Hoe is het in godsnaam mogelijk om brood te maken van bloemkool en rode bieten? Het klinkt als een onmogelijkheid maar toch…. het werkt en het is lekker. Met deze groenten en nog wat goede ingrediënten maak je een heerlijk brood dat goed samen gaat met allerlei soorten beleg maar ook met gewoon boter. Toen ik het als test aan mijn man liet proeven vond hij het erg lekker. Toen ik hem vertelde wat er in zat was hij ontzettend verbaasd. Sindsdien verteld hij iedereen het onmogelijke verhaal over brood maken van bloemkool en rode bieten. Ik vind het leuk om recepten te bedenken waarbij je gezonde ingrediënten gebruikt maar waarbij de smaak toch erg verrassend en lekker is. Wil je het ook proberen?
Laten we aan het de slag gaan!
Bloemkool en rode bieten brood
Recept voor 1 plat brood van ongeveer 20 x 20 cm.
Je kunt dit brood prima invriezen. Als je de plakken niet te dik maakt kun je ze bevroren en al in de broodrooster stoppen als je even erg trek hebt in brood.
Ingrediënten
220 gr raw bloemkool
4 eieren (normaal formaat)
1 snufje zout
10 gr physillium husk
20 gram rode bietenpoeder (gewoon gedroogde rode bieten die tot poeder gemalen zijn.)
20 gr kokosmeel
15 gr gemalen lijnzaad
30 gram zonnebloem- of kokosolie
Een handje pompoenzaad
Hoe doe ik het?
1. Zet de over op 200 ° C. Zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar. Houd rekening met het formaat van het brood (20 x 20).
2. Verwerk de bloemkool met de mixer of met een rasp tot kleine stukjes ter grootte van rijstkorrels.
3. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix het tot een gladde massa.
4. Spreid het mengsel op het bakpapier met een spatel. Met natte handen kun je het misschien wat strakker in model brengen.
5. Strooi een handje pompoenzaden over het verspreide deeg. Om ze niet te laten verbranden tijdens het bakken kun je ze een beetje in het mengsel drukken met je vingers.
Zet de timer op 25 minuten en zet de bakplaat in de oven. Geniet nu van de lekkere baklucht.
6. Als het klaar is het brood goed laten afkoelen voor gebruik.
7. Als je het brood niet dezelfde dag opeet, snij het dan in vierkante stukken en bewaar het in de vriezer met bakpapier tussen de plakken.
Dit brood is vrij van gluten, suiker en lactose. Het is geschikt voor het Paleo en LCHF dieet.
Pingback:Paddenstoelenpaté