pirnten printen
Gebakken, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Paleo, Raw, Recepten, Smakelijke boeken, Suikervrij, Vegan, Zoete lekkernijen, Zonder witte suiker
Laat een bericht achter

Raw fika en peer en mint taart

Raw_fika

Zoals je misschien al hebt gemerkt ben ik weg van het lezen van kookboeken. ! Ik lees ze in het Engels, Nederlands en Zweeds. Vandaag heb ik een echt leuk Zweeds boek gekozen om hier voor je te bespreken; Raw fika. Laat ik eerst het Zweedse woord fika uitleggen.
In Zweden hebben we twee keer per dag fika, rond 10.00 uur en rond 15.00 uur de hele week door. In Nederland noemen we dat gewoon koffietijd en krijg je meestal ook alleen koffie. In Zweden is het iets uitgebreider. Wij in Zweden houden van ‘iets erbij’.
Toen ik net in Nederland woonde vond ik het koffiedrinken hier zo kaal. Ik had er in Zweden nooit bij stil gestaan dat onze fikacultuur uniek is. Al moet ik zeggen dat zowel in Nederland als in Zweden de cultuur verandert. Het leger ZZP’ers, ook in Zweden, is vaak niet meer aan het werk en aan het koffiedrinken op traditionele tijden. Kijk ook eens wat voor koffiecultuur Nederland gekregen heeft in de afgelopen tien jaar. Maar voor de Zweedse fika moeten er dus geregeld smaakvolle dingen gemaakt worden.

Dus terug naar het boek Raw fika! Het boek is ontstaan in een raw food café in Stockholm. De recepten van de meest populaire cakes, bollen en taarten van dit café zijn in het boek verwerkt. Allemaal geschikt voor het fika moment en natuurlijk raw zonder gluten, lactose en witte suiker.

Als je nog niet bekend bent met raw voedsel kan dit boek een leuke introductie zijn. Op het eerste gezicht kan het een beetje ingewikkeld lijken maar als je er even in zit zul je merken dat het vaak gemakkelijker is dan het traditionele bakken.

Het boek begint met een korte uitleg over de producten die je nodig hebt om raw gebak te maken. Erg handig en ook interessant voor de ervaren gebruiker. Je leert altijd iets nieuws. Wist je bijvoorbeeld dat Mesquite poeder een beetje een rokerige smaak geeft met veel caramel? Of dat lucuma poeder een beetje zachte toffeesmaak heeft en de vullingen van gebak een romige smaak geeft? Mmm…..als ik hier over schrijf loopt het water me al door de mond. Als je niet over deze superfoods beschikt kun je nog steeds op allerlei manieren raw food gebak maken. Eigenlijk klopt het woord gebak niet maar dat laat ik even zo. Ik bedoel in ieder geval iets lekkers.

De hoofdstukken in het boek gaan over de traditionele lekkernijen die we in Zweden kennen voor fika. Dit zijn bijvoorbeeld kaneelbroodjes, rabarber- en aardbeientaart en bittere amandeltaart. Andere hoofdstukken vertellen veel over chocolade (geen bakboek is compleet zonder chocolade toch!), exotisch fruit en het werken met groenten. Werken met groenten trok onmiddellijk mijn aandacht. Spannend, dus dat moest ik proberen! Het recept dat ik uit het boek gekozen heb is dus een peer en mint taart met een bodem gemaakt van zoete aardappel.

Raw_cake_met_peer_en_mint_taart_closeupLaten we aan de slag gaan!
(Je hebt een high-speed mixer nodig voor het maken van dit recept)

“Bodem”
Ingrediënten
3 dl amandelen
10 medjool dadels
200 gram zoete aardappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
1,5 tl vanillepoeder
3 tl kaneel

Hoe doe ik het?
1. Meng alle ingrediënten tot een goed gemengd en samenplakkend deeg in een mixer. Plak het deeg in een ronde taartvorm (ik gebruikte er een met 20cm doorsnede en had wat deeg over waarvan ik ballen heb gerold met gemalen amandelen).
2. Maak het deeg plat met de palmen van je handen.
Zet de vorm met deeg even apart zetten terwijl je de vulling maakt.

Peer en mint vulling
Ingrediënten
4 dl cashewnoten (raw)
3/4 dl agavesiroop
1/2 dl citroensap
4 rijpe peren met veel smaak
1,5 theelepels vanillepoeder
Een snuifje zeezout
1 handje spinazie (voor de kleur) Ik heb dit vervangen door 2 handjes verse munt
4-10 druppels pepermuntolie (afhankelijk van de kwaliteit) Ik sloeg dit over en gebruikte alleen de verse munt
1 dl koudgeperste kokosolie
1,5 dl cacaoboter (witte, pure en rauwe chocolade boter)

Decoratie
3 rijpe peren met veel smaak
Verse munt
Matcha poeder (optioneel)

Hoe doe ik het?
1. Meng de helft van de noten samen met de agavesiroop en het citroensap in een high-speed blender tot een gladde massa.
2. Voeg de rest van de noten toe aan het mengsel en meng dit opnieuw tot een gladde massa. (Als je het niet zo doet kan het te zwaar zijn voor de mixer).
3. Voeg 3 gesneden peren, zout, vanillepoeder, spinazie en pepermuntolie toe(of verse munt zoals hierboven beschreven). Meng alles opnieuw tot een gladde massa.
4. Voeg tenslotte de kokosolie en de cacaoboter (als je de boter niet hebt, dezelfde hoeveelheid kokosolie toevoegen) en alles opnieuw mengen tot het volledig glad is.
5. Snijd de laatste peren in kleinere stukken en doe de stukjes in de romige vulling.
6. Giet de vulling in de taartvorm met het reeds bereide deeg. Zet de taartvorm in de vriezer gedurende ten minste 3-4 uur.
7. Laat de cake ontdooien gedurende 1 uur voor het opdienen. Versier de taart met een extra in dunne plakjes gesneden peer en misschien wat matcha poeder of verse munt.
(De taart kan in de vriezer een maand bewaard worden.)

En nu lekker genieten!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.
Het is vegan en paleo vriendelijk.

Titel Raw fika
Auteurs Maria Asplund & Maria Carlsson
ISBN 9789174245271
Uitgever Bonnier Fakta
Koop het hier (in het Zweeds) en kijk graag op de website van STHLM RAW!

Raw_cake_met_peer_en_mint_taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.