Een dressing of vinaigrette kan een salade maken of breken. Vandaag serveer ik je 4 lekkere romige salade dressings voor de salades die je aan het einde van de zomer gaat maken. Probeer welke je het lekkerste vindt of combineer er mee.
Denk wel aan het volgende!
– In het algemeen moet je bij het maken van dressings zorgen dat je olie van een goede kwaliteit gebruikt. Het verschil proef je gewoon!
– De Tahini die ik gebruik kan een bittje bitter zijn als je het niet gewend bent. Je kan wat agave toevoegen als het nodig is. Ik houd zelf van een beetje bitter in mijn eten (denk aan espresso, tahini, donkere chocolade, olijven of citroenschil). Maar als je daar aan moet wennen kun je agave of ahornsiroop toevoegen maar wel aan het einde van de bereiding.
– Alle dressings van vandaag kunnen vooraf worden bereid behalve de salsa verde dressing vanwege de avocado die er in zit. Die moet je kort voor het opdienen maken.
– Ik heb de hoeveelheid olie flexibel gehouden in de recepten. Je kunt zelf bepalen hoe dik of dun je dressing wordt.
– Je kan de dressings bij erg veel groenten gebruiken; groene salades, baby leaves, koolsoorten……..
Maar ook harde groenten zoals wortelen, rode bieten, verse venkel, radijs, selderie, groene asperges…….
En natuurlijk ook zachte groenten zoals komkommer, tomaten, verschillende soorten champignons, gekookte linzen, groene bonen en alle andere soorten bonen,
En vergeet niet er ook toppings aan toe te voegen.
Laten we aan de slag gaan!
4 lekkere romige salade dressings
Tahini dressing
Ingrediënten
1,5 el kokend water
ruim 1 tl witte tahin (sesampasta)
½ tl oranjebloesem water
1 tl kokosnoot azijn of appelcider azijn
1 el milde olijfolie
Een flinke snuf zout
1 tl niet gezoete granaatappel siroop
(optioneel 1/2 tl agave als je denkt dat de tahin te bitter is)
Hoe doe ik het?
1. Kook het water en doe de tahin in een kommetje. Giet het kokende water over de tahin en roer het met een theelepeltje tot een gladde massa.
2. Doe de andere ingrediënten ook in de kom. Roer het tot het volledig gemengd is.
3. Serveer de dressing bij een salade van je keuze.
Salsa verde
Ingrediënten
½ rijpe avocado, geschild
1-2 koppen olijfolie (afhankelijk van hoe los je de voorkeur aan de dressing)
Een handje verse basilicum (alleen de bladeren)
Twee handjes verse bladpeterselie (alleen de bladeren)
Het sap van ½ citroen
1 klein teentje knoflook
Zout en peper
Hoe doe ik het
1. Doe alle ingrediënten in een hoge mixerkom. Meng alles met een staafmixer tot een gladde dressing.
2. Serveer de dressing met een gemengde salade, misschien met wat tomaat, verse venkel en/of Romeinse salade.
Aziatische dressing met pruimen
Ingrediënten
80 gr/2 zoete verse rode pruimen, zonder pit en als je wilt geschild
2 el olijfolie
½ tl sesamolie (geroosterd)
½ el Tamari soja
1 el citroensap
1 el agave
1 tl Sichuan peper
1 kleine steranijs
Hoe doe ik het?
1. Maal de Sichuan peper en steranijs tot het fijn is. Doe ongeveer een theelepel van de gemalen kruiden samen met de andere ingrediënten in een grote mengkom.
2. Meng alles met een staafmixer tot een gladde dressing.
3. Serveer de dressing met een salade van je keuze, natuurlijk bij voorkeur een salade met een Aziatisch tintje. Je kunt het ook prima gebruiken als dipsaus rijstpapierrolletjes.
Kazige macademia salade
(voor dit recept heb je een high speed blender nodig)
Ingrediënten
5-7 el koud water (afhankelijk van hoe los je de dressing wilt hebben)
1 el citroensap
65 gram rauwe macadamia noten
1 tl edelsgistvlokken
Een flinke snuf zout
Een snufje chipotle poeder (optioneel, maar het geeft een lekkere rokerige smaak)
Hoe doe ik het?
1. Doe het water en het citroensap in de high speed blender. Dit maakt het mixen gemakkelijker.
2. Doe de rest van de ingrediënten ook in de mengkom. Mix tot je een gladde dressing hebt.
3. Serveer de dressing met een salade van je keuze
Deze recepten zijn vrij van gluten, suiker en lactose.
Vind hier meer dressings!
Knapperige salade van belugalinzen
Groenten met een supergroene dressing