pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Ontbijt, Recepten, Vegan, Voordelig koken, Zonder noten, Zweedse smaken
commentaar 1

Zweeds ‘tunnbröd’ met pastinaak

swedish_soft_tunnbrod_with_parsnip_1

In Zweden zijn we er trots op dat we dun brood zowel in zachte als harde vorm hebben. We hebben het in verschillende soorten en maten en het is overal in de wereld verkrijgbaar.
Vandaag maak ik een onwijs lekker zacht plat broodje (tunnbröd) met pastinaak. Mijn man noemt dat zachte brood ‘slappe crackers’ maar hij is er als de kippen bij om de eerste uit de pan weg te kapen.

Overal in de wereld heb je zacht, dun brood. In Nederland kennen we er een aantal van zoals de Surinaamse roti, de Indiase boven open vuur gebakken chapati’s, de pitabroodjes uit het Midden-Oosten en de Mexicaanse tortilla’s gemaakt van maïsmeel… Maar vandaag Zweeds dus.

Het leuke van tunnbröd is dat je er zo veel mee kan doen. Een paar voorbeelden:
– ze zijn al lekker met alleen een klontje boter.
– je kunt ze oprollen en vullen met allerlei lekkers.
– je kunt ze goed kant-en-klaar in de vriezer bewaren en gebruiken als je overvallen wordt door trek of lekkere trek.
– je kan ze gebruiken als pizzabodem of zoals mijn nieuwste variant: zo uit de vriezer bedekken met cashewkaas en dan onder de grill. Mmmmm, lekker bij de soep!
– je kunt er leuke vormpjes uit steken en die gebruiken als een soort toastje en dus besmeren of bestrooien met allerlei lekkers bij een zondag drankje.
– of even frituren en er dan lekker mee dippen.

Zweeds_tunnbröd_met_pastinaak

Bakken met pastinaak

Deze keer volg ik niet de tradities en bak ik het brood met gekookte pastinaak. Het maakt het brood lekker zacht zodat het goed te rollen is en het geeft het brood een smakelijk zoetje.
Ik heb er ook hele karwij- en venkelzaadjes in gebruikt wat dan wel weer traditionele Zweedse smaakmakers zijn. Maar je kan de zaadjes ook vervangen door allerlei andere (gemalen) kruiden. Of deze kruiden gewoon weglaten maar zelf vind ik zo’n smaakje wel erg lekker.

Ik gebruik een kruskavel (zie foto) of gewoon een deegroller met noppen om een mooi patroon op het brood te krijgen. Mocht je dat allemaal niet hebben dan kun je ook gewoon gaatjes in het brood prikken met een vork. Laten we aan de slag gaan!

Zweeds tunnbröd met pastinaak

voor ongeveer 15 kleine platte broodjes
Ingrediënten
100 g gekookte pastinaak
250 cl water
1 el/12 gr physillium husk
2 tl / 8 gram bakpoeder
1 tl/3 gr zeezout
3 dl/150 gr glutenvrij fijn havermeel (maal glutenvrije havervlokken in de keukenmachine en je bent klaar in een handomdraai)
1 dl/75 gr rijstebloem plus een beetje extra (kies zelf voor volkoren of wit rijstmeel)
1/2 tl hele venkelzaadjes (optioneel)
1 tl hele karwijzaadjes (optioneel)
1 el/6 gr neutrale olie

Hoe doe ik het?
1. Schil de pastinaak en snijd er dan kleine stukken van. Doe de stukken in een pan met kokend water en kook tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en pureer de pastinaak met een vork of staafmixer tot je een fijne puree hebt.
2. Meng het water en de physillium husk goed en zet het apart voor vijf minuten. Voeg daarna de pastinaakpuree en de andere ingrediënten toe behalve de olie. Roer het deeg tot het mooi gelijkmatig is. Voeg de olie toe en kneed het deeg tot het weer glad en gelijkmatig is. Voeg indien nodig meer rijstebloem toe.
3. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het ongeveer 30 min. in de koelkast.
4. Strooi wat rijstebloem op een schoon oppervlak en kneed het deeg lichtjes. Maak een lang brood en verdeel het in kleinere stukken en rol van elk stuk een dunne plak.
5. Werk het dan aan beide kanten af met de kruskakavel, de noppendeegroller of bewerk beide zijden (prikken) met een vork. Strooi wat bloem aan beide zijden van het brood.
6. Verhit een droge koekenpan en bak de broodjes een voor een aan beide zijden mooi bruin. De gebakken broodjes kun je het beste op een schaal leggen en afdekken met een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Maak de pan na ieder broodje even schoon met een doek of papier. Dan kan de rijstebloem niet aanbakken en komen er geen zwarte stippen op je broodjes.

Lekker vers opeten is natuurlijk altijd het lekkerste maar zodra het brood is afgekoeld kun je het in de vriezer doen. Ontdooien doe je in een paar seconden in de magnetron of in de oven.

Dit recept is vrij van gluten, lactose, melkeiwit en suiker.

1 Commentaar

  1. Pingback:Linzencrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.