pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Voordelig koken
commentaren 12

Huisgemaakte haverroom

Huisgemaakte_haverroom_1

Soms wil je een lekkere romige saus hebben voor je diner. Misschien een rode wijnsaus of een met paddestoelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je geen melkproducten wilt gebruiken zoals zure room, creme fraiche of boter? Maak je eigen haverroom!
Een oplossing is het gebruiken van haverroom. In sommige landen kun je het bijna overal kopen (Zweden) maar in veel andere landen (zoals Nederland) is het moeilijk om een goed alternatief voor melkproducten te vinden vind ik.
In Nederland komt de vervanging van melkproducten langzaam op gang. Je vindt bijvoorbeeld bij AH al producten van Oatly op basis van haver.
Maar vandaag leer ik je om je eigen haverroom te maken. Niet duur en vrij van conserveringsmiddelen dus een smaakvolle win-win!

Huisgemaakte haverroom blijft zo’n 10 tot 14 dagen goed in de koelkast. Zo ben je voor elke gelegenheid klaar. Buiten dat ik er lekkere sauzen mee maak gebruik ik de haverroom ook voor zuivelvrije boter of om Zweedse kerstbrood te maken.
Binnenkort kom ik met meer recepten waar je haverroom in kunt gebruiken. Wow, het is zo leuk om lekkere dingen te maken!
Laten we aan de slag gaan!

Huisgemaakte_haverroom_2

Huisgemaakte haverroom

Je hebt een nutbag of kaasdoek nodig om dit recept te maken. Daarnaast heb je een mixer of staafmixer nodig.

Ingrediënten
1,5 dl / 55 gr havervlokken (glutenvrije)
6 dl / 600 gram water
Een flink snufje (zee) zout
——————-
2 el neutrale olie (zonnebloem- of koolzaad)

Hoe doe ik het?
1. Neem de aangegeven hoeveelheid water en giet het in een kleine steelpan. Laat het aan de kook komen.
2. Voeg de haver toe aan het kokende water (vuur kan uit) en roer dan goed zodat alles goed gemengd is. Dek de pan dan af en laat het mengsel 30 minuten staan.
3. Voeg zout en olie toe aan het mengsel en giet het dan in een mixerkom. Mix vervolgens tot je een gladde crème hebt.
4. Giet de room in een nutbag of kaasdoek met een bakje eronder. Knijp alle vloeistof er uit. Verzamel de vloeistof in de kom. Als de mixer zijn werk goed gedaan heeft zal er bijna niets in de doek overblijven als je klaar bent..
5. Voila! Je crème is klaar om te worden overgegoten in een gesteriliseerde fles.
(steriliseren doe je door enkele keren kokend water in de fles te doen)
De room blijft ongeveer 2 weken goed in de koelkast.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.

Filed under: Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Voordelig koken

door

Sharing the passion for food!

12 Kommentare

  1. Pingback:Boerenkoolpannenkoeken zonder ei

  2. Pingback:Champignonsaus met haverroom

  3. Pingback:Chocoladetruffel met kastanjepuree

  4. Pingback:Heerlijke taart met kikkererwten en zoete aardappel

  5. Pingback:Gember-citroen shot

  6. Pingback:Stapelpannenkoek met gembervulling en verse appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.