Als ik nadenk over wat voor Zweedse smaakmakers er nou zijn komen er een aantal specifieke kruiden bij me op; dille, peterselie, mierikswortel, mosterdzaad (ja dat is een kruid!) en karwij. Ze worden allemaal (nog steeds) veel gebruikt in de Zweedse keuken en vaak brengt de geur of smaak van ze me terug in mijn jeugd met leuke zonnige herinneringen. Vandaag wil ik je een simpel maar erg smakelijk recept geven voor een tapenade van rode biet met karwij. Lekker voor op een broodje, als combinatie met een salade, harde kaas, gegrild vlees, vis of groenten.
Karwij lijkt een beetje op komijn maar heeft een heel andere smaak. De kleine bruine korrels doen je denken aan zaad maar het is het niet. Karwij heeft een anijsachtige smaak en combineert heel goed met gemalen venkelzaad. In Zweden verwerken we karwijzaad graag samen met donkere stroop in zacht brood. Je kunt dat in Zweden in iedere supermarkt vinden.
Toen ik dit recept ging maken had ik net beslag kunnen leggen op een leuke mix van verschillend gekleurde rode bieten. Ik zocht naar iets met een volle smaak die goed te combineren was met ander eten. En snel! Dus waarom geen combinatie van rode biet en karwij? Probeer het maar en gebiet er van!
Laten we aan de slag gaan
Rode biet en karwij tapenade
(Voor een schaal zo groot als 2 kopjes)
Ingrediënten
3 hele bieten (al gekookt of rauw)
1 dl amandelmeel
1/2 dl olijfolie
1,5 theelepel ongemalen karwijzaad
Zout en peper
Hoe doe ik het?
1. De rauwe bieten koken tot ze zacht zijn. Pel ze, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een mixerkom.
2. Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles tot je een dikte hebt die je lekker vind.. Persoonlijk houd ik van een beetje ruw met een bite. Genieten!
Dit recept is vrij van gluten, lactose en suiker.
Het is geschikt voor vegans, paleo en liberale LCHF (vanwege de hoge hoeveelheid koolhydraten in de rode biet) diëten.