pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder noten
Laat een bericht achter

Mini-muffins met saffraan en banaan

Tiny glutenfee saffron muffins

Een paar weken geleden hadden we voor een dessert dat we in ons restaurant serveerden een soort minicake nodig en daarvoor heb ik dit recept verzonnen.
Voor het Aziatische smaakje dat de minicake moest krijgen voegde ik toen wat matcha-thee toe. Maar nu heb ik in plaats daarvan saffraan en rozijnen gebruikt om er een echte Zweedse kerst-smaak en kleur aan te geven.

Ik heb ze gelijk in de winterkou uitgeprobeerd. Met mijn gele minicakes of -muffins en een thermosfles met warme chocolademelk maakte ik op een ijskoude dag een wandeling in het Ekopark bij kasteel Christinehof dat hier vlak in de buurt is.
Jas goed dichtgeritst, sjaal er strak omheen en met de camera in de hand liep ik een mooi rondje over het prachtig in het water gemaakte houten pad. De schapen die er rondlopen waren blij met mijn gezelschap en volgden me op de voet en hadden misschien gehoopt dat ik voor hen wat lekkers bij me had. Maar met mijn mini-muffins en chocolademelk kon ik ze niet blij maken. Daar heb ik zelf in de kou erg van genoten.

Sinds mijn kindertijd hebben de beukenbossen hier een bijzondere plek in mijn hart. Daarbij maakt het niet uit of de bomen hun mooie oranje bladeren net verloren hebben. Ze zijn in de winter net zo mooi als in het voorjaar, alleen op een andere manier.
Het was voor mij een geweldig moment om midden in mijn drukke leven een dag mee te beginnen. Alles even loslaten en gewoon even naar de schoonheid van de natuur kijken. En ook even voelen hoe je de wereld anders ziet door een camera.

 

Genoeg gemijmerd, nu gaan we het hebben over die mini-muffins!

Ik zal je uitleggen hoe je ze zelf kunt maken. In plaats van eieren heb ik echt rijpe bananen gebruikt. Maar als je niet zo van de bananensmaak bent kun je ze vervangen door ongezoete appelmoes.

De muffins worden heerlijk luchtig met een crispy buitenkant. Ik heb ze deze keer in kleine siliconenvormen gemaakt. Maar het werkt natuurlijk ook in grotere vormen. Je moet in dat geval de baktijd verhogen en er wel voor zorgen dat ze door en door droog zijn als ze uit de oven worden gehaald.
Ze zijn het lekkerste als je ze op de dag van het bakken opeet. Maar de dag erna kun je ze ook gebruiken als je ze nog een paar minuten in de oven legt. Ze krijgen dan de knapperigheid aan de buitenkant terug. 

Voor de muffins maakte ik een glutenvrije bloemmix bestaande uit rijst-, boekweit-,mais-, en aardappelzetmeel. Dit blijkt een geweldige combinatie en ik weet zeker dat je het nog wel eens vaker zult tegenkomen in mijn recepten.

Glutenvrij bloemmengsel

Ingrediënten
400 gram witte rijstmeel
300 gram boekweitmeel
140 gram aardappelmeelmeel
110 gram maïsmeel

Hoe doe ik het?
Meng al het meel in een grote kom en giet het daarna in een zak of luchtdichte bak. Gebruik per keer zoveel als je nodig hebt voor de muffins en bewaar de rest voor later.

Mini-muffins met saffraan en banaan

voor ongeveer 30 heel mini-cakes / -muffins
Ingrediënten

Natte ingrediënten
150 gr dikke kokosmelk
125 gr banaan (bij voorkeur erg rijp en bruin)
50 gr zonnebloemolie
1 snufje zout
70 gram rozijnen geweekt in warm water

Droge ingrediënten
115 gr glutenvrij bloemmengsel (zie recept hierboven)
2 theelepels bakpoeder
60 gr witte suiker
0,5 gr saffraan

Hoe doe ik het?*
1. Verwarm de oven voor op 175 ° C.
2. Week de rozijnen in warm water. Dit voorkomt dat ze later in de oven verbranden.
3. Doe de natte ingrediënten een voor een in een mengkom. Mix het tot het een egaal mengsel.
4. Mix alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de mix van natte ingrediënten toe en mix het goed. Voeg de geweekte en uitgelekte rozijnen toe aan het beslag.
5. Giet het beslag in de vormen (als het metalen vormen zijn moet je ze wellicht eerst insmeren).
6. Zet de vormen in de oven. Leg er een vel bakpapier onder om overloop van het deeg in de oven op te vangen. Stel de timer in op 20 minuten (verhoog de tijd als je grotere mallen hebt).
7. Haal de vorm en uit de oven wanneer de muffins klaar zijn en laat ze afkoelen.

Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose, eieren en noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.