Er is iets bijzonders met pap. Het lijkt troostend, bevredigend en het is goed voor je. Vandaag krijg je het recept van mijn favoriete pap van dit moment; boekweitpap met granaatappel en geroosterde hazelnoten.

Ik denk dat mijn fascinatie voor pap iets te maken heeft met de bekende Zweedse langlaufer Gunde Svan. Hij had een grootse carrière in 1985-1990 en won verscheidene gouden medailles In de vroege jaren ’90, maakte hij een populaire commercial voor pap die gemaakt was van haver. In de commercial zei hij dat hij al die overwinningen te danken had aan zijn ochtendritueel met pap. Eigenlijk een beetje zoals Rintje Ritsma in Nederland pindakaas verkoopt.
Het is mijn eerste herinnering aan commercials die in die tijd in Zweden best bijzonder waren. In die tijd ging je soms wat vroeger naar de bioscoop om de commercials niet te missen. Dat was in mijn jonge tijd toen commercials vrij nieuw waren en ik er ook jonger uit zag met blauwere ogen dan nu.
Mijn moeder heeft nooit zo meegevoeld met mijn voorliefde voor pap. Het leek bijna op een generatieconflict. Ze maakte al snel de afspraak met me dat ik mijn eigen pap maar moest maken en de daarbij behorende afwas ook maar moest doen. Ik ben de pap toch trouw gebleven.

Vandaag serveer ik een boekweitpap. Ondanks de naam, zit er geen gram tarwe in. Boekweit is een kruidachtige plant die een verre relatie heeft met o.a. rabarber. Er zijn tegenwoordig diverse manieren om aan glutenvrij meel te komen waarvan boekweit een veelzijdige variant is. Naast de bloem van boekweit kun je ook grutten en hele boekweitzaden kopen.

Voor deze pap gebruik ik de hele boekweitzaden (ook korrels genoemd) die ik eerst 8 uur week. Je moet er wel op letten dat je het boekweitzaad daarna goed spoelt voordat het gegeten wordt. Het bevat namelijk een bittere stof die niet lekker is en met wat spoelen verdwijnt. De geweekte boekweit kun je in water zo’n drie dagen goed houden in de koelkast. Zorg er wel voor dat je het water dan iedere dag ververst.
De pap is snel te maken en is als ontbijt goed genoeg om je tot de lunch tevreden te houden.
Laten we aan de slag gaan!

Boekweitpap_met_granaatappel

Boekweitpap met granaatappel en geroosterde hazelnoten

1 portie

Ingrediënten
65 gr geweekte hele boekweitzaden/korrels
60 gr plantaardige melk (bijv. van amandelen, cashewnoten, hazelnoten …)
1 kleine appel in kleine stukjes gesneden
(1 ontpitte Medjoul dadel, optioneel)
1 snufje zout
20 gr ontgeurde kokosolie

Hoe doe ik het?
1. Week de boekweitzaden/korrels in koud water een dag van tevoren of gedurende ongeveer 8 uur.
2. Spoel de boekweit heel goed in een zeef. Het spoelwater moet uiteindelijk helemaal helder zijn.
3. Giet alle ingrediënten in een blender/mixer en mix het tot je een romige pap hebt.
4. Serveer de pap met granaatappelpitjes en geroosterde hazelnoten.

Andere lekkere combinaties zou kunnen zijn:
– Een fijn gesneden peer, wat pecanoten en een paar gedroogde bosbessen
Appelstroop en walnoten
Zelfgemaakte muesli
– Appelmoes en kaneel
Of alles wat je maar lekker vindt samen met je pap!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.

 

Filed under: Glutenvrij, Lactosevrij, Ontbijt, Raw, Recepten, Vegan

door

Sharing the passion for food!

3 Kommentare

  1. Leuk stuk om te lezen Isabel!
    Zelf ben ik ook gek op pap, maar manlief gruwt ervan. Boekweit en gierst zijn mijn favoriet, maar ik eet ze wel het liefst warm. Ik maak mijn pap meestal van vlokken, maar zal het ook eens met hele boekweitkorrels gaan proberen. Bedankt voor de klaarmaak-tip!

    • Dank je Conny! Haha, pap is echt een soort love or hate it-dish!
      Ik maak zeker ook pap met vlokken, snel en heerlijk maar probeer ook die korrels. Het smaakt echt top en als je het combineert met “warme” kruiden zoals kaneel of kardemom denk je niet zo over dat het koud wordt geserveerd. ik in ieder geval niet ;0)

  2. Pingback:De granaatappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *