pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Lunch, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Suikervrij, Tastecelebration, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaren 3

Vegan miniburger met aubergine en tzatsiki

Ik ben erg blij met dit recept. Mijn vegan miniburger met aubergine en tzatsiki smaakt heerlijk, het ziet er fris uit, is 100% vegan en heeft grappige elementen voor iedere foodie die producten wel eens op een nieuwe manier wil gebruiken.Allereerst cashew room. Het is niet mijn eigen idee. Cashew room wordt al heel wat jaren gebruikt door vegans in de hele wereld maar voor mij is het nieuw. En je begrijpt het gevoel van een ontdekking. Dit is er zo een. Hoe is het mogelijk dat ik dit niet eerder geprobeerd. Wat een zachte smaak en wat een romige substantie en gemakkelijk te combineren met veel smaken. Ik zie ineens allerlei mogelijkheden. Voor deze keer probeerde ik een heerlijke naar knoflook ruikende tzatsiki. Dat gaat prima samen met mijn miniburgers gemaakt van aubergine en knapperige zonnebloemzaadjes. Voor deze gelegenheid voegde ik alleen een bergje verse groene salade toe. Voor een wat meer vullend alternatief kun je puree van bloemkool toevoegen of kidneybonen in een goede dressing.

Om de burgers te laten ‘plakken’ heb ik chia-eieren gebruikt in plaats van eieren. Chia is een minuscuul zaad met grote mogelijkheden. Behalve dat het op allerlei manieren goed is voor de gezondheid kan dit zaad tot 10 keer het eigen gewicht aan vocht opnemen zodat een zaadje bijna lijkt op een kikkervisje. De volgezogen zaadjes vormen samen een soort gel waarmee je verdikkings- of bindmiddelen als eieren kunt vervangen. Je moet het chia zaad 30 minuten van tevoren voorbereiden. Bij dit recept kun je eerst het chiazaad klaarmaken en dan beginnen met de aubergine. Dan is alles gelijk klaar.

Chia ‘ei’ kan tot een week bewaard worden in de koelkast. Maar je kunt wat je over hebt ook meteen gebruiken om toe te voegen aan je smoothie of sap voor een verdikkend en voedzaam effect.

Aan het werk!

Ingrediënten voor het ‘chia ei’
2 eetlepels chia zaadjes
5 eetlepels koud water

Hoe doe ik het?
1. Roer de zaadjes goed om in het water zodat al het zaad goed in aanraking komt met het water.
2. Zet de schaal in de koelkast. Na 30 minuten is het zaad klaar voor gebruik.

Ingrediënten voor de cashew tzatsiki
(hoeveelheid voor 4 personen)
120 gram rauwe cashew noten plus voldoende water om ze te weken.
1 – 1,5 dl. water (als er veel chloor in het water zit eventueel water uit de fles gebruiken)
1 theelepel appelciderazijn
sap van een halve citroen
1 teen knoflook
zout en peper
1 komkommer

Hoe doe ik het?
1. Week de cashew noten in een schaal met water voor 2 – 8 uur. Hierdoor is het gemakkelijker om ze later te mixen. Als je geen tijd hebt kun je dit achterwege laten.
2. Spoel de noten en doe ze samen met de andere ingrediënten in de mixerschaal. Mix totdat je een gelijkmatige crème krijgt en voeg zo nodig wat water toe. Hoe sterker je mixer is, hoe beter zal het resultaat zijn. Als je met een normale keukenmixer werkt kun je het resultaat verbeteren door eerst hiermee te mixen en daarna het mengsel over te gieten in een hoge schaal en het af te maken met een staafmixer.
3. Als het klaar is kan alles in een schaal.
4. Rasp de komkommer en voeg wat zout toe. Laat het enkele minuten in een schaal staan zodat het water er uit kan komen.
5. Knijp de komkommer uit met je handen zodat al het water er uit is. Voeg het daarna toe aan de cashewcrème en roer dit zorgvuldig. Voeg eventueel naar smaak nog kruiden toe voordat je het serveert.
6. Mocht er iets overblijven kun je het goed afgedekt bewaren in de koelkast.

Ingrediënten voor de aubergineburger
voor 2-3 personen (je hebt voor dit recept een blender nodig)

1 aubergine (normaal formaat)
40 gram zonnebloempitten vermalen tot een ruwe bloem
25 gram ‘chia ei’ gemaakt zoals in het recept hierboven.
een handje peterselie
za’atar
zout en peper
1 teen knoflook

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 200° C.
2. Schil de aubergine en snij hem in grote plakken. Voeg olijfolie en Za’atar toe en zorg dat de plakken aan beide zijden goed bedekt zijn.
3. Leg de plakken aubergine op een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat in de oven en zet de timer op 25 minuten.
4. Doe de zonnebloempitten in een blender en maal ze tot ruw meel
5. Voeg alle andere ingrediënten en ook de inmiddels gegaarde aubergine toe met wat extra Za’atar en mix het tot een gelijkmatige substantie.
6. Maak van het deeg kleine platte ballen en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat 20 minuten in de oven.
7. Maak een salade klaar en dek de tafel. Intussen zullen de ballen klaar zijn.
Geniet er van!

Deze ballen kunnen gemakkelijk vooraf gemaakt worden en bewaard worden in de vriezer. Je kunt ze dan na het ontdooien het beste even bakken in wat smaakloze kokosolie om weer een knapperige rand te krijgen.
Closeup_eggplant_patties

3 Kommentare

  1. Pingback:Raw tabouleh met bloemkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *