pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Smakelijke boeken, Vegan, Zoete lekkernijen
Laat een bericht achter

‘Chokladbollar’ en witte chocoladebollen met citroen

Chokladbollar_Mia_Öhrn

Een tijdje geleden kwam er een mooi kleurrijk boek uit ‘Chokladbollar’ van de Zweedse Mia Öhrn.  Vandaag vertel ik iets over het boek en geef ik je een recept voor onwijs lekkere chocoladebollen met witte chocolade en citroen.

Mia Öhrn heeft veel ervaring met het schrijven van kookboeken. Ze heeft er al 18 op haar naam staan onder andere over het starten van een koffiecafé met Franse gebakjes.  Daarnaast schrijft ze voor een aantal grote Zweedse tijdschriften. Dit keer richt haar aandacht zich op een Zweedse klassieker; de chocolade. En daar maakt ze iets geweldigs van.

Chocoladebollen zijn gemakkelijk te maken, bevatten veel voorkomende ingrediënten die ook nog over het algemeen niet duur zijn. En hoewel het boek ‘Chocoladebollen’ wordt genoemd komen er veel varianten in voor waar geen chocolade aan te pas komt. Zo zijn er bijvoorbeeld de kikkererwtenbollen met zoethout en vijgen, de ‘semmel’-ballen met marsepein maar ook de matcha-theebollen met hennepzaadjes.

Het boek leest gemakkelijk en er worden simpele en duidelijke instructies gegeven. De foto’s in het boek zijn prachtig met een ijzersterke styling. Zo zijn er speelgoedautootjes gebruikt die gevuld zijn met lekkers, worden kleurrijke kleine borden gegarneerd met eetbare bloemetjes en gaat de koffie in mooie kopjes met een gouden rand. Alles goed doordacht en heerlijk om naar te kijken.

Chocolate_balls_with_white_chocolate_and_lemon

Chocoladebollen met witte chocolade en citroen

Het recept dat ik heb gekozen uit het boek is echt heerlijk! De combinatie van witte chocolade en citroen is bijna onverslaanbaar. En wanneer je de geroosterde, witte, knapperige chocolade eromheen krijgt is het alsof je een deur opent naar de snoephemel…. …. Zoet, zuur en gemakkelijk te maken. What else do you want?
Het roosteren van de witte chocolade heeft wat aandacht nodig. Maar maak je geen zorgen; zolang je goed oplet voor verbranden als het in de oven zit kan er niets misgaan.
Laten we aan de slag gaan!

Chocoladebollen met witte chocolade en citroen

Ongeveer 20 ballen
Beslag
200 gr witte (vegan) chocolade
4 dl havervlokken (glutenvrij)
150 gr plantaardige boter
4 el witte suiker
De schil van 1 citroen, bij voorkeur biologisch
4 el vers geperst citroensap

Garnering
175 gr witte chocolade

Hoe doe ik het?
1. Garnering
Hak de witte chocolade grof om later de bollen in te rollen. Verspreid het op een vel bakpapier.
Rooster het ongeveer 10 minuten in het midden van de oven op 175°  tot dat de chocolade goudbruin is geworden.
Roer af en toe en zorg dat het niet verbrandt.
Geef de chocolade de tijd om af te koelen en hak het daarna nog eens grof.

2. Het deeg
Doe de stukjes de chocolade een keukenmachine met de havervlokken, boter, suiker, citroenschil en citroensap. Meng het in ongeveer 3-4 minuten tot een redelijk glad beslag.
Als je geen keukenmachine hebt smelt je de chocolade en werk je de ingrediënten samen in een kom.
Vorm ballen van het mengsel en rol ze in de geroosterde witte chocolade. Laat het stollen in de koelkast en houd het dan koud.

Dit recept bevat geen lactose en gluten (als je glutenvrije haver gebruikt).
Houd in gedachten dat vegan witte chocolade vaak een soort van noot- of amandelboter bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *