Voor het groene kerstdiner in mijn restaurant heb ik enkele weken geleden een lekkere chocoladetaart bedacht. Ik heb er zoveel mogelijk, met name Zweedse, kerstsmaken in verwerkt. Zo heb ik glühwein toegevoegd aan de chocoladetruffel en ik serveer het met een volle sinaasappelbotercrème gemaakt met hele sinaasappels.
Het was met het jaartje wel. Er is heel veel gebeurd en er is keihard gewerkt. In de zomer zijn we een keer gaan zitten om te kijken hoe het na anderhalf jaar in de Residence ging. We kwamen er achter dat we gaandeweg steeds meer afweken van ons oorspronkelijke concept. Ons werk had steeds meer een horeca karakter gekregen.
Veel restaurant en minder inhoudelijke zaken als bloggen, schrijven etc. We hebben toen het roer omgegooid en daardoor is het najaar een geweldige tijd geworden.
Onze horeca is nu wat meer ingekaderd qua tijden (en personeel), er worden alleen maar recepten van mezelf gekookt en in stapjes maken we van fine dining en gezellige green food experience.
En nu komen de gasten als het ware bij mij thuis eten. Heerlijkl! En ik zing weer in de keuken, bedenk de lekkerste dingen en het lijkt alsof alles ineens bruist. Zo ook met het kerstdiner dat ik eigenlijk in een opwelling bedacht, op facebook zette en vervolgens in een dag uitverkocht inclusief twee extra ingelaste data.
Als dessert konden de gasten kiezen uit een pannacotta van witte chocolade met appel-en saffraangelei en saffraankruimels of chocolade truffeltaart met glühwein en sinaasappelroom. Vandaag geef ik je het recept voor de chocoladetaart.
Chocoladetruffeltaart met glühwein en sinaasappelbotercrème
Voor de taart bakte ik zelf glutenvrije biscuit (digestive). Als glutenvrij niet belangrijk voor je is kun je de biscuit ook in de winkel kopen. Dat werkt ook prima. Ik koos voor mijn eigen glutenvrije versie die bovendien ook heel gemakkelijk te verwerken is. Het deeg is zo gemaakt en het is gemakkelijk om de hoeveelheid indien nodig te verdubbelen of te verdrievoudigen.
Je kunt het prima van tevoren maken en je kunt het ook invriezen voor als je een keer een snelle taart wilt maken.
De truffelvulling maakte ik heel eenvoudig met zijden tofu als basis. Samen met de gesmolten chocolade wordt het een stevig geheel en lijkt het op truffel.
Om het wat meer kerstsfeer te geven heb ik glühwein gebruikt maar die kun je ook weglaten als je de taart buiten de kersttijd maakt. De Glühwein die ik gebruikte was op smaak gebracht met chili en chocolade maar je kunt het met elke gekochte soort glühwein doen.
Naast glühwein voeg ik ook een eetlepel witte miso toe voor een intensere en spannender chocoladesmaak. Ook dit kun je achterwege laten maar ik beloof je dat het resultaat er beter mee wordt.
En dan de uitgesproken sinaasappelbotercrème gemaakt met gekookte sinaasappels. Deze zalige botercrème zorgt voor een echt smaakexplosie! Zelf geef ik er nog een extra Zweeds smaaktintje aan door aan de crème wat gemalen kruidnagel toe te voegen maar als je niet Zweeds bent smaakt dat ook heerlijk hoor.
Glutenvrije wannabe-digestive biscuit
Ingrediënten
2 dl / 90 gram havermout (glutenvrij)
1 dl / 65 gram teffmeel (een Afrikaans volkorengraan dat vooral wordt gebruikt om glutenvrije bloem te maken)
1 dl / 65 gram tapiocameel
3 eetlepels / 33 gram ruwe suiker of muscovado-suiker
1 snufje zout
1/2 theelepel vanillepoeder
75 gram vegan margarine
80 gram rijstmelk
Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 200 graden. Bereid een bakplaat voor met bakpapier.
