pirnten printen
Bijgerechten, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Salades, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaar 1

Worteltrucs

Wortelpuree_met_verse_gember

Soms kijk je in de koelkast en denk je dat je echt niets in huis hebt. Soms alleen wat aardappelen, een paar uien en wat worteltjes. Maar eigenlijk heb je dan best wel wat. Vandaag zet ik daarom de wortel maar eens in de schijnwerpers. 

De wortel is eigenlijk een kameleon. Je komt hem op allerlei manieren tegen. Bijvoorbeeld verborgen in een gemakkelijke salade of in blikjes voor wie geen zin heeft in koken.
Maar ook als vers klein zomerworteltje dat net uit de grond komt en al lekker is als het alleen schoongemaakt wordt met water. Dat kan heerlijk zijn.
Of misschien heb je wel eens zo’n zoete grote winterwortel op de markt gekocht. Zo eentje die langzaam is gegroeid, opgeslagen is met liefde en een heerlijk aroma heeft gekregen. Dat is weer heel anders dan zo’n zomerworteltje. De wortel is dus niet zomaar een wortel maar kent veel variaties.

Vandaag ga ik wat leuke dingen doen met winterpenen, kruiden en verschillende bereidingsmethodes. En eigenlijk gaat het culinair knutselen met wortelen op voor iedere gelegenheid van dagelijkse kost tot een feest. Dus vandaag leer je wat trucjes met wortelen die je dagelijks kunt gebruiken dus ook als de koelkast leeg lijkt.

Wortelen met hele anijs

4 porties
Ingrediënten
300 gr winterpeen
Plm. 2 el neutrale olie
1,5 tl hele anijszaden
2 el dadelsiroop
Plm. 1 dl water
Optional: plm. 1 dl hazelnoten

Hoe doe ik het?
1. Schil of schrap de wortels. Snijd ze in plakjes van ongeveer ½ cm. Kook de wortels een paar minuten in kokend water om de bereidingstijd te verkorten. Giet het water af en laat de wortels uitlekken.
2. Neem een ​​diepe braadpan en doe er wat olie in. Voeg de voorgegaarde en uitgelekte wortels toe en bak ze ongeveer 5 minuten of tot de wortels een enigszins gebakken oppervlak hebben.
3. Voeg de hele anijszaadjes toe aan de pan en draai deze om. Laat alles nog een paar minuten koken en voeg dan de dadelsiroop en ongeveer 1 dl water toe. Draai alles om en laat de vloeistof aan de kook komen. Nu moeten de wortels klaar zijn maar nog steeds een bite hebben. Als je minder bite wilt kun je nog een paar minuten doorgaan met bakken.
Breng het op smaak met zout en witte peper.
Serveer de wortels warm of koud. Het is allebei lekker.

Wortelen_met_hele_anijs

Tzatziki met worteltjes

4 porties
Ingrediënten
2 grote winterwortelen
Plm. 2 dl (soja) yoghurt
1 teentje knoflook, geraspt
Ongeveer 1 el olijfolie
Een snufje zout en witte peper

Hoe doe ik het?
1. Schil en rasp de wortels ruw.
2. Meng de yoghurt met geraspte knoflook, olijfolie en een beetje peper en zout.
3. Voeg de wortels toe en roer het rond zodat alles bedekt is met yoghurt. Laat de tzatziki voor het serveren minstens een uur in de koelkast staan.

Tzatziki_met_worteltjes

Wortelpuree met verse gember

2-4 porties (afhankelijk van of je het serveert als onderdeel van een voorgerecht of hoofdgerecht)

Ingrediënten
250 gr winterpeen, geschild en zacht gekookt
Ongeveer 20 gr verse gember, fijn geraspt
1 el plantaardige room (ik nam rijstroom)
Zout en witte peper
10 gr kruidenboter / margarine

Hoe doe ik het?
1. Schil of schraap de wortels. Snijd ze in kleinere stukken, het is niet zo belangrijk hoe ze er uit zien, ze moeten nog steeds worden gemengd. Kook de wortels tot ze zacht zijn geworden. Giet het water weg en laat de wortels uitlekken.
2. Giet de wortels in een hoge mengkom en voeg de andere ingrediënten toe. Houd in gedachten dat verse gember sterker kan zijn dan je denkt dus test even de smaak met een beetje!
Serveer de puree warm of koud.

Salade met worteltjes, zwarte mosterdzaad en munt

4-6 porties
Ingrediënten
1,5 tl zwarte mosterdzaadjes
4 wortels, geraspt
1 tl zout
Het sap van 2 limoenen
Een handje grof gehakte muntblaadjes

Hoe doe ik het?
1. Begin met het roosteren van mosterdzaad in een droge bakpan. Rooster tot ze beginnen te “ploppen” (bedek de pan met een deksel zodat ze niet allemaal uit de pan springen). Haal de pan van het vuur en giet de zaden meteen in een kom en laat ze afkoelen.
2. Schil en rasp de wortels en doe ze in een kom.
3. Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles goed. Klaar!

Salade_met_worteltjes,_zwarte_mosterdzaad_en_munt

Deze recepten zijn vrij van gluten en lactose.

1 Commentaar

  1. Wat een lekkere ideetjes, en meteen vijf recepten!
    Vooral de wortelen met anijs lijken me een heerlijke combinatie, die ga ik zeker een keer maken!
    Liefs, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *