pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Paleo, Recepten, Tastecelebration, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
Laat een bericht achter

Lekkere puree van koolraap en verse munt

koolraap_puree

Sinds ik LCHF eet heeft het me best wel veel gebracht. Het opende niet alleen mijn ogen voor hoe ik me beter en gezonder kan voelen maar ook leerde ik producten en ingrediënten kennen die ik anders waarschijnlijk had moeten missen. Koolraap is een van die dingen.De enige herinnering die ik van deze fantastische groente heb is dat ik het in mijn jeugd op school als vreselijke puree heb moeten eten. En dan ook nog samen met een nog vreselijker lang doorgekookte knakworst. Het was de beste manier om kinderen eettrauma’s bij de brengen. Want de schooljuffrouw die best wel wist dat geen kind dit eten lustte controleerde alle bordjes zodat je de schoolkantine niet uit kwam voordat je bord leeg was. (Zo, even een trauma van me af geschreven)

Gelukkig heb ik de weg terug naar koolraap gevonden via de geweldige groentewinkel bij mij op de hoek. Het gerecht wat ik vandaag gemaakt heb is zoet, knapperig en fris. Het gaat prima samen met gebakken vlees, vis of alleen wat gebakken groenten en een simpele saus. Probeer het eens!
Laten we aan de slag gaan!

Puree van koolraap en verse munt
2-3 personen

Ingrediënten
1 koolraap
een handje verse munt
zout (bij voorkeur Maldon) en gemalen witte peper
een klontje boter (voor vegans; margarine, olie of een notenmelk)
een handje zonnebloempitten

Hoe doe ik het?
1. Maak de koolraap schoon en schil hem; snijd hem in kleine stukjes en die in de pan;
2. Voeg water toe totdat de stukjes onder water staan. Breng het aan de kook en laat het koken tot de stukjes zacht zijn. Dit kan langer duren dan je denkt en is ook afhankelijk van de grootte van de stukken. Reken op ongeveer 30 minuten.
3. Ondertussen is de koolraap gekookt en gaan we de zonnebloempitten bereiden. Daarvoor doen we ze in een droge koekenpan en roosteren ze tot ze goudbruin zijn. Daarna kunnen ze afkoelen in een schaaltje.
4. De munt: haal de bladeren van de stengels en leg de blaadjes op elkaar met de uiteinden in dezelfde richting. Rol ze daarna op als een piepklein sigaartje en snijd er dan plakjes van. Gooi de overblijvende stukjes steel weg.
5. De zachte koolraap afgieten (met een zeef) en dan de boter, zout en peper toevoegen. Mix het door elkaar met een vork of met de handmixer. Ik houd van een grove puree maar jij moet je eigen dikte kiezen.
6. Voeg na het mixen de helft van de gesneden munt en de helft van de geroosterde zonnebloempitten toe en roer het nog even door.
7. Tijdens het serveren de rest van de munt en de zonnebloempitten over het gerecht strooien. Eventueel afmaken met wat zoutvlokken.

Dit gerecht is gluten- en suikervrij. Voor een gerecht zonder lactose, de boter vervangen door een lactosevrij alternatief zoals olie, margarine of notenmelk.
Dit recept past bij LCHF, Paleo en vegan.  

koolraap_puree_closeup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *