Als je nog niet zo lang geleden bent begonnen met het minder eten van koolhydraten ben je waarschijnlijk ook bepaalde dingen gaan missen. Een daarvan is waarschijnlijk lekker brood. Want laten we eerlijk zijn; het is zo gemakkelijk om even snel een broodje te pakken als je haast hebt of even geen creatieve ideeën hebt om zelf iets te maken. Maar…. het niet eten van koolhydraten hoeft niet te betekenen dat je nooit meer zult genieten van een lekker broodje. Het enige wat je moet doen is je eigen brood gaan maken. Klinkt dat moeilijk? Het is het niet!
Om jouw verlangen naar brood (en het mijne) tegemoet te komen gaan heb ik voor vandaag een paar geweldige broodrecepten geleend.
Een knapperig hard brood (Zweeds knäckebröd) uit een boek met de titel Nytt bröd van Maria Blohm en Jessica Frej. Twee getalenteerde dames die vier boeken hebben geschreven over glutenvrij en natuurlijk bakken. De eerste is net uit en Engels en Nederlands en ik werk er zelf graag mee. Als je interesse hebt, de Nederlandse titel is: ‘Lekker brood zonder gluten’ ISBN 9789044739626 . Koop via bol.com hier!
Het tweede recept van vandaag heb ik geleend van een Zweeds foodblog dat ik graag lees; vardagfest.blogspot.se. Daar moet je eens gaan kijken want Erika, de blogger, maakt heel doordacht LCHF eten maar niet te extreem. Zo nu heb ik weer genoeg landgenoten opgehemeld.
Laten we aan het werk gaan!
Knäckebröd met verschillende zaden
Ingrediënten
200 gram koud water
40 gram zonnebloemzaad
25 gram sesamzaad (liefst ongepeld)
10 gram chiazaad
½ theelepel zout
125 gram amandelmeel
10 gram physillium husk
Hoe doe ik het?
1. Zet de oven aan op 200°
2. Meng al de ingrediënten behalve de physillium husk
3. Als alles goed gemengd is de physilium husk toevoegen en nogmaals alles goed mengen. Het deeg lijkt er losjes maar maak je geen zorgen. Laat het deeg 10 minuten rusten.
4. Maak een bakplaat gereed met bakpapier. Plaats het deeg op het papier en leg er ook een laag papier bovenop. Rol het deeg nu tussen de papierlagen uit tot je de hele bakplaat vult met het deeg.
5. Zet de bakplaat in het midden van de over en bak 20 minuten.
6. Neem de bakplaat uit de over en snij de door jou gewenste stukken.
7. Zet de over uit en zet de bakplaat terug in de oven om de laatste hitte mee te pakken. Hierdoor wordt het resultaat knapperiger en langer houdbaar.
8. Bewaar het knäckebröd in een goed afgesloten trommel.
Lactosevrij bruinbrood met courgette
(voor dit recept heb je een keukenmachine nodig)
Ingrediënten
100 gram amandelen (of kant en klaar amandelmeel)
100 gram walnoten
50 gram zonnebloemzaad
100 gram zaad naar keuze bijv. 50 gram vlaszaad en nog 50 gram zonnebloemzaad
50 gram kokosnootmeel (merk Aman Prana)
2 theelepels physillium husk
1 theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
1 eetlepel kruiden (bijv. gedroogde venkel en/of gemalen karwijzaad)
300 gram geraspte courgette
6 eieren (normale maat)
Een handje zonnebloemzaad voor de afwerking
Hoe doe ik het?
1. Maal de venkel en/of het karwijzaad in een vijzel.
2. Maal de amandelen, walnoten en zonnebloemzaad tot een bloem en meng het daarna met de andere droge ingrediënten.
3. Klop de eieren samen met de geraspte courgette in een aparte schaal. Mix daarna beide schalen en laat het deeg rijzen voor 5 – 10 minuten.
4. Zet een diepe bakplaat klaar met bakpapier. Plaats het deeg op het bakpapier.
5. Druk nu met vochtige handen het deeg tot een laag (plm. 1,5 cm) in de bakplaat. Strooi er een handje zonnebloemzaad over. Druk (met vochtige handen) het zonnebloemzaad een beetje naar beneden zodat ze niet verbranden tijdens het bakken.
6. Bak voor ongeveer 30 minuten op 200 graden tot dat het brood goudbruin is.
7. Laat het brood even afkoelen en snij er dan vierkanten van.
Dit brood laat zich prima bewaren in de vriezer als het je al lukt om het niet meteen op te eten. Je kan het ook prima roosteren en als je van een wat dunnere plak houdt kun je de plakken halveren zodat ze ook beter in de rooster passen. Dit kun je al doen voor het vriezen. Geniet van je lekkere brood en combineer het met elk beleg wat je lekker vindt.
Pingback:Paddenstoelenpaté