In de wintermaanden kunnen we weer lekker aan de gang met oude bekenden als kool, wortelgroenten en uien. Groenten die gemaakt zijn om in dit seizoen te eten. Daarom neem ik je vandaag mee de keuken in om met dadelsiroop gekarameliseerde uien te maken.
Het is zo eenvoudig dat je ze ook kunt maken als je niet zo veel tijd hebt. En ook meegenomen is dat uien bijna niets kosten. En dat vinden we in januari vaak prettig.
Blancheer de uien vooraf
Uien pellen is niet altijd een pretje, vooral als je mascara draagt. Daarom moet je ze voor het pellen even blancheren. Ze zijn dan veel gemakkelijker te pellen en hebben bijna alles van hun scherpte verloren Ik maak deze uien zowel op een doordeweekse dag als voor een speciaal diner. En je kan ze eten zoals je wilt; warm, een beetje afgekoeld of koud, het doet er niet toe. Het enige is dat ze altijd zo snel op zijn. Daar snap ik eigenlijk niets van haha!
Met dadelsiroop gekarameliseerde uien
Als bijgerecht voor 2-3 personen (afhankelijk van de eetlust)
Ingrediënten
1 ltr kokend water
200 gr kleine uien
Plm. 1 el dadelsiroop
Plm. 2 dl / 200 ml water
Plm. 2 el boter om te bakken of een neutrale olie
Een flinke snuf goed zeezout
Hoe doe ik het?
1. Giet een liter water in een middelgrote pan. Laten het aan de kook komen.
2. Doe de uien met schil en al in het kokende water. Draai het vuur lager en laat ze ongeveer vijf minuten koken. Giet de uien dan af en laat ze iets afkoelen.
3. Snijd de uiteinden van elke ui af en pel ze dan.
4. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de gepelde uien toe. Laat ze ongeveer 10 minuten bakken op een laag vuur zodat ze een mooie bruine kleur krijgen.
5. Giet dadelsiroop over de uien en roer ze af en toe. Voeg het water toe en blijf bakken tot de vloeistof ingekookt is en het gaat borrelen rond de uien. De uien hebben dan een mooie amberkleur door het karamelliseren maar ze zijn nog steeds stevig van structuur. Met een vork kun je de uien goed door de pan rollen. Afhankelijk van de grootte van de uien kan de bereiding wat korter of langer duren. Voeg indien nodig wat water toe zodat de Bestrooi ze met een goede zeezout en dan kun je ze serveren.
6. Mocht het gebeuren dat je wat overhoudt (niet waarschijnlijk) kun je de uien bewaren tot de volgende dag. Ze zijn lekker, koud of warm, op een broodje, pizza, in de salade, de soep of pasta……
Dit recept is vrij van gluten, lactose, melkeiwit (als je de boter maakt op basis van het recept onder deze link!) en geraffineerde suiker.