pirnten printen
Groenten, Recepten, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Simple door Ottolenghi en aardappelpuree met kruidenolie

Een paar maanden geleden werd het nieuwste boek gepubliceerd van een van mijn absoluut favoriete chefs – Yotam Ottolenghi.
Vandaag schrijf ik een recensie over dit boek en natuurlijk ga ik er iets heel smakelijks (en eenvoudigs) uit maken zodat we het samen kunnen proeven.

Ottolenghi is al heel lang een icoon als het gaat om vegetarisch eten uit het Midden-Oosten. Met inmiddels 7 kookboeken op zijn naam heeft de zo’n beetje de helft van de wereld nu rozenwater, granaatappel en de typische kruidenmix Zaataar in de huisvoorraad. Of in ieder geval in Nederland en de rest van Europa.
Want het valt me op de in Zweden, waar ik natuurlijk regelmatig ben, er nog maar een ontluikende belangstelling is voor eten uit Marokko, Turkije en het Midden-Oosten. Dat verbaast me eigenlijk maar ik kan het mis hebben. En anders heb ik nu met mijn blog de kans om ze op weg te helpen!

Het boek Simple doet de naam eer aan. Het heeft een eenvoudige vormgeving, recepten- en ingrediëntenkeuze als je enkele heerlijke specialiteiten even laat voor wat ze zijn. Het is een boek waar iedere kok mee uit de voeten kan.
Heerlijk alledaags eten dat niet al te veel werk oplevert en met korte bereidingstijden. En dan die lekkere smaken …… een soort smaakbom bij iedere hap!

 Hoe definieer je nou eigenlijk eenvoudig voedsel?
Als je er over nadenkt is dat eigenlijk erg individueel. Het heeft allemaal te maken met wat je allemaal al weet en kent, zenuwen, verbeeldingskracht en natuurlijk de tijd die je er voor nodig hebt.
Om al deze verschillen goed te aan te geven heeft het boek een kleurensysteem meegekregen dat mij een beetje doet denken aan kookboeken uit de jaren 70.
Handig? Absoluut. Mooi? Dat nou eigenlijk weer niet.
Maar misschien moet ik een beetje aan deze eenvoud wennen. De vorige boeken van Ottolenghi waren veel chiquer qua vormgeving en papierkeuze. Maar nu doen we het gewoon simpel. 

Eenvoudig voedsel

Maar hoe definieer je precies eenvoudig voedsel? Als je erover nadenkt, blijkt het heel individueel te zijn. Alles hangt af van voorkennis, zenuwen, verbeeldingskracht en natuurlijk de tijd die je aan je eten moet spenderen. Om al deze verschillen te bespreken, is aan het boek een kleursysteem gegeven dat zeer veel doet denken aan kookboeken uit de jaren ’70. Handig? Absoluut. Mooi? Minder zeker van die ene.
De vorige boeken stralen meer “chick” uit met keuze uit papier en ontwerp. Oh nou ja.

De recepten zijn een mix van vegetarisch, vlees en vis. Ik vind het vrij eenvoudig om goede smaakcombinaties te vinden voor het maken van groene recepten uit het boek.
Vlees en vis kunnen eenvoudig worden weggelaten en vervangen door iets anders. Het levert altijd een geweldig smakelijk gerecht op.

Aardappelpuree met een kruidenolie

Uit het boek kies ik ervoor om iets heel eenvoudigs te maken: aardappelpuree met een kruidenolie. Het klinkt misschien bijna te gemakkelijk, maar laat je niet misleiden. Een aardappelpuree die romig en luchtig is zonder boter of melk kan een moeilijke zijn.
Als je het echt heerlijk laat smaken zonder gebruik te maken van de traditionele smaakmakers als peper en nootmuskaat heb je een kunstwerk gemaakt.

Het geheim heet olijfolie en heerlijke kruiden. Een aardappelpuree met munt, citroen, knoflook en tijm smaakt heerlijk zoals het is, maar kan ook goed gecombineerd worden met frisse tofu of misschien wat groentetaart? Vergeet niet om de puree te serveren met de heerlijke kruidenolie. Jammie!

Aardappelpuree met kruidenolie

4 porties
Ingrediënten

1 kg vaste aardappelen, geschild en in kleinere stukken van 3 cm gesneden
6 takjes tijm
3 verse munttakjes
4 teentjes knoflook, gepeld
1 citroen: 5 sliertjes dungesneden schil
90 gr/1 dl olijfolie
Zout en zwarte peper

Topping
60 ml olijfolie
1 teentje knoflook, fijn geraspt
2 tl fijngehakte tijmblaadjes
ongeveer 8 muntblaadjes, fijngehakt (plm. 2 theelepels)
1 citroen: 1 el fijn geraspte schil en 1 el sap

Hoe doe ik het?
1. Doe de aardappelen, tijm, munt, knoflook, citroenschil en 2 theelepels zout in een grote pan. Voeg er kokend aan toe; het water moet 2 cm boven de aardappelen staan.
Kook de aardappel zachtjes gedurende ongeveer 25 minuten of totdat ze zacht genoeg zijn om te stampen.
2. Bereid de topping terwijl de aardappels koken.
Doe de olie, knoflook, tijm, muntblaadjes, citroenschil en citroensap in een schaaltje met een snufje zout en veel zwarte peper. Zet het even apart.
3. Giet de aardappelen af in een vergiet boven een grote kom (gooi het kookwater niet weg want je hebt er straks wat van nodig)
Verwijder de tijm en het munttakje en giet de aardappelen terug in de pan (samen met de overgebleven knoflook en citroenschil).
Pureer de aardappelen. Voeg langzaam ongeveer 90 gram / 1dl olijfolie en ongeveer 150 cl van het bewaarde aardappelwater toe om een gladde puree te krijgen.
4. Doe de puree in een kom en maak putjes in het oppervlak met de achterkant van een lepel.
Voeg de olie van kruiden en knoflook gelijkmatig toe aan de puree en werk het af met wat zwarte peper.

Filed under: Groenten, Recepten, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch

door

Sharing the passion for food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.