Bij het bedenken van een nieuw recept denk ik vaak aan hoe je in iets hapt. Op mijn bord combineer ik graag iets zachts, iets knapperigs en iets wat een bite heeft. Dit komt allemaal samen in dit recept met alleen maar groenten met supergroene dressing.
Het zachte in deze salade komt van de gegrilde courgette. Omdat ik midden in een stad woon heb ik zelf helaas niet de mogelijkheid om een echte barbecue te gebruiken. Dus ik gebruik een zware ijzeren grillpan boven het gas en dat geeft ook een prima resultaat. De rokerige smaak geeft een lekker accent aan het gerecht. Voor dit gerecht gebruik ik ook licht gekookte haricots verts met een neutrale smaak die er prima bij passen.
Het knapperige komt van geroosterde hazelnoten die vol zitten met unami (lees hier meer over unami). Alternatieven zijn geroosterd pompoenzaad, zonnebloemzaad of misschien pecannootjes. Gewoonlijk strooi ik deze knapperige toevoeging over veel gerechten zoals groene salades, gebakken eieren, smoothies …. Heerlijk!
Tenslotte het bite element van het gerecht; dit keer heb ik daarvoor dunne plakjes rauwe venkel gebruikt. Maar het kan ook met rauwe pastinaak of zelfs met groene asperges. Een lekkere uitgesproken smaak die een gerecht nodig heeft.
Om het gerecht helemaal lekker af te maken koos ik voor een dressing met een volle smaak en veel kleur. Verse munt, dille en peterselie gecombineerd met citroensap vormen een erg goed geheel met de salade.
Je kunt de salade warm of koud serveren. En mocht er iets van overblijven heb je een lekker voorgerecht voor de volgende dag of de basis voor een nieuwe salade. Laten we aan de slag gaan!
Groenten met supergroene dressing
4 personen
Ingrediënten
600 gr courgette + plus wat olie
1 rauwe venkel
250 gr haricots verts
Supergroene dressing
Ingrediënten
Een handje verse munt
Een handje dille
Een handje peterselie
2 dl goede olijfolie
1 el citroensap
Een flinke snuf zout
Garnering
1/2 gezouten, ingemaakte citroen (die koop je in de Turkse winkel)
1 kopje geroosterde hazelnoten
Feta kaas of Parmezaanse kaas (optioneel)
Hoe doe ik het?
1. Was de courgette en snijd dan plakjes van 1/2 cm. Sprenkel wat olie aan beide kanten van elke plak.
2. Verwarm je bbq of grillpan (geen olie nodig). Plaats als hij echt heet is de plakken courgette naast elkaar op het rooster. Bak kort aan beide kanten zodat je een mooi patroon krijgt. Ga door totdat alle plakken gegrild zijn.
3. Breng een kleine pan met water aan de kook. Doe de schoongemaakte haricots verts er in en kook ze al dente (ongeveer 6 minuten). Doe de bonen meteen na het koken in een vergiet en spoel ze met veel koud water. Op deze manier blijft mooie groene kleur te behouden.
4. Was en snijd de venkel in dunne plakjes. Doe alle groenten in een kom.
5. Maak dan de dressing; Haal bij de verse kruiden de blaadjes van de stengels. Doe alle blaadjes en de andere ingrediënten in een hoge kom. Mix alles met een staafmixer tot een gladde dressing.
6. Rooster de hazelnoten in een droge pan goudbruin. Haal met de hand de schil van de noten en hak ze dan in ruwe stukjes.
7. Snijd het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en gooi die weg. Bij het eten van ingemaakte citroen, eet je alleen de dikke citroenschil! Snijd de schil in dunne plakjes.
8. Strooi de gehakte hazelnoten en de plakjes citroen over de groenten en giet daarover je mooie groene dressing. Als je wilt kun je alles nog een keer doorroeren voor het opdienen. Je kan er ook nog wat feta kaas of (vega) parmezaan aan toevoegen en natuurlijk wat verse peper en zeezout.
Geniet ervan!
Dit recept is vrij van suiker, gluten en lactose.
Het is vegan-, paleo en LCHF vriendelijk.
Pingback:Ingelegde citroenen - TASTECELEBRATION