2. Kneed alle ingrediënten samen en leg alles op het voorbereide bakpapier. Verspreid het goed. Het hoeft niet heel mooi en glad te zijn, het wordt later toch allemaal verkruimeld.
3. Bak het ongeveer 10 minuten in de oven of tot alles goed doorbakken is. Laat het iets afkoelen en maal het vervolgens in een blender tot fijne kruimels. Dit kan vooraf worden bereid en kan ook worden bewaard in de vriezer.
Wannabe-digestive biscuitkorst voor de taart
Ingrediënten
4,5 dl / 185 gram fijngemalen biscuit (als hierboven)
130 gram margarine
Hoe doe ik het?
1. Smelt 100 gram margarine in een kleine pan en meng met de spijsverteringskoekjes.
2. Spreid het beslag in een taartvorm met verwijderbare rand. Zet het in de vriezer terwijl je de rest van de taart klaarmaakt.
Chocoladetruffel voor de taart
Ingrediënten
400 gram zijden tofu
200 gram gesmolten chocolade (70%)
Ongeveer 1 el / 15 gram witte miso
1 dl / 70 gram poedersuiker
Optioneel: ongeveer 1,5 eetlepels glühwein
Hoe doe ik het?
1. Maak een au bain marie door een kleine pan half te vullen met water. Plaats een kom op de pan en laat het water dan aan de kook komen. Weeg de chocolade, breek het in kleinere stukjes en doe de chocolade in de kom op de pan. Laat de chocolade smelten.
2. Doe de tofu in een blender. Voeg witte miso, poedersuiker en glühwein toe. Mix het goed.
3. Voeg ten slotte de gesmolten chocolade toe aan het tofu-mengsel en mix de room volledig glad.
4. Giet de crème op de voorbereide biscuitkorst in de taartvorm. Zet de chocoladetaart minstens 2 uur in de koelkast voordat je hem opdient zodat hij mooi stevig is voordat je hem in stukjes snijdt.
Je kunt de taart uitstekend een paar dagen voor het serveren bereiden. Bewaar hem in de koelkast. Verpak de taart in plastic om te voorkomen dat de hij uitdroogt maar doe dit erg losjes om te voorkomen dat er condens op de chocolade druppelt.
Serveer de taart in niet al te grote stukken (het is nogal machtig) met de sinaasappelcrème aan de zijkant. Het is leuk met wat lingonberry, cranberry, granaatappel of misschien een uitgesneden oranje kruidnagel als versiering. Optioneel kun je er ook slagroom * bij serveren.
Sinaasappelbotercrème
Ingrediënten
1 grote, hele sinaasappel met schil erop (bij voorkeur biologisch)
——
100 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
70 gram poedersuiker (eventueel iets meer als je de room zoeter wilt)
Hoe doe ik het?
1. Was en borstel de sinaasappel goed en doe hem in een pan met veel water. Laat het koken tot de sinaasappel helemaal gaar en zacht is. Dit duurt ongeveer 1 uur. Voeg indien nodig meer water toe zodat het niet droog kookt.
2. Als de sinaasappel zacht is, haal je hem uit het water, laat je hem iets afkoelen en snijd je hem in kleinere stukjes. Verwijder eventuele pitten en mix vervolgens de hele sinaasappel met schil en al tot een gladde crème.
3. Voeg margarine en poedersuiker toe aan de afgekoelde gemixte sinaasappel en mix tot je een mooie, gelijkmatige botercrème hebt. Door de margarine pas toe te voegen wanneer de sinaasappelpulp is afgekoeld voorkom je dat de room gaat schiften.
4. Giet de boterroom in een spuitzak of een goed gesloten pot met deksel.
De crème is geschikt om een paar dagen voor het serveren te bereiden.
Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose (* mits er gekozen wordt voor vegan room) en eieren.
1 Commentaar