pirnten printen
Brood, Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Brood met Zweedse kerstsmaken

swedish_christmas_bread_closeup_tastecelebration

Dit brood bevat alle klassieke Zweedse kerstsmaken. Kruidnagel, bittere sinaasappel, gember en komijn geven een geweldige smaak en aroma die mij in gedachten terug brengen in mijn Zweedse jeugd. Het brood is erg lekker met een romige, milde kaas of gewoon met boter. Je zult de smaken een voor een herkennen.
Het is alweer bijna kerst en je bent vast druk bezig met alle voorbereidingen. Dan kan het bakken van een lekker brood een rustgevend klusje zijn.
Ik heb weer gebruik gemaakt van de (glutenvrije) haverroom die ik tegenwoordig standaard in mijn koelkast heb staan. Daar kun je zoveel mee doen! In dit brood geeft de haverroom een bijdrage aan de heerlijke smaak en het eindresultaat is een fijn en sappig brood.

Dit brood kan prima worden bewaard in de vriezer. Dus als je vooruit wilt werken………
Daar gaan we!

Glutenvrij_Zweeds_kerstbrood

Brood met Zweedse kerstsmaken

voor 1 brood (alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in de betere supermarkt)
Ingrediënten
300 gr. haverroom (huisgemaakt en glutenvrij) + 200 gr. lauw water
20 gr. verse gist
100 gr. dadelstroop
200 gr. boekweitmeel
100 gr. (glutenvrije) havermeel
1,5 tl zout
2 tl kruidnagel
1 tl karweijzaad
1 tl venkelzaad
1 tl anijszaad
1 tl gemalen gember
2 tl bittere sinaasappelschil (goed online te vinden)
40 gr. physillium husk

Hoe doe ik het?
1. Maal alle kruiden fijn in een vijzel of een elektrische koffiemolen. Het scheelt echt in smaak als je dit zelf doet!
2. Verkruimel de gist in een grote kom. Doe de haverdrank er bij en roer tot de gist is opgelost.
3. Doe de overige ingrediënten er ook bij behalve de physillium husk. Meng het deeg goed, liefst met een elektrische mixer. Deeg met boekweitmeel krijgt een mooiere structuur als je het 5 minuten laat draaien in de mixer.
4. Doe dan de physillium husk er ook bij terwijl je blijft mixen om klontjes te voorkomen.,
5. Dek het deeg goed af met plastic folie en laat het 2 uur rijzen bij kamertemperatuur. Het deeg kan niet tegen wind of tocht.
6. Verwarm de oven voor op 175 ° C. en bedek een bakplaat met bakpapier.
7. Strooi wat boekweitmeel op een schone ondergrond en leg het deeg er op en vorm er een mooi rond brood mee. Kneed het deeg daarbij niet te lang.
8. Als je het brood wilt versieren kun je een stukje deeg apart leggen voordat je het brood vormt. Je kunt je eigen figuurtjes maken voor de versiering en door het deeg heel licht nat te maken met een kwastje plak je de stukjes vast.
9. Bak het brood direct na het versieren in 45 minuten. Let op dat je decoratie niet verbrandt. Indien nodig kun je het brood na 30 minuten bedekken met een stuk aluminiumfolie.
10. Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt.

Het brood is vrij van gluten (mits gemaakt met glutenvrije haverroom), geraffineerde suiker, lactose en melkeiwit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *