Een paar weken geleden heb ik haverroom gemaakt hier op de blog. Ik heb toen beloofd terug te komen met meer haverroomrecepten. Vandaag maken we een lekkere boter van haverroom!
Ik houd erg van boter… Vooral die lekkere Franse boter met zoutvlokken er in. Een laag goede boter op een zuurdesembrood is echt een heerlijke luxe en wat is er dan lekkerder als je eigengemaakte boter!
Deze boter is goed smeerbaar en smelt heel mooi op geroosterd brood. En je kunt natuurlijk in plaats van de gewone boter ook je eigen variant met lekkere kruiden maken. Je kunt ook kijken naar eerdere posts van kruidige boters of kijk eens naar “geniet langer van verse kruiden”.
Een paar tips voordat je begint!
– Je kunt de stevigheid van de boter goed bepalen door een beetje te spelen met de hoeveelheid kokosolie. Meer kokosolie zorgt voor een hardere boter als je hem bewaart in de koeling. Zorg wel dat je een smaak- en geurvrije kokosolie gebruikt want anders smaakt alles naar kokosnoten.
– De witte miso geeft je boter een extra smaakdimensie. Als je geen witte miso kunt vinden kun je ook een theelepel edelgistvlokken gebruiken. Dat is gemakkelijker te vinden maar verandert de smaak wel een beetje. Gewoon proberen.
– Als je de boter een mooie warme kleur wilt geven kun je een klein beetje kurkuma toevoegen. Wees er wel erg voorzichtig mee want je boter krijgt al een gele kleur als je een superkleine hoeveelheid gebruikt. Ook hier leer je door proberen.
– Als je net als ik van zoute boter houdt kun je aan het einde van het bereiden zoutvlokken met een spatel door de boter scheppen. In dit recept maak ik gebruik van Maldon zoutvlokken. Als je liever een boter hebt zonder vlokken of met minder zout kun je werken met gewoon fijn zout in je eigen hoeveelheid. Je kunt dit zout op ieder moment tijdens de bereiding toevoegen.
Laten we aan de slag gaan!
Boter van haverroom
Ingrediënten
75-85 gr smaak- en geurloze kokosolie van goede kwaliteit
115 gr / 125 ml koolzaadolie of zonnebloemolie
120 gr / 1,25 dl zelfgemaakte haverroom (voor recept klik hier!)
Een klein snufje kurkuma (optioneel)
15 g / 1 tl witte miso (optioneel)
0,5-1 theelepel zoutvlokken van goede kwaliteit (neem een kleinere hoeveelheid zout als je liever een wat meer neutrale smaak wilt hebben)
Hoe doe ik het?
1. Meng (liefst met een staafmixer) de haverroom, de koolzaadolie plus de optionele witte miso en/of kurkuma (zie de opmerkingen hierboven in de tekst).
2. Smelt de kokosolie in een pan of in de magnetron. Laat het afkoelen (maar niet stollen).
3. Meng de gesmolten kokosolie in de room. (Zie opmerking hierboven over de hoeveelheid en stevigheid). Spatel hierna de zoutvlokken door de boter.
Proef of de boter helemaal smaakt zoals je hem wilt hebben. Als dat niet zo is kun je nog extra zout of andere smaakmakers toevoegen (zie opmerking hierboven over kruiden). Zoals altijd kun je met zout en smaakmakers het beste met een heek klein beetje beginnen. Meer kan wel maar minder wordt moeilijk.
4. Laat de boter te stollen in de koelkast gedurende zo’n 2-3 uur.
De boter blijft ongeveer 1 week goed in de koelkast. Je kan de boter ook prima in de koelkast bewaren. Als je de boter nodig hebt kun je hem langzaam laten ontdooien in de koelkast.
Bakken in deze boter gaat ook uitstekend.
Dit recept is vrij van lactose, melkeiwit, gluten (als je glutenvrije havervlokken hebt gebruikt) en suiker.
Pingback:Zweeds tunnbröd met pastinaak
Pingback:Brood met Zweedse kerstsmaken
Pingback:Met dadelsiroop gekarameliseerde uien