pirnten printen
Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Lunch, Ontbijt, Recepten, Vegan, Zoete lekkernijen, Zonder noten, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

Stapelpannenkoek met gembervulling en verse appel

Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_5

Al lekker bezig met de wintervakantieplannen? Of eropuit in eigen land. Een mooie winterwandeling met een ijskoud windje, de schaatsbaan of kijken hoe de bossen er bij staan? En dan thuis komen met rode wangen en vermoeide benen? Dan is het tijd voor een lekkere stapelpannenkoek met gembervulling en verse appel.

Voorbereiding en tips

– Om de pannenkoeken knapperig te krijgen is het belangrijk om ze niet, zoals we altijd doen, meteen na het bakken op te stapelen maar om ze los van elkaar op een ovenrooster te laten afkoelen. De pannenkoeken kunnen vooraf worden gemaakt en worden bewaard in de koelkast.

– Je kunt ook de vulling van tevoren klaarmaken zodat je alles alleen hoeft af te werken als je er van wilt genieten. De vulling blijft enkele dagen goed in de koeling in een pot. Mocht je er iets van overhouden kun je het goed gebruiken op een muffin of andere cake.

– Voor het pannenkoekenbeslag heb ik huisgemaakte haverroom gebruikt. Als je dat niet hebt kun je ook prima cashew- of amandelmelk gebruiken. Ook het beslag kun je vooraf maken op de dag dat je het gebruikt en bewaren in de koelkast todat je terugkomt uit de frisse buitenlucht.

– Om de pannenkoeken goed stevig te maken gebruikte ik een mix van bakpoeder, aardappelzetmeel en tapiocapoeder. Dat kun je vervangen door 1,5 el Noegg of soortgelijk vervangingsproduct voor ei en 1 tl bakpoeder. Het is maar wat je in huis hebt.

– De gesneden appels kun je enkele uren bewaren in de koelkast zonder dat ze al te bruin worden. Je moet ze dan na het snijden besprenkelen met citroensap.

– Voor het serveren heb je nog een handje walnoten of geroosterd pompoenzaad nodig en wat kaneel om het af te maken.
Ik weet zeker dat je gaat genieten van dit lekkere gerecht als snack voor de lekkere trek maar misschien ook als ontbijt. De knapperige pannenkoeken met verse appel en zoete vulling zijn echt een feestje.
Laten we aan de slag gaan!

Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_4Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_3Stacked_pancakes_with_ginger_filling_and_twisted_apple_1

Gestapelde pannenkoeken met gembervulling en verse appel

Voor 4 personen

Gembervulling

Ingrediënten
140 gr bruine abrikozen (zonder sulfiet)
150 gr zeer rijpe banaan (bij voorkeur met bruine vlekken)
25 gr gepelde verse gember (of minder voor een beetje minder intense smaak)

Hoe doe ik het?
1. Week de abrikozen ongeveer 15 minuten in warm water. Knijp vervolgens het water er uit en leg ze in een mengkom. Bewaar het weekwater.
2. Schil de banaan en breek hem in kleinere stukken. Schil de gember (dat gaat het beste met een mes) en snijd hem dan in kleinere stukken.
Doe de banaan en gember bij de abrikozen in de mengkom . Mix (met staafmixer of blender) tot je een dikke room hebt.
Als het geen zachte room wordt kun je een eetlepel van het weekwater toevoegen. Bewaar de vulling in de koelkast in een luchtdichte verpakking tot het opdienen.

Pannenkoekbeslag

Voor ongeveer 8 dunne pannenkoeken
Ingrediënten
90 gr boekweitmeel
500 gr haverroom
1 flink snufje zout
13 gr bakpoeder
15 gr aardappelzetmeel
15 gr tapiocapoeder
135 gr lauw water
2 el zonnebloemolie

Hoe doe ik het?
1. Meng alle ingrediënten goed. Dek het beslag af en laat het minstens 30 minuten staan.
2. Bak de pannenkoeken met een klein beetje olie in een antiaanbakpan. Bak ze op een middelhoog vuur aan beide kanten bruin. Draai de pannenkoeken niet voordat het oppervlak droog is, anders zullen ze breken. Het kan een beetje langer duren dan de “normale” pannenkoeken.
3. Leg de gebakken pannenkoeken op een ovenrooster en laat ze afkoelen. Stapel ze niet want dan verliezen ze het knapperige.

Gestapelde pannekoeken

Tijd om de pannenkoeken af te werken!
1. Je hebt 2-4 zoetzure appels nodig. Draai de appels door een spiralizer of snijd ze in dunne plakjes. Leg ze dan in een schaal en giet er citroensap overheen zodat ze niet meteen bruin worden.
2. Leg een pannenkoek op een groot bord en spreid er een dunne laag van de gembervulling overheen. Doe er ook wat appel over. Leg daar weer een pannenkoek op en doe hetzelfde. Ga zo door tot alle pannenkoeken zijn gebruikt.
Op de bovenste laag strooi je wat gehakte walnoten of geroosterde pompoenpitten en wat kaneel. Het feest kan beginnen!

Dit recept is vrij van gluten, lactose, melkeiwit, geraffineerde suiker en noten (als je haverroom voor de pannenkoeken en pompoenpitten voor de decoratie te kiest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *