pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Lactosevrij, LCHF, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Tastecelebration, Vegetarisch, Zonder noten
Laat een bericht achter

De gemakkelijkste mayonaise, succes verzekerd!

Tot enkele jaren geleden was ik bang om mayonaise te maken. Bang voor dat de ingrediënten niet goed zouden binden en dat ik weer zou eindigen met een eindigen met een vieze mix in de vuilnisbak. Ik probeerde van alles. Mijn armen deden vaak zeer van het eindeloos slaan van de eieren.Ik mopperde in stilte om te voorkomen dat de eieren zouden schrikken van mijn hoge tonen zoals mij wel eens uitgelegd was. Ik had het bijna opgegeven toen ik werd gered door internet met zijn foodies. Ik vond de oplossing.
De truck is dat je de ingrediënten koel houdt in de koelkast en werkt met een staafmixer en een hoge schaal. Grote Franse topkoks hebben ons geleerd de ingrediënten juist niet koel te houden maar ik doe dat wel. Dus de olie, eieren, mosterd en citroen blijven gekoeld tot het moment dat we mayonaise gaan maken. Werken met een staafmixer voorkomt niet alleen pijn in je armen maar zorgt ook binnen 3 minuten voor een romige mayonaise. Als je onthoudt dat je een hoge schaal nodig hebt en alles tot het laatste moment koel houdt kan er niets mis gaan.

Aan het werk!

Ingrediënten
1 ei + 1 eidooier
2 dl/200 ml zonnebloemolie of erg milde olijfolie
2 tl Dijon mosterd
een flinke snuf zout (bij voorkeur Maldon)
het sap van een citroen

Je kunt een eigen smaak toevoegen als je wilt zoals een volle hand met verse basilicum of een teen knoflook maar ook saffraan, peterselie of gerookte peper etc.
Voor de foto maakte ik een mayonaise met basilicum en een met Pimenton Dulce plus zoete peperpoeder (Tatli to biber)en een teen knoflook.

Hoe doe ik het?
1. Neem alle ingrediënten uit de koelkast
2. Doe alles in een keer in de hoge schaal (inclusief de extra smaak zoals hierboven genoemd als je dat wilt)
3. Neem de handmixer en zet hem op de bodem van de hoge schaal. Druk op de startknop en houd de mixer op de bodem. In enkele seconden zal je zien dat het ei en de olie samengaan zonder dat je veel hoeft te doen. Blijf dit zo even volhouden en houd de mixer op zijn plek. Na een tijdje zie je de mayonaise opkomen aan de kant van de schaal. Beweeg dan de mixer een beetje omhoog en omlaag zodat je zeker bent dat alle olie, ei, kruiden en zout goed worden vermengd.
4. Het is klaar! Proef de mayonaise. Misschien wil je iets meer citroensap of zout. Voeg dat indien gewenst toe en meng dat goed met een spatel.
5. Doe de mayonaise in een passende schaal en het is klaar om te serveren. Als je niet alles ineens gebruikt blijft de mayonaise in de koelkast ongeveer 4 dagen goed.

Als de ingrediënten niet koud genoeg zijn kan het nog steeds gebeuren dat de olie en het ei niet samengaan. Geef niet op en gooi de mix niet weg. Maar zet de schaal in de koelkast voor een uur. Begin daarna bij stap 3 en dan moet het je lukken.

Geniet er van!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.