Sinds een paar jaar ken ik pas de Marokkaanse en Turkse ingelegde citroenen. Het is een belangrijke smaakmaker in de keukens van beide landen en je ziet ze vaak in recepten van tagines (simpel uitgelegd als in een speciale pot van klei gemaakte slow cooked stoofpotten). Ik houd ervan om deze zoute citroenen te gebruiken in salades en ik combineer ze graag met geroosterde hazelnoten. Laat me je introduceren in de wereld van deze ingelegde citroenen!
Hoe worden ingelegde citroenen gemaakt?
De rijke smaak van de citroen komt van de fermentatie in zout. Vroeger werd dat gedaan om de citroenen te conserveren en ze zodoende ook buiten het seizoen te kunnen gebruiken. Maar sinds de smaak en het gebruik van de schil ontdekt is speelt de ingelegde citroen een grote rol in de Marokkaanse, Tunesische, Algerijnse en Turkse keuken.
Het fermenteren duurt minimaal een maand tot een half jaar. Er wordt grof zeezout gebruikt en er worden soms ook kruiden gebruikt als laurier, kaneelstokjes, steranijs enz.
Ik heb begrepen dat dit inleggen of fermenteren helemaal niet moeilijk is. Maar voorlopig ben ik blij dat ik deze citroenen bij mij om de hoek in een Turkse winkel kan halen. Zodra een volle pot geopend is blijven de citroenen nog tot een jaar goed in de koelkast.
De smaak van ingelegde citroen
De smaak van ingelegde citroenen is zout, zuur en zelfs een beetje bitter. Ze verrijken de smaak van een gerecht. Misschien zou je de smaak een beetje kunnen vergelijken met umami. Moeilijk te definiëren maar je mist het als het er niet in zit…
Hoe eet ik ingelegde citroen?
Het grappige van de ingelegde citroen is dat je alleen de schil gebruikt en niet de pulp.
Neem een citroen (meestal heb je maar een halve nodig voor een gerecht) met een schone lepel uit de pot. Spoel hem daarna af (optioneel) en snijd hem in tweeën. Verwijder de pulp en de zaadjes met een mes en snijd de schil fijn voordat je het gebruikt in je gerecht.
Verse citroenen kunnen de ingelegde citroen niet vervangen in een gerecht. Ze missen het complexe en zouden alleen zuur toevoegen maar geen diepte. Andersom kan het overigens erg goed. Probeer het maar eens en zie wat voor feestelijke smaken je dan creëert.
Zet maar eens een schaaltje fijngesneden ingelegde citroen op tafel zodat iedereen het kan proberen door het over een hartig gerecht te strooien. Het werkt heel goed met gegrilde groenten. Je kan het ook toevoegen aan een saus met yoghurt, guacamole of een puree als hummos. Je kan de citroenschil ook pureren, wat kruiden toevoegen en dan een beetje er van gebruiken voor je saladedressing. Zelfs voor taarten en cakes kun je het gebruiken.
Je vindt de ingelegde citroen in winkels waar ze Marokkaanse of Turkse ingrediënten verkopen. Ik hoop dat je het gaat proberen!
Recepten met ingelegde citroen op de blog:
Groenten met een supergroen dressing
Groentestoofpot met chermoula
And more to come soon!
Pingback:Vijf vegan salade toppings, die je blij zullen maken!
Pingback:Gemarineerde artisjokharten met gekonfijte citroen
Pingback:Ingelegde citroenen uit eigen keuken