pirnten printen
Gebakken, Geen categorie, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Smakelijke boeken, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
commentaar 1

Bonen! en fantastische kikkererwtentaart met amandel

bonen_tastecelebration_com

Ik ben echt gek op bonen en linzen! En de Nederlandse auteur Joke Boon ook! Ze schreef zelfs een compleet boek over alle verschillende soorten bonen en linzen; Bonen! Ze bedacht ook de fantastische kikkererwtentaart met amandel die je op deze pagina vindt. Die moet je echt proberen hoor!
Wist je dat 2016 door de U.N is verklaard tot Internationaal jaar van de peulvruchten? Het doel daarvan is om mensen bewust te maken van de voedingswaarde van peulvruchten en hun bijdrage aan duurzaamheid en betrouwbaarder voedsel. Met andere woorden, dit boek kwam precies op het juiste moment.

Want laten we eerlijk zijn, voor veel van ons zijn bonen en linzen geen onderdeel van onze dagelijkse voeding. Want wat doe je nu eigenlijk met bonen? Want naast witte bonen in tomatensaus, chili con carne en bruine bonen met spek hebben we misschien nog wat streekgerechten waar bonen een rol in spelen maar veel is het niet. Daarom was het volgens de auteur hoog tijd om eens wat aandacht te geven aan bonen. Een update die misschien ook herinneringen wakker maakt. Maar in ieder geval goed voor iedereen.

Joke Boon heeft een flinke uitdaging voor zichzelf bedacht. Gedurende een jaar heeft ze elke dag iets gegeten waarin peulvruchten een rol speelden. En dat is niet niks want kom maar eens met 365 recepten die iets met bonen te maken hebben…. Nou daar moet je dan ook Joke Boon voor heten.

Het is Joke gelukt om een geweldige hoeveelheid uiteenlopende recepten in haar boek Bonen! samen te brengen. Recepten voor de hele dag, van ontbijt tot dessert. We komen uiteenlopende bonen tegen zoals natuurlijk linzen (rood,zwart,wit,groen….), kikkererwten, pintobonen, bruine bonen, lupine, groene bonen en zelfs pinda’s en komen voorbij en nog veel meer!
Bonen kun op veel uiteenlopende manieren klaarmaken en eten. Ze worden over de hele wereld gegeten. Je hebt ze vers, gedroogd, in een pot, bevroren, en verwerkt in verschillende vormen zoals meel, noedels, miso, tahoe, tempeh, melk, boter en zelfs yoghurt. Als we ons er even in verdiepen hebben we dus ongekende mogelijkheden met bonen.

chickpea_cake_closeup

Kikkererwtentaart

Om eens te beginnen met het eten van wat meer bonen kun je ze gebruiken in je volgende taart. Daarvoor krijg je hierna het recept met geroosterde amandelschilfers en kikkererwten dat ik gekozen heb uit het boek. Ik heb er natuurlijk weer een eigen draai aan gegeven maar ik hoop dat Joke Boon daar niet boos om wordt. Ik houd namelijk niet zo van cranberries dus die heb ik weggelaten en kardemom en mispels toegevoegd. En jij kan je eigen keuze of variant maken. Zo gaat dat in de keuken. En voor je het weet heb je iets heerlijks bij bijvoorbeeld koffie!

Fantastische kikkererwtentaart met amandel en kardemom

cakeblik van 1 liter of springvorm van 24 cm ∅

Ingrediënten
75 gram amandelschaafsel
360 gram gare kikkererwten (indien uit blik, afgespoeld en goed uitgelekt)
125 gr vloiebare bloemenhoning
2 teaspoons gemalen vanilla
1 eetlepel bakpoeder
125 gram zonnebloemolie
Snufje zout
4 eiren
75 gram gedroogde cranberry’s (ik heb dit vervangen door 2 teaspoons kardemom and 4 verse mispels)

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Vet het cakeblik of de springvorm in of neem en vel bakpapier, vouw uit en vorm het in de bakvorm.
3. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan, schud heen en weer en blijf erbij. Het kan onverwacht snel gaan.
4. Maal het amandelschaafsel in de keukenmachine fijn. Doe in een kommetje en zet apart.
5. Maal de kikkererwten fijn. Voeg honing, gemalen vanilla, bakpoeder, zonnebloemolie en zout toe en laat even draaien. Voeg de eiren een voor een toe terwijl de machine draait. Als de eiren zijn opgenomen, voeg dan het gemalen amandelschaafsel toe en meng kort.
6. Schep med een lepel de cranberry’s door het beslag (niet de machine laten draaien, want anders gaan ze stuk). Of doe gewoon de kardemom daarbij en de gepeelde mispel in stukjes gesneden.
7. Doe het beslag over in het cakeblik of de springvorm en zet dit in het midden van de oven.
8. Bak de cake in 30-45 minuten bruin en gaar, controleer dit met een prikker. De baktijd kan sterk variëren omdat de cake in een springvorm dunner wordt en daarom veel sneller gaar is.
9, Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen alvorens je hem stort.
Geniet!

Titel Bonen!
Auteur Joke Boon
ISBN 9789048829606
Publisher Carrera culinair
Taal Nederlands
Koop het boek hier!

 

Kikkererwtentaart_bonen

1 Commentaar

  1. Pingback:Aquafaba knoflookmayonaise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.