pirnten printen
Drankjes, Geen categorie, Love your leftovers, Recepten, Vegan, Voordelig koken
Laat een bericht achter

Tepache – een bruisend drankje gemaakt van schil van ananas! 

Voor oudejaarsavond heb ik een toetje gemaakt met gekarameliseerde ananas en zelfgemaakt ijs en ik dacht na of je iets met de schil kon doen. Nadat ik wat tijd op Google had doorgebracht, vond ik Tepache, een Mexicaans bruisend drankje gemaakt van de schil van ananas; zo spannend dat ik meteen aan het werk ging! Wil je het ook proberen? Leuk!

Op dit moment ben ik thuis aan het revalideren na een heupoperatie, met andere woorden ik werk niet zo veel en dat is natuurlijk een goede combinatie met alle beperkingen die Covid-19 ons oplegt.
Aan de andere kant kan niets me weghouden van de keuken! Het is geweldig met wat extra tijd om gewoon te experimenteren en alles precies zo te doen als je wilt.

Dus in mijn keuken bruist alles nu! Ik heb een wilde gist gemaakt en drie soorten zuurdesem, ingelegde rode paprika’s en druiven en natuurlijk mijn Tepache.
Mijn man beweert dat het op dit moment levensbedreigend is om de keuken in te gaan vanwege alle gisting. Maar laat hem maar kletsen, hij weet niet hoe het werkt…… 😁 … hoewel, het kan iets te maken hebben met eerdere experimenten waarbij er echt een explosie plaatsvond bij het maken van mijn wilde gist … Haha! Ik heb hem verteld, dat als hij bang is voor mijn experimenten, hij maar beter niet in de keuken moet komen. De keuken is en blijft mijn domein!

Nu meer over de Tepache. De drank bestaat uit ananasschil, water en bruine suiker. Ja, zo simpel is het en dat maakt het ook extra leuk om er mee te experimenteren!
Hoe werkt het?  Op de schil van de ananas zitten wilde gisten (zoals op verschillende andere soorten fruit) en wanneer je dat combineert met suiker, water en tijd, gebeuren er verbazingwekkende dingen

Ik heb eerst een vrij neutrale versie van de drank gemaakt waaraan door alleen maar een kaneelstokje toe te voegen als smaakmaker.
Toen ik na een paar dagen tevreden was met het resultaat, heb ik mijn eerste batch gefilterd, de pot goed gespoeld en daarna nog 2 eetlepels ruwe suiker toegevoegd (om de fermentatie weer een beetje een boost te geven) plus de al gebruikte ananas plus grof gemalen kardemom en kurkumapoeder.
Ik bedekte het losjes en zette de pot warm weg en wachtte een paar dagen voordat ik de nieuwe batch filterde. Het resultaat: een sprankelend lekker drankje voor de zomer, vooral met veel ijs en verse limoen!

Voordat ik de photoshoot voor deze post deed heb ik een derde smaakmaker geprobeerd. Vanaf de eerste batch heb ik de helft ervan uitgeschonken en op smaak gebracht met een aardbeienthee met verse hibiscus. Naast de mooie kleur die het kreeg, is het ook echt heerlijk geworden!

Er zijn zoveel verschillende variaties die je kunt bedenken; kruiden (kaneel, kardemom, gember, peper, enz.) of het serveren bij verschillende soorten fruit (appel, verschillende soorten bessen, sinaasappel) en verse kruiden (zoals munt, citroenmelisse, tijm enz.).
Heb er ook over gedacht om een ​​lekkere cocktail te maken met mijn Tapache, maar daar kom ik een andere keer op terug…

Basisrecept voor Tepache

Hier maak je ongeveer een halve liter kantenklare drank mee.
Ingrediënten

  • De schil van een hele ananas (je kunt ook de harde kern in het midden gebruiken als je wilt)
  • 1 liter water (indien nodig voor de smaak, breng het aan de kook en laat het volledig afkoelen voor gebruik)
  • 100 gram bruine suiker
  • (eventueel kruiden zoals kaneel, kardemom, kurkuma, gember etc.)

Hoe doe ik het?
1. Spoel de ananas in water (niet al te heftig, je moet wel wat gist overhouden). Schil de ananas met een mes en bewaar de schil (doe iets anders leuks met de ananas zelf!)
2. Doe de schillen in een glazen pot (ik nam eerst een fles van 1 liter, maar heb deze later vervangen door een pot van 2 liter met beugelsluiting (aanbevolen!)
3. Voeg de suiker en het water toe aan de pot. Roer met een lange houten lepel of iets dergelijks tot de suiker is gesmolten. Sluit de fles/pot met een deksel of beugel.
4. Zet de pot in een warme kamer.
Onze keuken is ’s nachts zo koud (brrrr.) dat mijn pot heen en weer moest tussen onze kookboekenbibliotheek waar we elke avond de haard aansteken en de keuken. Als het te koud is, start de gisting niet. Als het te heet is, sterft de gist. Dus (kamer)temperatuur is wel een punt.
5. Open zo nu en dan de fles of pot om te zien (en te horen) wat er gebeurt. Na 36-48 uur zit er wit schuim op de bovenkant en hoor je een beetje zzzzzz als je het deksel opent. De drank moet borrelen als een koolzuurhoudende drank.
6. Zeef de vloeistof in een fijne holle zeef. Om alle troebelheid kwijt te raken kun je het eventueel extra filteren met een of twee koffiefilters. Het proeven komt nu dichterbij!
7. Giet de drank in een fles, bij voorkeur in een fles van twee liter die je tot halverwege vult om te voorkomen dat hij door de druk explodeert. Ik spreek uit ervaring, geloof me!

Als je meer koolzuur en smaak wilt, laat het dan nog een dag of twee op kamertemperatuur staan.
Zo niet, drink het dan meteen op. Je kunt het een paar dagen bewaren in de koelkast.
De drank zal wat alcohol bevatten vanwege de gisting. Het is geen hoog percentage, maar wel goed om te weten als dat voor jou of anderen belangrijk is (zwanger, verkeer etc.) 

De Tepache smaakt heerlijk met veel ijs en misschien wat fijngehakte citroen of diverse soorten fruit.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en noten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.