Van de week had ik zoals gewoonlijk weer eens weinig tijd om een diner te maken. Dus het moest snel en toch lekker en dat werd deze keer een salade met quinoa, verse vijgen en mosterddressing. Veel moeilijker dan dit simpele recept hoeft het niet te zijn om een lekker smakelijk diner op tafel te zetten!
Deze salade is prima te combineren met wat groene sla en misschien met nog meer groenten zoals dungesneden venkel, andijvie of zelfs wortelen.
De verse vijgen maken de salade superlekker en zijn erg betaalbaar op dit moment. Een perfect moment om er veel te kopen of van je eigen boom te oogsten als je zo gelukkig bent.
Als je na het maken van de salade nog vijgen over hebt kun je misschien nog mijn smoothie maken met peren en kaneel.
De dressing moet een beetje bite hebben om het te laten concurreren met de quinoa.
Maak je geen zorgen als de dressing bij het proeven wat pittig is. Eenmaal in de salade zal het voor een goede balans zorgen. Met een beetje room maak je de dressing lekker romig; mmmm!
Als je wilt kun je de salade ook nog combineren met gefrituurde tofu, in de oven gegrilde pompoen of iets anders wat je toevallig in huis hebt en kan gebruiken voor je snelle diner.
We gaan aan de slag!
Salade met quinoa, verse vijgen en mosterddressing
Ruim voldoende voor 3-4 p
1 dl Beluga linzen (deze hoeven niet geweekt te worden)
3 dl quinoa + 6 dl water
1 dl zonnebloempitten
1 dl pompoenzaad of eventueel noten of amandelen (ik gebruikte deze keer pecanoten ).
300 gr oesterzwammen (of andere beschikbare lekkere paddenstoelen)
1 el tamari (of sojasaus)
Neutrale olie om in te bakken
Voor het serveren
3 verse vijgen
1 stronkje van een bleekselderij
1 handje bladpeterselie
1 handje zwarte of gele rozijnen
Mosterd dressing
2 tl Dijon mosterd
3-4 el olijfolie
1 el citroensap
3 el plantaardige room (bijvoorbeeld van rijst, haver of soja)
Zout en peper
Hoe doe ik het?
1. Spoel de droge linzen in een draadzeef en giet ze daarna in een kleine pan. Zorg dat ze bedekt zijn met water en laat ze koken tot ze nog net een bite hebben in ongeveer 10 minuten. Giet ze af in een draadzeef en doe ze daarna in een schaal.
2.Breng het water voor de quinoa aan de kook. Doe de quinoa er in en roer het. Bedek de pan met een deksel en zet het vuur laag. Laat het ongeveer 10-12 minuten koken. Giet de quinoa ook af met de draadzeef. Doe de gemaakt quinoa bij de linzen in de schaal.
3. Neem een droge bakpan en doe de zonnebloempitten, pompoenpitten en/of noten of amandelen er in. Rooster tot ze goudbruin worden terwijl je blijft roeren. Giet ze in een kom om af te koelen.
4. Meng de ingrediënten voor de dressing en giet de helft ervan over de quinoa en de linzen. Snijd de steeltjes van de bladpeterselie fijn (bewaar de blaadjes) en doe het bij de quinoa en de linzen. Roer het goed door en ga dan de paddenstoelen maken.
5. Snijd de paddenstoelen in kleine stukken. Giet wat olie in een pan en laat het warm worden. Doe de paddenstoelen er in en bak ze op hoog vuur tot ze een mooie kleur hebben en knapperig worden. Voeg de tamari toe en bak nog een paar minuten door.
6. Hak de rest (blaadjes)van de bladpeterselie en snijd de verse vijgen in plakjes. Snijd ook de selderij in dunne plakjes.
7. Garneer de schaal met de linzen en quinoa met de vijgen, de geroosterde zaden, de paddenstoelen, rozijnen en de peterselie. Doe er wat extra dressing overheen. Tijd om er eens lekker van te proeven!
Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.