Zomer betekent veel salade en dan ga ik nadenken hoe ik die extra lekker kan maken. Want wat is nu het geheim van een lekkere salade? Natuurlijk is de groente belangrijk en die is er in de zomer te kust en te keur. Maar het lekker afmaken van de salade met een dressing of topping is de sleutel naar het echte succes. Daarom, vijf vegan salade toppings, die je blij zullen maken!
Een van mijn salade-favorieten (en van velen met mij) is de Ceasar salade. Daarom heb ik deze salade maar eens als “rolmodel” gebruikt, een soort moedersalade. Wat is het nou dat de Ceasarsalade zo populair maakt? Eigenlijk is dat de combinatie van de verschillende texturen en smaken. Er zit iets knapperigs in (croutons), ook iets zouts; (bacon), iets kazigs (Parmezaan), iets met umami (ansjovis) en een romige dressing.
Ik ben eens gaan kijken hoe we dit op een andere manier kunnen maken en hieronder vind je mijn resultaat; 5 lekkere toppings. Je kunt ze naar hartenlust combineren of apart eten, mixen in salades, op brood eten of met soep. Gebruik lekker alle sla en groente die je kunt vinden en vergeet niet je groenten op verschillende manieren te snijden zodat je verschillende bites krijgt. En geniet van de zomerzon!
Om misverstanden te voorkomen; een dressing is bij mij vloeibaar en een topping is dat wat ik aan losse, niet vloeibare ingrediënten, mix met de salade. Vandaag gaan we eens kijken hoe je een paar lekkere toppings kunt maken. Volgende keer gaat het dan over dressings.
Laten we aan de slag gaan!
Kikkererwten met baharat
(in plaats van croutons)
Ingrediënten
400 gram gekookte kikkererwten
2-5 tl baharat (kruidenmengsel uit Libanon)
een snufje zeezout
de schil van een sinaasappel
2 el ontgeurde kokosolie of olijfolie
Hoe doe ik het?
1. Week de gekookte kikkererwten en giet ze in een kom.
2. Giet de baharat, het zout en de schil van de sinaasappel over de kikkererwten. Roer alles voorzichtig door elkaar en voeg er dan wat olie aan toe.
3. Bak de kikkererwten op een matig vuur in een diepe koekenpan in de neutrale olie. Bak door tot ze beginnen te poffen en knapperig worden. (duurt ongeveer 10 minuten).
4. Doe de kikkererwten uit de pan op een stuk keukenpapier zodat het overgebleven vet door het papier wordt opgezogen. Wat extra zout naar smaak toevoegen en de topping is klaar om te serveren of gebruiken.
Facon met Hen van het bos (of oesterzwammen)
(in plaats van spek)
Ingrediënten
Een grote (gekweekte) Mai Taka / Hen van het bos (als je het niet kunt krijgen, het werkt net zo goed met oesterzwammen of soortgelijke “vlezige” paddenstoelen)
1 tl liquid smoke (of gerookte zout)
1 el tamari
½ el ahornsiroop alt agave
knoflookpoeder
vers gemalen zwarte peper
1,5 el gesmolten, ontgeurde kokosolie
—————————
2 el ontgeurde kokosolie om in te frituren
Hoe doe ik het?
1. Snijd het uiteinde van de paddenstoelen af en gooi het weg. Breek de paddenstoel(en) in kleinere stukken.
2. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Als dit klaar is kunnen de stukken paddenstoel zorgvuldig in het mengsel worden gelegd. Zorg dat alle stukken goed zijn bedekt met de marinade. Laat het vervolgens ongeveer tien minuten staan om in te trekken..
3. Doe alles in een zeef en laat de marinade afvloeien. Laat de stukken paddenstoelen een beetje drogen.
4. Doe wat kokosolie in een grote koekenpan. Als de pan goed warm is kunnen de stukken champignon er in.
5. Laat de paddenstoelen rustig bakken zonder veel te bewegen. Gebruik een middelhoog vuur en zorg dat ze rondom lekker krokant worden.
6. Als dit klaar is kunnen de paddenstoelen even uitlekken op een stuk keukenpapier. Het vet kan zo goed opgenomen worden. En met wat extra zout is het helemaal klaar voor gebruik. Je kunt dit al een paar uur voor de maaltijd maken maar niet langer van tevoren want dan worden de paddenstoelen zacht en kleverig.
Rawmesan
(in plaats van parmezaan)
Ingrediënten
1 kop rauwe pompoenpitten
2 tl edelgistvlokken
Hoe doe ik het?
1. Doe de pompoenpitten in een droge koekenpan en bak ze voorzichtig goudbruin. Doe ze daarna in een vijzel of blender en laat ze daar afkoelen.
2. Doe de voedingsgist bij de gebakken pitten en maal dit tot een ruwe look-alike van Parmezaanse kaas.
3. Giet het mengsel in een glazen pot. Je kunt deze Rawmesan tot 2 weken in de koelkast bewaren. Je kunt het gebruiken voor salades, groenten, eieren, over broodbeleg, etc,
Of maak in plaats van Rawmesan een ……
Tofu-feta
(in plaats van parmezaan)
Ingrediënten
250 gr vaste tofu
150 gr citroensap
1 el witte miso
1-2 el olijfolie
0,5 el rijstazijn
1 snufje gedroogde oregano
Hoe doe ik het?
1. Snijd de tofu in kleine blokjes.
2. Doe de overige ingrediënten in een kom en zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt.
3. Voeg de kleine blokjes tofu voorzichtig toe aan de marinade zodat de blokjes heel blijven.
4. Zet het mengsel in de koelkast gedurende 1-24 uur om te marineren.
5. Hoe langer je de tofu laat marineren, hoe meer smaak het krijgt. Vergeet niet dat je nooit vingers of een vuile lepel in de pot mag zetten! Goed bewaard blijft de tofu goed in de koelkast gedurende maximaal 5 dagen.
Droog geroosterde noten en zaden
(in plaats van umami (ansjovis)
Door het droog roosteren van noten en zaden ontwikkelen ze de smaak umami (lees hier meer over umami).
Geschikte noten en zaden zijn: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, walnoten, hazelnoten, amandelen, pecanoten, pistachenoten … Noem maar op!
Hoe doe ik het?
De zaden of noten gaan gewoon in een droge koekenpan en kunnen dan voorzichtig goudbruin worden. Als het roosteren klaar is wel onmiddellijk overgieten in een kom om te voorkomen dat het roosteren door gaat. Dat is een kwestie van even goed het moment bepalen.
2. Laat ze afkoelen en dan kun je ze eten zoals ze zijn maar ook pletten, of hakken en lekker ergens op strooien.
Nog meer ideeën!
Vergeet niet alle andere lekkere toppings die misschien al kant en klaar in je koelkast of keukenkast staan zoals:
– ingelegde citroenen
– zongedroogde Taggia olijven of andere echt lekkere olijven
– kappertjes, de normale maat of de lekkere grotere kappers
– gehakte dadels, moerbeien, gogibessen en/of rozijnen
– Berberisbessen (geeft een mooie zuurtje)
– vers fruit; zoals granaatappel, verse vijgen, pruimen, druiven, meloen
– verschillende soorten kiemgroenten zoals taugé etc
En natuurlijk weet je zelf nog veel meer te bedenken. En als je leuke variaties of combinaties ontdekt hebt moet je me dat even laten weten natuurlijk.
Deze recepten zijn vrij van gluten, suiker en lactose.