pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zoete lekkernijen, Zonder noten, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Chocoladetaart met lingonberries en rode linzen

Chokladpaj_med_lingon_och_rod_linsbotten_5

Herfstweer met druilerige dagen. Het is weer tijd voor vrienden en diners bij kaarslicht. En voor chocolade, heel veel chocolade!
De eerste post die ik doe na veel drukke dagen is een chocoladetaart van donkere chocolade met lingonberries en een taartbodem gemaakt met rode linzen. Met wat gedroogde blauwe korenbloemen wordt het een prachtige herfsttaart.De taart is gemakkelijk te maken maar vereist wel wat voorbereiding. De linzen moeten bijvoorbeeld 12 uur geweekt worden en de chocoladefudge moet ongeveer een uur koken.
Maar buiten deze voorbereidingen of eigenlijk wachten is er niets moeilijks aan en krijg je een heel smakelijke taart op tafel.
Wat “slagroom” of vervanger daarvan is een lekkere toevoeging bij het serveren. Als je problemen hebt met het vinden van de Zweedse lingonberries gaat het ook prima met in stukjes gesneden cranberries of rode aalbessen als je die kunt vinden.

Taartbodem met rode linzen

Ingrediënten
300 gr gedroogde rode linzen en weekwater
150 gr plantbased margarine of boter
2 dl witte suiker
Plm. 3 dl verse of bevroren lingonberries

Hoe doe ik het?
1. Week de rode linzen minstens 12 uur, volledig bedekt met koud water.
2. Giet de lenzen af en spoel ze in een zeef.
3. Doe de linzen in een droge braadpan en bak ze op laag vuur terwijl je roert tot ze zachtjes geroosterd, volledig droog en licht gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Strooi de suiker over de linzen, laat het smelten en karamelliseer de suiker met de linzen enkele minuten in de pan.
Giet de linzen op een bakplaat en laat ze iets afkoelen. Neem ongeveer de helft van de linzen en giet ze in een keukenmachine. Maal de linzen tot een fijne bloem.
4. Smelt de boter en giet het in een kom. Voeg het linzenmeel toe en roer het geheel door elkaar. Voeg de overgebleven helft van de hele linzen toe. Hierdoor komt er een beetje een bite in de taartbodem.
Als je die bite niet zo stevig wilt hebben mix je niet de helft maar alle linzen tot bloem die je daarna mengt met de boter.
5. Doe het linzen/botermengsel in een bakvorm. Hoe groter de bakvorm die je kiest, hoe dunner de taartbodem zal zijn.
6. Giet de gecondenseerde kokosmelksaus met chocolade (zie het recept hieronder) over het linzenmengsel. Verdeel het gelijkmatig met een lepel. Strooi ongeveer 3 dl lingonberries bovenop de chocolade. Versier de cake met wat gedroogde korenbloemen of andere mooie eetbare bloemen. Zet de cake een paar uur voor het serveren in de koelkast, zodat je makkelijker kunt snijden.

Gecondenseerde kokosmelk met chocolade

Ingrediënten
2 blikjes volvette kokosmelk (a’ 400 gram)
6 el zo donker mogelijke stroop (85 gram)
————————-_
200 gr chocolade 70%

Hoe doe ik het?
1. Neem een ​​diepe en bij voorkeur grote pan. Dan krijg je als de saus tijdens het koken gaat bubbelen, geen spetters over de rand.
2. Giet de kokosmelk en stroop in de pan. Roer en laat alles aan de kook komen.
Verlaag het vuur zodat de kokosmelk constant en met kleine belletjes kan koken. Roer af en toe met een houten spatel. Laat het ongeveer 1 uur koken.
3. De kokosmelk moet ongeveer met twee-derde worden verminderd. Blijf er de laatste 15 minuten bij in de buurt zodat je goed kan zien dat je nog een derde over hebt  en het wat dikker is geworden. Voeg dan de chocolade toe en laat deze in de saus smelten. Meng het daarna goed met de staafmixer.
4. Giet de gecondenseerde kokosmelksaus in een kan of de taartbodem.
Als je niet alles tegelijk gebruikt, bewaar het dan in de koelkast.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose* (indien zonder melkproducten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *