pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Recepten, Vegan, Vegetarisch
commentaren 2

Ingelegde citroenen uit eigen keuken

ingelegde_citroenen_2

Vorig jaar schreef ik over de ingelegde citroen als smaakmaker. Ik schreef toen dat je ze net zo goed in de winkel kunt kopen in plaats van ze zelf te maken. Daar heb ik nu echt spijt van. Want toen ik de zelf ingelegde citroenen van mijn vriendin Micheline proefde wist ik beter…

 

Sorry daarvoor, maar ik ga het goedmaken. Hier komt daarom het recept waarmee je zelf aan de slag kunt om ingelegde citroenen te maken met een waanzinnig lekkere smaak.

Het recept komt uit het boek ‘Heerlijk Marokko’ geschreven door de beroemde chef-kok Hassan M’Souli die geboren werd in Casablanca maar leeft in Australië. Het boek verscheen al in 2004 maar is daarna vele malen herdrukt in diverse talen.

ingelegde_citroenen_3

Ingelegde citroenen

Er zijn veel manieren (ook online te vinden) waarop je ingelegde citroenen kunt maken. Meestal worden ze gemaakt met alleen zout en olijfolie maar in dit recept van de chef-kok worden ook kardemompeulen, Spaanse peper en laurier gebruikt. Dat geeft dit toch al mooie product een aantal fijne smaakdimensies. Het smaakt erg goed bij een groentestoofpot of op geroosterd brood samen met wat roomkaas of wat je maar wilt. Probeer eens een spannende combinatie te maken!

De citroenen hebben minstens 4 weken nodig om in het pekelwater op smaak te komen voordat je er van kunt smullen. We kunnen daarom beter maar zo snel mogelijk aan de slag gaan!

Ingelegde citroenen uit eigen keuken

Ingrediënten
10 biologische citroenen met een dunne schil
480 gr grof zeezout
1 ltr kokend water
Sap van een citroen
8 hele kardemompeulen
2 kleine spaanse pepers (optioneel)
2 laurierblaadjes
Olijfolie als een afwerklaag

Hoe doe ik het?
1. Maak de citroenen grondig schoon en week ze in water gedurende 3 dagen. Ververs het water elke dag.
2. Giet ze af en snijd elke citroen in vier stukken zonder ze volledig door te snijden. De vier stukken moeten beslist aan elkaar blijven zitten. Houd de citroen boven een kom (voor het verzamelen van het citroensap) en vul de citroen daarna royaal met zout.
3. Leg vervolgens de citroen in een afsluitbare pot bestemd voor twee liter (of 2 potten bestemd voor een liter). Doe dit met alle citroenen.
4. Als dit klaar is giet je er voldoende kokend water over zodat de citroenen volledig bedekt worden. Doe de rest van het zout, het opgevangen citroensap plus de in het recept voorgeschreven hoeveelheid citroensap erbij samen met de kardemompeulen, peper en laurier.
5. Laat de pot een paar minuten staan om ervoor te zorgen dat alle luchtbellen er uit kunnen stijgen. Giet er dan een dun laagje olijfolie bovenop. Sluit de pot goed en laat de citroenen minstens een maand donker en koel staan voordat je de pot weer opent.

Als je de citroenen op de juiste manier bewaart (koelkast en afgesloten pot) kunnen ze zelfs meerdere jaren bewaard worden.

Dit recept is vrij van lactose, melkeiwit, gluten en suiker.

ingelegde_citroenen_4

Het boek Heerlijk Marokko is verkrijgbaar via online boekwinkels.
ISBN 9789066112605

Met dank aan Micheline voor het aan me uitlenen van haar prachtige citroenen voor het maken van de foto! Die van mij zijn nog niet klaar …

2 Kommentare

  1. Pingback:Zonnige tofu met een Marokkaanse smaak

  2. Pingback:Zoute citroenchutney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.