Kun je echt een heerlijke zoete taart bakken met kikkererwten, zoete aardappel en pompoenzaden? Ja! En kun je eieren echt vervangen door kikkererwtenbloem? Ja! Vandaag ben je een geluksvogel want ik heb een heerlijke, ongebruikelijke feestelijke taart gemaakt met goede ingrediënten, misschien een goed idee voor de kerstdagen?
Inspiratie kan bij mij overal vandaan komen; in de bus, in het bad, voor de tv of achter de computer. Het idee voor deze bijzondere taart kreeg ik toen ik wat rondkeek op Facebook bij een groep over voedselallergieën. Dat was best interessant.
Meteen even mijn notitieboekje er bij zoals dat bij mij altijd gaat en daarna de ingrediënten verzameld. En dan komt het uitproberen. Het duurde een paar keer voordat ik kreeg wat ik wilde. Maar nu kan ik je precies vertellen hoe het werkt dus je kan weer met me mee de keuken in!
Heerlijke taart met kikkererwten en zoete aardappel
Een taart gemaakt met kikkererwten (heb je er trouwens genoeg in de vriezer om ook de aquafaba mayonaise te maken?) en een rijke vulling gemaakt met zoete aardappel en kikkererwtenmeel in plaats van eieren. Daarover nog een topping van een toffee-achtige crème.
De kerstsmaak die de taart heeft komt van de kruiden die ik heb gebruikt; een mix van kaneel, kruidnagel, bittere sinaasappel, kardemom en een klein beetje piment. Je kunt die kruiden, als het je een te lang lijstje is, gewoon vervangen door speculaaskruiden. Serveer de taart in dunne plakjes met een beetje slagroom of vanille-ijs.
Maak je geen zorgen over de lijst van ingrediënten. De lijst is wat langer dan anders en er zitten een paar extra stappen in het recept maar niets in het recept is moeilijk. Om het te maken heb je een staafmixer of een keukenmachine nodig.
De taartkorst is heerlijk crispy en als je de vanillepoeder weglaat kan hij ook prima worden gebruikt voor een hartige taart. Hetzelfde geldt voor de vulling.
Ik wens jullie allemaal een heel mooi en gelukkig kerstfeest!
Gebakbodem met kikkererwten
Ingrediënten
260 gr gekookte kikkererwten
25 gr geur- en smaakloze kokosolie
40 gr (glutenvrij) havermeel (of mix glutenvrije havervlokken in een blender tot je een bloem hebt)
Een snufje zout
1 tl vanille poeder
8 gr / 2 tl physillium husk
Hoe doe ik het?
1. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer tot je een mooi, glad en vrij stevig deeg hebt.
2. Laat het deeg 30 minuten verpakt in plastic rusten in de koelkast Ondertussen kan de vulling worden bereid. Zet de oventemperatuur op 175° C.
3. Verspreid het deeg met je handen in de taartvorm. Als dat klaar is prik je hier en daar gaatjes in het oppervlak met een vork. Hierdoor gaat het deeg niet glijden tijdens het bakken.
4. Bak de taartbodem in ongeveer 15 minuten en laat hem wat afkoelen voor je de vulling toevoegt en hem verder bakt.
Gezoete “vla” met kikkererwtenbloem
Ingrediënten
160 gr gekookte zoete aardappel
110 gr kikkererwtenmeel
195 gr lauw water
150 gr ahornsiroop of dadelsiroop
Een snufje zout
7 gr / 1,5 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden (of een mengsel van de eerder genoemde kruiden)
Hoe doe ik het?
1. Zet de oventemperatuur op 150° C.
2. Schil de zoete aardappel en snijd ze in kleinere stukken. Doe de stukken in een kleine pan en dek ze af met water. Laat de aardappelen koken tot ze zacht zijn.
3. Meng het kikkererwtenmeel en het water in een kom. Laat het even staan trekken. Wacht tot de aardappelen volledig gaar zijn en giet ze dan af.
4. Meng de gekookte zoete aardappel, de andere ingrediënten en de kikkererwtenmix tot een gladde “vla”.
5. Giet de vulling in de enigszins afgekoelde taartbodem en bak de taart dan 45 minuten op 150° C, of totdat de vulling een vaste vorm heeft gekregen. Laat de taart bij voorkeur 15-20 minuten rusten voordat je de karamel crème er op doet.
Toffee-achtige crème
Ingrediënten
60 gr geur- en smaakloze kokosolie
110 gr / 1,25 dl haverroom (huisgemaakt, glutenvrij)
25 gr / 2,5 el rijstmeel
180 gr ahornsiroop of dadelsiroop
Een flink snufje zeezout
1,75 dl pompoenpitten
Schil van ½ citroen
15 g / 1 el citroensap
Hoe doe ik het?
1. Verhoog de oventemperatuur tot 225° C.
2. Rooster de pompoenpitten goudbruin in een droge koekenpan. Als ze lekker ruiken giet je ze in een kom en zet ze apart.
3. Smelt de kokosolie in kleine steelpan en voeg de overige ingrediënten behalve de pompoenpitten toe. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen of tot het dik wordt. Meng de pompoenpitten er voorzichtig doorheen zonder ze te breken.
4. Verdeel de karamelroom over de taart en bak de taart dan nog eens 15 minuten. Laat de taart iets afkoelen voordat je begint met smullen.
5. Houd de taart op kamertemperatuur, anders wordt hij zacht. Hij blijft 4-5 dagen vers.
Dit recept is vrij van gluten (als je je eigen haverroom en havermeel maakt van glutenvrije havervlokken zoals in dit recept), lactose, melkeiwit, eieren, noten, soja en geraffineerde suiker.
2 Kommentare