pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Gebakken, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, LCHF, Lunch, Recepten, Smakelijke boeken
Laat een bericht achter

Pomodori met krokante tomatentaart

Pomodori

Als ‘Tasty boek’ heb ik deze keer gekozen voor een Nederlands boek; ‘Pomodori’ van Angelo Dorny. Ik houd van een beetje nerdy boeken over een en hetzelfde thema en daarop is dit boek geen uitzondering. Het gaat over tomaten, tomaten en nog eens tomaten! En dat is eigenlijk niet zo gek. Wist je dat er wereldwijd zo’n 10 tot 15.000 soorten tomaten zijn? Allemaal met verschillende kleuren, vormen en gebruiksmogelijkheden. In mijn supermarkt kan ik maar 5 soorten vinden dus waar is de rest gebleven?Het boek Pomodori is niet alleen een boek met recepten maar ook een handleiding voor als je zelf tomaten gaat kweken. Dat proces wordt beschreven vanaf het zaad tot het oogsten van de tomaten. Ik heb zelf helaas geen tuin dus ik vrees dat ik dat gedeelte niet kan doen. (of ik moet mijn zus wat instructies geven voor in haar tuin)

De auteur geeft een goede gedetailleerde beschrijving van 50 verschillende tomaten. Allemaal met prachtige foto’s en duidelijke informatie over de herkomst, hoe en wanneer ze groeien, de textuur en tenslotte het belangrijkste; de smaak en voor welke gerechten ze geschikt zijn. Ik heb genoten en geleerd van de beschrijvingen. Ik hoop alleen dat ik veel van deze tomaten, als de zon zijn werk heeft gedaan, ga vinden op de (biologische) markten waar ik kom.

Heb je wel eens bedacht waarom biologische tomaten zo anders smaken dan de tomaten in de supermarkt? Dat komt omdat de supermarkttomaten al geplukt worden voordat ze rijp zijn. Tijdens het vervoer rijpen ze dan wat verder maar ze krijgen niet die extra zon die de smaak maakt. Als ze later geplukt zouden worden, dus rijper, zouden ze tijdens het vervoer gemakkelijker beschimmelen of overrijp worden en dat willen we niet. Dus zonlicht is de smaakmaker van een tomaat. Je kan je daarom afvragen of we wel tomaten zouden moeten eten in de winter. Volgens de auteur van Pomodori in elk geval niet. Die vindt dat er een reden is om de seizoenen te volgen en groente en fruit (tomaten zijn ook fruit trouwens) moeten eten als ze hun natuurlijke zonlicht krijgen. Eigenlijk heel voor de hand liggend.

In het laatste deel van het boek vind je de recepten. Ze zijn gemakkelijk te maken en vaak met maar enkele ingrediënten. Met altijd de tomaat in de hoofdrol natuurlijk en met handige tips. Wist je bijvoorbeeld waarom de Roma-tomaat zo goed te gebruiken is voor hartige taartjes? Dat komt omdat ze een laag vochtgehalte hebben waardoor deeg droger en knapperiger wordt tijdens het bakken. Dat soort kleine tips kunnen een groot verschil maken voor je volgende tomatentaart!
Natuurlijk ben ik zo’n taart gaan maken. En dat is zooooo lekker geworden! Je moet het eens proberen en dan combineren met een salade voor lunch of diner. Of de taart in kleine stukjes snijden en dan eten tijdens een gezellige borrel. Het glutenvrije bladerdeeg betekent wat meer werk en tijd maar het resultaat is zo lekker en knapperig dat je het echt moet proberen. Als het maken van het deeg je te lang duurt kun je het ook kopen in de supermarkt.

Laten we aan de slag gaan!
Tomatentaart met glutenvrij bladerdeeg

Glutenvrij bladerdeeg
Ingrediënten
200 gr. koude boter (bewaar de boter in de vriezer voor dit doel!)
110 gr. amandelmeel
55 gr. kokosmeel
0,75 dl water
1 tl witte wijnazijn
1 el physillium husk

Hoe doe ik het?
1. Meng alle droge ingrediënten zorgvuldig. Voeg 50 gram boter toe en meng het met het water en de azijn. Bedek het deeg met plastic en laat dit 30 minuten in de koelkast.
2. Rol het deeg uit tussen 2 lagen plastic folie. Snijd 50 gram van de boter in dunne plakjes (gaat gemakkelijk met een kaasschaaf als de boter is ingevroren) en leg de plakken op een helft van het deeg. Vouw het andere deel van het deeg over de helft met de boter en rol het deeg dan nog een keer voorzichtig. Bedek de plak deeg met plastic en laat nog eens 30 minuten rusten in de koelkast.
3. Herhaal stap 2 enkele keren door steeds 50 gram boter in plakjes toe te voegen en daarna weer 30 minuten in de koelkast. In totaal doe je stap 2 dus 4 keer.
4. Zodra al de boter in het deeg zit kun je verder met het eigenlijke maken van de taart. Zie recept hieronder.
Dit bladerdeeg kan van tevoren worden gemaakt en opgerold tussen plasticfolie worden bewaard in de vriezer. Als het tijd is om het te gebruiken kun je het gewoon ontdooien door het ongeveer 1 uur in de koelkast te leggen. 

Tomatentaart
Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar of huisgemaakt, zie recept)
2-3 theelepels Dijon mosterd
5 middelgrote Roma-tomaten
150 gram geraspte Gruyere kaas
Provençaalse kruiden
 (zoals thijm, oregano en basilicum)
Olijfolie
Peper en zeezout

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven aan op 180° C.
2. Neem een taartvorm en vet hem in met weinig olijfolie. Rol het bladerdeeg uit en druk het lichtjes tegen de randen van de taartvorm. Prik er met een vork een paar gaatjes in en verdeel meteen een laagje mosterd over de bodem.
3.  Was de tomaten en snijd er plakjes van, ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik. Schik de tomaten dakpansgewijs in de vorm. Breng op smaak met peper, een beetje zeezout enProvençaalse kruiden. Besprenkel het met wat olijfolie en werk het af met geraspte kaas.
4. Bak het 30 minuten in de oven.

(Dit recept is op basis van het boek, het deeg is echter een eigen recept.)

Dit recept is vrij van gluten (bij gebruik van een glutenvrij bladerdeeg of gemaakt, zoals vermeld in het recept) en suiker.
Het is vega en LCHF vriendelijk.

Titel Pomodori
Auteur Angelo Dorny
ISBN 9789059087194
Uitgever Davidfonds uitgeverij
Koop het boek hier!

Glutenvrij_tomatentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.