pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Paleo, Recepten, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
commentaar 1

Slow cooked + groentestoofpot met chermoula

Alweer een mooi kookboek plus een geweldig recept; een lekker gekruide veggie stoofpot met chermoula. Dit kookboek gaat over slow cooking en is dus gericht op het werken met de slowcooker. Maar gelukkig kun je de gerechten ook maken in een stoofpan of oven . Gelukkig zeg ik, want ik ben zelf nog niet in het bezit van een slow cooker. Als ik nou toch een een grotere keuken had… Slow cooked is de laatste jaren een steeds hippere aanduiding geworden. Het klinkt ook een beetje alsof het iets te maken heeft met de luxe van genoeg tijd hebben Maar eigenlijk is het precies andersom. Slow cooked betekent meestal dat een aantal ingrediënten worden toevertrouwd aan de pan en dat het gerecht dan op zichzelf past gedurende een aantal uren. En wanneer je dan de deksel van de pan doet komt een prachtige geur je tegemoet. Rijk en vol van smaak. Ik blijf gefascineerd van wat tijd met smaak kan doen.

De recepten in het boek zijn gemakkelijk te volgen maar, zoals vaak tegenwoordig, vragen de wat onbekende ingrediënten soms wat research. Je krijgt niet zo veel informatie over de ingrediënten zelf maar als je even Google aanzet weet je een stuk meer.
De foto’s in het boek zijn absoluut fantastisch en maken dat mijn maag meteen begint te knorren (en dat is altijd een goed teken). De recepten dekken verschillende delen van de wereld; vlees, vis, curry gerechten, vegetarisch, vegan en zelfs snoep. En alles simpel en zonder veel discussie; gewoon goed eten en dat is het.

Groentetagine met chermoula mengsel
Voor jullie, aardige lezers, heb ik gekozen voor een prachtige vegan stoofpot met veel smaak (als je het niet zoals ik met Turkse yoghurt combineert) Het is, net als vaak met stoofpotten, erg gemakkelijk. Het meeste werk is het schoonmaken en snijden van de groenten en het hakken van de kruiden. Verder kun je het allemaal lekker op de luie bank afwachten.
De smaakmaker voor de groenten is het chermoulamengsel zoals dat werd gemaakt in Noord-Afrika. We zijn eigenlijk gewend om deze pasta te gebruiken met gegrild vlees en vis maar hier is het bewijs dat je het prima kunt combineren met zoete wortelgroenten.

De gekonfijte citroen kun je vinden in winkels met Marokkaanse of Turkse gerechten. Van mijn Turkse buurvrouw heb ik geleerd dat je de beste gekonfijte citroenen koopt in een plastic emmer in plaats van in een glazen pot. En ik luister natuurlijk naar experts….
Voor het geval je niet zo bekend bent met gekonfijte citroenen kan ik je alvast vertellen dat ze behoorlijk zout zijn. Je gebruikt alleen de dikke schil en het vruchtvlees gooi je weg. Snijd de schil in kleine plakjes of blokjes en serveer ze bij elk soort vlees, vis of groenten. Ze geven een heerlijke zoutzure dimensie aan je gerecht.
Laten we aan de slag gaan!

Groentetajine met chermoula mengsel
4 personen, 3 uur in de slowcooker, 40 minuten op het fornuis

Ingrediënten (groenten)
1 kleine knolselderij, geschild en in stukken van 4 × 4 cm
1 bosje radijs
1 bosje rode bieten, geschild en in helften gesneden
1 bosje van kleine wortelen, geschrapt

Ingrediënten (chermoula)
3 eetlepels extra Virginia olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tl verse gember, fijn geraspt
1 grote, rode ui, grof geraspte
1/2 theelepel chili vlokken
1/2 tl kurkuma
1,5 tl gemalen komijn
4 el peterselie, fijn gesneden
4 el koriander, fijngesneden
3 eetlepels gekonfijte citroen, fijngesneden
0,5 gram saffraan, geweekt in 1 eetlepel warm water
250 ml water

Hoe doe ik het?
1. Chermoula: giet de olie in een grote pan. Voeg de knoflook, gember, ui, peper vlokken, kurkuma en komijn toe aan de olie en laat het voorzichtig bakken op een matig vuur gedurende ongeveer 5 minuten tot de ui zacht is. Hak intussen de kruiden en gekonfijte citroen.
2. Voeg de gehakte kruiden en de gekonfijte citroen toe en de saffraan met het weekwater.
3. Voeg dan de groente en 250 ml water toe. Roer goed om te zorgen dat de chermoula echt alle groenten dekt.
4. Zet het vuur laag en doe het deksel er op.
5. Laat de stoofpot sudderen gedurende 40 minuten tot alle groenten beetgaar zijn.
6. Controleer de smaak voor het opdienen en breng het zo nodig op smaak met zout en peper.
7. Serveer de stoofpot met geroosterde pompoenpitten, verse koriander, misschien wat dikke yoghurt of feta en wat extra gekonfijte citroen. Je kan ook wat bloemkool, rijst of quinoa toevoegen als je wilt. Wat gedroogde abrikozen en rozijnen kunnen ook prima werken als extra!

Dit gerecht is vrij van gluten, suiker en lactose (afhankelijk van waarmee je het combineert natuurlijk!). Het recept is geschikt voor vegans, vegetariërs en paleo eters.

Slow food door Olivia Andrews, ISBN 9789461431400, koop het hier (klik op link)

Tagine_met_groente

1 Commentaar

  1. Pingback:Ingelegde citroenen - TASTECELEBRATION

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.