Vandaag heb ik er voor gekozen om sesamzaad als smaakmaker eens in de spotlight te zetten. Zo’n klein zaadje maar zoveel mogelijkheden!Maar laten we eerst eens naar het sesamzaad zelf kijken. Het is een van de oudst bekende oliezaadgewassen. Tegenwoordig is India de grootste exporteur van dit zaad ne Japan de grootste importeur. Er zijn misschien wel duizend verschillende variëteiten van sesamzaad. Maar in de winkels zien we voornamelijk drie verschillende zaden waarbij het verschil voornamelijk zit in de manier waarop het gewas behandeld is.
De eerste is de witte gepelde met een milde notenachtige smaak. Dat is de meest toegankelijke soort, zowel in de zin van verkrijgbaarheid en in de zin van smaak. De tweede is de ongepelde sesam. Een donkergeel en grijs zaad met alle voedingswaarde nog steeds in zich zoals calcium, ijzer, en gezonde vetten. De laatste is het zwarte sesamzaad, het gezondste maar misschien ook het meest decoratieve van de drie. Maar deze laatste is ook het moeilijkste te vinden in winkels.
Je vindt sesamzaden vaak in Japans en Chinees voedsel maar ook in raw food en macrobiotisch eten vanwege de fantastische voedingsstoffen. Wie raw eet kiest voor de ongepelde sesam of de zwarte versie omdat deze niet verhit zijn bij de productie. Je koopt het zaad in grote zakken voor weinig geld. De ongepelde versie is langer houdbaar vanwege de vetten die er in zitten.
Maar wat kan je er eigenlijk mee doen?
Voor deze post heb ik een sesammylk gemaakt (melk met een Y in plaats van een E wordt tegenwoordig veel gebruikt als we het hebben over groene alternatieven voor melk van koeien, schapen of geiten.)
In de afgelopen paar jaar is de markt voor deze soorten mylk geëxplodeerd en dat is goed nieuws. Helaas zijn veel van die soorten mylk vermengd met verdikkingsmiddelen en/of suiker in verschillende vormen (meestal Agave). Ik zie die verpakte mylk voornamelijk als een alternatief voor als ik veel haast heb. Maar de huisgemaakte mylk is het beste en ook best snel te maken.
Voor een glas witte, romige sesammylk heb je het volgende nodig:
1 dl. ongepeld sesamzaad (je kan ze een nachtje laten wellen)
3 dl. koud water
1 heel klein mespuntje zout
Als je het lekker vindt kun je een halve dadel, een beetje vanillepoeder of een paar druppels honing toevoegen om een lekker smaakje te maken.
For one glass of white, creamy sesame mylk:
1 dl unpeeled sesame seeds (if you prefer, you can first soak them overnight)
3 dl cold water
If you prefer, a half a date, vanilla powder or a few drips of honey to make it sweeter.
A tiny pinch of sea salt
Hoe doe ik het?
1. Als je de zaadjes hebt laten wellen dan moeten ze even uitlekken. Doe ze dan in een mixerschaal. Hoe sterker je mixer hoe beter het wordt maar met een gewone handmixer kom je ook een heel eind, al duurt het misschien iets langer.
2. Voeg vers water toe. )Als je kraanwater hebt met veel chloor kun je overwegen om water uit de fles te gebruiken)
3. Mix het totdat je een gladde mylk hebt. Proef het dan even en voeg eventueel wat zoet of smaak toe.
4. Bewaar de mylk in de koelkast. Je kan het zo’n 2 dagen vers houden. Je kan wat je niet meteen drinkt natuurlijk ook gebruiken om een lekkere smoothie te maken.
Ik heb ook Gomasio gemaakt; een gemakkelijke mix van zout en sesamzaad. Gomasio kun je strooien over tomaten, soep of gewoon op je brood. In het Japans betekent Gomasio zelfs keukenzout.
Gomasio
Ingrediënten
50 gram gepeld sesamzaad en 1 tot 1,5 theelepel Maldon zeezout.
Hoe doe ik het?
1. Toast de zaadjes in een droge pan tot ze beginnen te poffen en een fantastische geur hebben.
2. Doe het zout en de zaadjes in een vijzel en maal het tot je een ruw poeder hebt.
3. De Gomasio is vers het lekkerst maar je kunt het prima nog een week goed houden mits luchtdicht verpakt.
Verder heb ik een rauwe onbewerkte Tahini (of Tahina) gekocht, een sesampasta waarin geen andere ingrediënten zitten. Dit kun je ook zelf maken maar ik was een beetje lui…..
Als je het gaat kopen moet je weten dat er twee soorten zijn. Een gemaakt met de witte gepelde zaadjes en een gemaakt met de ongepelde zaadjes. Je kan het verschil heel goed aan de kleur zien. Maar je kunt het verschil ook goed proeven. De versie met de ongepelde zaadjes is nogal bitter en daar moeten mensen wel eens wat langer aan wennen.
Tahini is een perfecte basis voor dressing, smoothies en zelfs snoep en ijs. (kijk maar eens op de blog Earthsprout voor een fantastisch snoeprecept!) Tahini is ook een belangrijk ingrediënt als je humus maakt met kikkererwten.
Onthoudt dat je kokend water moet gebruiken als je Tahini wilt verwerken. Als je het probeert met koud water wordt je gestraft met een steenharde pasta. Als je kokend water en de pasta mengt krijg je een goed te verwerken substantie die gemakkelijk gemixt kan worden met andere kruiden. Het mengsel kun je ook gebruiken als alternatief voor zure room etc. Eenmaal klaar kan de pasta bewaard worden in de koelkast voor maximaal 2 dagen zonder dat het hard wordt.
Dressing met Tahini
Ingrediënten
2 theelepels witte Tahini
4 eetlepels kokend water
2 theelepels goede olijfolie
een klein scheutje granaatappelsiroop (niet LCHF)
een paar druppels Tabasco
zout en peper
Hoe doe ik het?
1. Begin met het koken van het water
2. Doe de tahini in een schaal en voeg het kokende water doe. Roer het tot een gladde substantie
3. Voeg de andere ingrediënten toe en roer de mix goed door.
4. Je kunt de dressing sprenkelen over je groene salade, avocado of misschien over verse dadels.
Het laatste product op de foto is de sesamolie, een olie met een uitgesproken smaak die je meer moet zien als een smaaktoevoeging dan als een algemene olie. Er zijn diverse soorten sesamolie. Het verschil in smaak en kleur zit hem in hoe de zaadjes geroosterd zijn en of de olie warm of koud geperst is.
Een paar druppeltjes sesamolie toevoegen als je bijna klaar bent met roerbakken van een gerecht geven een geweldige notensmaak. Gecombineerd met koriander, verse gember of Tamari (glutenvrije soja) zal je voor enkele minuten in de smaakhemel zijn. Zodra je eenmaal gewend bent aan de rookachtige smaak van de sesamolie moet je eens een paar druppels toevoegen aan je chocolademousse; een echte smaaksensatie.
Pingback:Healthy Appetite en verrukkelijke boter van zwart sesamzaad
Pingback:4 lekkere romige salade dressings