Een paar dagen geleden had ik ineens de prikkel om weer eens mijn eigen ingelegde citroenen te maken. Maar nu moet ik weer een hele maand wachten voordat ik ze kan gebruiken.
Ongeduldig als ik ben bedacht ik een soort tijdelijke oplossing totdat ik mijn mooie potten kan openen. Vandaag maak ik een zoute citroenchutney.
Deze chutney past bij stoofschotels en andere gerechten die een beetje extra power kunnen gebruiken, bij voorkeur in combinatie met iets zoets zoals kweepeer of pruimen. Maar het werkt ook als dip voor knapperig brood zoals Indiase papadums. En gemengd met olie en een goede azijn maak je er een dressing van die het goed doet met een sla van knapperige groene bladeren.
Het is in ieder geval bepaald geen innemende zoete chutney zoals bijvoorbeeld een traditionele mangochutney. Die ik vandaag maak is meer stevig gekruid, zout, enigszins bitter met een klein zoetje er in.
Tijd
Het kost niet veel tijd om deze chutney te maken. Het enige wat je hoeft te doen na wat snijden en koken is het wegzetten en vijf dagen laten staan om de juiste smaak te laten ontwikkelen. Dus toch nog eeeeeven wachten; maar het is de moeite waard.
Laten we aan de slag gaan!
Zoute citroenchutney
Voor een (vrij kleine) jampot
Ingrediënten
3 biologische citroenen waarvan 2 (300 gr) in kleine blokjes en een voor het sap (plm. 30 gr))
3-4 tl / 30-40 gr agave
2 tl / 10 gr goed zeezout
1/4 tl cayennepeper
8-10 st groene kardemompeulen
Plm. 10 st / 70 gr bruine abrikozen
Hoe doe ik het?
1. Was de citroenen goed en snijd twee van hen in dunne plakjes en vervolgens in kleine blokjes. Verwijder eventuele pitten.
2. Snijd de gedroogde abrikozen in ongeveer gelijke stukken, zoals de citroenen.
3. Doe de gesneden citroenen en abrikozen in een kleine pan. Doe ook de overige ingrediënten erbij plus het citroensap van de derde citroen.
4. Laat alles aan de kook komen en laat het vijf minuten zachtjes doorkoken. Breng het op smaak; voeg indien gewenst wat meer agave toe voor een zoetere smaak.
5. Neem een glazen pot en steriliseer hem met inbegrip van het deksel door hem te vullen met kokend water. Herhaal dit twee keer en giet het water dan af.
6. Doe de hete chutney in de glazen pot en sluit hem goed. Zet de pot een uur ondersteboven om een vacuüm te creëren.
Laat de pot daarna in het donker staan bij kamertemperatuur gedurende minimaal vijf dagen voordat je de pot opent.
Bewaar een open potje in de koelkast, het blijft ongeveer 3 weken goed.
Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.