pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Lactosevrij, Lunch, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
Laat een bericht achter

Boerenkoolpannenkoeken zonder ei

eggfree_pancakes_with_curly_kale_3

Ken je het spelletje ‘galgen’ nog wat vroeger gespeeld werd en waarbij je een woord moest raden. Dat moet je eens proberen met het woord ‘boerenkoolpannenkoeken’. Daar komt vast niemand op. Ik kwam er deze week spontaan wel op want ik had een hele arm vol boerenkool gekocht. Daar wilde ik wat leuke dingen mee gaan doen en daar waren de boerenkoolpannenkoeken zonder ei en met veel boerenkool!

Het maken van pannenkoeken zonder eieren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Deze keer gebruik ik maiszetmeel en haverroom met veel eiwitten waardoor je een mooi beslag krijgt.

Om een beetje een ei-achtige smaak te krijgen heb ik een klein snufje Kala Namak gebruikt. Dat is een spannend, zwart mineraalrijk zout met een zwavelachtige smaak. Je moet er echt heel weinig van gebruiken dus niet al het zout vervangen maar de zwarte en het gewone witte zout combineren. Mocht je dat zout niet kunnen vinden laat je het gewoon achterwege.

Kikkererwtenmeel

Een ander leuk ingrediënt is de kikkererwtenbloem die ik gebruik voor de topping. Deze bloem wordt een soort hartige vulling als je het mengt met water. Ik gebruik het in sauzen, stoofschotels en taarten. Binnenkort kom ik met meer recepten met dit meel.

Moeilijk vindbare ingrediënten?

Enkele tips voor als je ingrediënten die ik heb gebruikt niet kunt vinden:
– Als je het recept wilt maken buiten het koolseizoen of als er simpelweg geen boerenkool is waar je woont kun je de kool vervangen door spinazie of snijbiet. Je kunt ook de groente helemaal achterwege laten. In dat geval kun je de pannenkoeken combineren met een zoete topping zoals fruit of bijvoorbeeld ahornsiroop.
– Gele rozijnen zijn ook niet overal te vinden. Dan neem je zwarte rozijnen of krenten.
– Voor een notenvrije versie van het gerecht vervang je de pecanoten door geroosterde pompoenpitten. Maar er zijn nog veel meer vergelijkbare mogelijkheden!

De pannenkoeken zijn zowel warm als koud lekker en kunnen een dag van tevoren worden bereid. De grootte van de pannenkoeken bepaal je natuurlijk zelf door middel van de pan. En poffertjes kun je ook zo maken.

Zo, nu is het tijd om aan de slag te gaan!

eggfree_pancakes_with_curly_kale_closeup

Boerenkoolpannenkoeken zonder ei

Voor ongeveer 20 kleine pannenkoeken (zoals op de foto)

Ingrediënten
1,5 dl / 150 ml zelfgemaakte haverroom (optioneel van glutenvrije haver) (zie het recept hier)
1,5 dl / 150 ml koud water
1 el natuurlijke olie (kokosolie, zonnebloem- of koolzaad)
25 gr / 3 el maïzena
85 gr /1,5 dl boekweitmeel
Een snufje gemalen witte peper
Een snufje gemalen nootmuskaat
Een snufje (zee) zout
Een klein snufje Kala Namak (zwart zout)
———————————–
30 gr fijn gesneden boerenkool zonder harde nerf in het midden
Olie om te bakken

Hoe doe ik het?
1. Doe de haverroom en het water in een grote mengkom. Voeg de overige ingrediënten toe behalve de boerenkool. Meng alles met een staaf- of handmixer tot je een glad beslag hebt.
2. Was de boerenkool zorgvuldig en maak het droog. Scheid de bladeren van de harde nerf in het midden en gooi de nerf weg. Snipper de bladeren fijn en voeg de snippers toe aan het beslag. Mix dan tot je een mooi lichtgroen beslag hebt.
3. Doe wat olie in een koekenpan. Zorg ervoor dat de pan heet is en giet er vervolgens beslag in. Bak aan beide kanten tot je leuke, stevig en gare pannenkoek hebt. Ze moeten tegen knapperig aan zijn. Leg ze klaar op een bord, terwijl je de topping maakt.

Boerenkool topping

Ingrediënten
2 grote gele uien (plm. 150 gr) in plakjes
100 gr bospaddenstoelen, in plakjes
70 gr fijngesneden boerenkool (zonder de harde nerf in het midden)
5 el water
¼ steranijs
2 kruidnagels
Zout en peper

Een geurloze olie om te bakken (kokos, zonnebloem of koolzaad)
—————————–
1 el kikkererwtenmeel
1 dl /100 ml water
1 handje gele rozijnen (in tweeën gesneden als ze zijn erg groot zijn)
1 handje pecanoten

Hoe doe ik het?
1. Snijd de ui en de champignons. Doe de ui in een diepe koekenpan met een beetje olie. Bak op een laag vuur ongeveer 5 minuten. Voeg de in plakjes gesneden champignons toe en bak verder voor nog eens 5 minuten. Voeg de kruiden toe.
2. Was de boerenkool zorgvuldig en maak het droog. Scheid de bladeren van de harde nerf in het midden en gooi de nerf weg. Snipper de bladeren fijn en voeg ze toe aan de pan met de uien en champignons. Bak op middelhoog vuur.
Als het nodig is een beetje water toevoegen om aanbranden te voorkomen. Goed blijven roeren. Als de kool gaar is maar toch nog een bite heeft is het klaar. Neem de kruidnagels en de steranijs uit de pan want die zijn niet lekker als je ze in je mond krijgt.
3. Meng het kikkererwtenmeel en het water in een kleine kom. Giet het mengsel over de groenten en strooi er daarna de gehakte pecanoten en rozijnen over. Roer goed en laat het een paar minuten op het vuur staan zodat de saus wat dikker wordt. Als het nodig is een beetje water toevoegen. En dan ben je klaar.
4. Serveer de pannenkoeken met de boerenkooltopping. Je kan het extra decoreren met pecanoten en halve rozijnen op iedere pannenkoek. Dat wordt smullen!

Deze recepten zijn vrij van ei, gluten, lactose, melkeiwit en geraffineerde suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *