Als fijnproever hou je waarschijnlijk, net als ik, van verse kruiden. Vol van smaak en kleur maken ze elke bord mooi en voegen ze elke keer weer net dat extra smaaktintje toe aan je gerecht. Dan heb je ook vast wel eens meegemaakt dat er in je koelkast zo’n treurig bosje ligt wat niet op is gekomen en wat uiteindelijk is beland in de vuilnisbak. Het geeft een gevoel van verspilling maar gebruiken kan je het ook niet meer. Mij overkomt het ook wel eens. Maar het gaat beter sinds ik er een paar oplossingen voor heb bedacht. Lees mee met mijn top 5 van wat je kan doen met kruiden die over zijn.
1. Kruidenolie
Blend uw verse kruiden met olijfolie, zout en misschien wat knoflook, afhankelijk van hoe je zou willen om het te gebruiken op het einde. Beslis voor jezelf dat je liever ruw met een textuur of glad als groene olie. Makkelijk als dat. Het maken van de olie werkt perfect met peterselie, koriander, basilicum, dille, rozemarijn, kervel, munt … Noem maar op!
De kant-en-klare olie kan worden gebruikt als onderdeel van uw salade dressing, om Spice up your omelet, te strooien op de top van uw gegrild vlees of groente, of als deel van uw marinade, als garnering op uw soep of zelfs in uw smoothie.
Houd de olie in de koelkast in een luchtdichte container. Het zal goed te houden voor ongeveer 3-4 dagen.
2. Droog je eigen kruiden
Haal de blaadjes van de stengels en leg ze op droog keukenpapier op een ovenplaat. Als dat klaar is afdekken met een laagje keukenpapier. Plaats de plaat in de magnetron. Stel de magnetron op 1 minuut op de hoogste stand. Na een minuut kijk je of de kruiden droog zijn. Anders doe je gewoon nog een minuutje. Ga door tot het zo droog is dat je de kruiden gemakkelijk met je vingers kunt verpulveren.
Vervolgens kun je het gedroogde kruid in een glazen potje doen en het gebruiken. Gedroogde kruiden hebben de meeste smaak als je ze kort na het drogen gebruikt dus binnen 2 tot 3 weken. Je eigen kruiden drogen gaat goed met peterselie, koriander, basilicum, dille, rozemarijn, kervel, munt; eigenlijk alle zachte kruiden.
3. Kruidenboter
Ik probeer om altijd een aantal verschillende soorten kruidenboter in mijn vriezer te hebben. Je weet nooit wanneer je het ineens nodig hebt om toe te voegen aan groenten, vlees of vis. Kruidenboter blijft 1 tot 2 maanden goed als je het op de juiste manier in plastic rolt.
Vergeet niet om er voor het invriezen een stickertje op te plakken met de datum en de soort zodat je weet wat je hebt en hoe oud het is.
Eigenlijk heb je voor kruidenboter niet echt een recept nodig. Maak echte boter verwerkbaar zacht en meng het met fijngesneden of gehakte kruiden en wat zeezout en misschien wat peper naar smaak. Of ook wat knoflook.
En dan het inpakken; leg een stuk keukenplastic op tafel en schep de boter aan een kant op het plastic. Vouw het plastic aan de kant waar de boter ligt over de boter heen en maak er dan een soort rol (worstvorm) van die je in de rest van het plastic oprolt. Je kan nu gemakkelijk steeds een bevroren stukje afsnijden zonder dat je boter gaat smelten.
Een recept voor een echte rokerige kruidenboter met knoflook en gerookte peper kun je vinden via deze link. (link)
4. Maak een mayonaise met basilicum, peterselie, koriander, dragoon of dille (click link) Deze is zooooo lekker en supersimpel!
5. Vries je kruiden in
Hack de kruiden, doe ze in een vrieszak, ritsje dicht en klaar. Alleen nog weer even de naam en de datum op het zakje zetten en dan plat neerleggen in de vriezer. Perfect voor de stamppot, omelet, saladedressing of wanneer je ook maar een groene twist bij je gerecht nodig hebt.
Geniet er van! En als je een tip hebt,; stuur hem, ik ben er blij mee. Deel de passie voor lekker eten!
Deze recepten zijn vrij van gluten en suiker. Sommige van de recepten zijn ook lactosevrij.
Ze zijn bruikbaar voor Paleo of LCHF. Tip 1,2 en 5 zijn ook geschikt voor vegans.