Vandaag heb ik een review van het Zweedse boek ‘Superfood boost’ geschreven door Erica Palmcrantz Aziz voor je. En natuurlijk heb ik er weer wat lekkers uitgehaald voor je. Je gaat smullen van heerlijk knapperige frambozen-kokoskoekjes.
Na de vakantie begint het gewone dagelijkse leven weer. Schooltassen moeten in orde gemaakt worden, er moeten weer beslissingen genomen worden tijdens vergaderingen en de wekelijkse boodschappenroutine gaat weer van start.
Misschien zit jij daar ook middenin en probeer je nog wat gezonde gewoontes van de vakantie en de opgedane energie in stand te houden. We nemen ons dan vaak voor om wat minder te snoepen, niet al te veel koffie te drinken en een leven te leiden met veel fruit en groenten.
Dat is het punt waarop het boek Superfood boost wat voor je kan betekenen. Het boek geeft je een gemakkelijk leesbare introductie in de wereld van (raw) ingrediënten die je wat extra power geven in het dagelijkse leven. En die ingrediënten in het boek vind je voor het overgrote deel gewoon in de betere supermarkten.
Na de introductie vind je in het boek een grote hoeveelheid recepten die keurig in categorieën zijn onderverdeeld zoals bowls en pudding, smoothies en “mylk”shakes en de raw uitvoeringen van ijs, tussendoortjes en lekkere balletjes en repen.
Allemaal smakelijke en gemakkelijk te maken recepten waarmee je van alles maakt voor het ontbijt, de lunch of lekkere tussendoortjes.
Voor een aantal gerechten is wat voorbereiding nodig zoals het laten weken wat je natuurlijk gewoon tijdens je slaap laat gebeuren en als je er eenmaal aan gewend bent gaat dat vanzelf.
Net als bij de meeste raw food recepten heb je een beetje apparatuur nodig om te mixen. Met een gewone keukenmachine of een staafmixer kom je al een heel eind en voor sommige recepten heb je een high speed mixer nodig om te malen.
Maar laat je niet ontmoedigen door technische benodigdheden. De meest recepten kunnen worden gemaakt met spullen uit de standaardkeuken al duurt het dan soms wat langer.
Als je wel eens raw food kookt herken je waarschijnlijk de manier van koken en misschien ook een aantal recepten. In ieder geval inspireert het boek om eens wat verder te kijken in de wereld van raw lekkernijen. En als foodie wil je natuurlijk van alle markten thuis zijn.
Knapperige frambozen-kokoskoekjes
Ik heb uit het boek een recept gekozen voor knapperige frambozen-kokoskoekjes.
Je kunt ze maken in een droogoven als je die hebt maar het gaat ook prima in een gewone oven als je die op een lage temperatuur zet van plm. 50°. Het is dan wel niet meer helemaal echt raw maar wel erg lekker.
Omdat ik niet goed kon kiezen tussen baobap of lucumapoeder ben ik een beetje mijn eigen weg gegaan en heb ik de helft van allebei gebruikt. Het lucumapoeder geeft een lekker zoetje en baobap verbetert de zuurgraad van de frambozen. Beide poeders hebben een bindend effect op het deeg en dat is handig om alles goed samen te houden. Je kunt deze poeders online vinden maar ook in winkels voor gezond eten.
De koekjes hebben een fantastische kleur en je kunt ze zowel als deeg als gedroogd eten dus kijk uit dat je wel een eindproduct overhoudt.
Maar laten we aan de slag gaan!
Knapperige frambozen-kokoskoekjes
Voor ongeveer 20 koekjes
Ingrediënten
225 gr bevroren, ontdooide frambozen, niet het sap
75 gr kokosvlokken
1 el baobap- of lucuma poeder
Een snufje gemalen vanillepoeder
0,5 dl kokossuiker
Hoe doe ik het?
1. Meng alle ingrediënten in een kom. Zorg ervoor dat je het sap van de ontdooide frambozen niet gebruikt (je kunt het altijd bewaren en later opdrinken). Hoe meer vocht het beslag bevat, hoe langer het zal duren om de koekjes te drogen.
2. Doe ongeveer één eetlepel beslag per koekje op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat de koekjes dan ongeveer 20 uur op 42° in een droogoven drogen. En zoals gezegd kan het ook in de gewone oven op een temperatuur van 50°.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten doos.
Dit recept is van nature vrij van gluten, eiren en lactose.
Superfood boost
Auteur Erica Palmcrantz Aziz
ISBN 9789174246421
Uitgever Bonnier Fakta
Taal Zweeds