Sinds enkele jaren groeit mijn liefde voor de Arabische keuken elke dag. Het is zo lekker spannend en divers! Ik was dan ook blij met de uitnodiging voor de boekpresentatie van dit Nederlandstalige boek Mijn Arabische keuken van Mounir Toub.
Mounir Toub, de auteur is een jonge succesvolle chef-kok die in Nederland woont en werkt maar zijn wortels heeft in Marocco. Hij heeft het boek dan ook opgedragen aan zijn moeder die hem in de eerste plaats een leuke jeugd gegeven heeft maar hem ook heeft meegegeven dat eten een belangrijke rol in ons leven speelt.
Het belang van zijn moeder is een thema dat zich steeds herhaalt in het boek. De moeder die instructies geeft aan een chef-kok die haar zoon is. En laten we eerlijk zijn. Hebben we als foodies, fijnproevers en keukenprinsen- en prinsessen niet allemaal zo’n culinaire band met onze roots met een vader of moeder die ons de liefde voor eten bijbracht? Daarom leest dit boek een beetje als thuiskomen.
De foto’s, gemaakt door Saskia Lelieveld, zijn eenvoudig met mooie kleuren en kleine perfecte details. Door alleen naar de foto’s te kijken kreeg ik al de lust om mijn keuken in te gaan.
De Arabische keuken
Als je nieuw bent in de Arabische keuken en er mee aan de slag wilt kun je het beste een lijstje maken van de belangrijkste specerijen en kruiden die gebruikt worden. In iedere stad heb je wel een winkel waar ze dat bijna allemaal hebben. Zet in ieder geval verse groene peterselie, koriander, munt en bladselderij op die lijst.
De meest voorkomende kruiden zijn gember, kaneel, oranjebloesemwater, rozenwater, en saffraan. Dan ben je klaar om aan de slag te gaan met de meest heerlijke gerechten zoals tajines, harira (een romige soep) of couscous (die je ook kunt maken met bloemkool – zie link)
Hoewel groenten en kruiden een grote rol spelen is de Marokkaanse keuken ook sterk gericht op vlees- en visgerechten. Het leuke is dat je veel van deze gerechten ook op een vegetarische of zelfs vegan manier kunt maken.
Ik wist vrij snel welk gerecht uit het boek ik wilde maken. De gegrilde halloumi met munt en honing liet me meteen watertanden. En het kan bijna niet verkeerd gaan met de zoute kaas, verse munt, het zoet en zuur van granaatappel en knapperige noten.
Laten we aan de slag gaan!
Gegrilde halloumi met munt en honing
Voor 2 personen
Ingrediënten
200 gram halloumi
1 bos munt
2 teentjes knoflook
1 ingelegde citron
4 el olijfolie
Zout en versgemalen peper
2 el honing
1 handje granaatappel-pitjes
1 handje pistachenoten (of amandel flakes wat ik thuis had)
Hoe doe ik het?
1. Snijd de halloumi in plakken van 3 centimeter en gril de plakken aan beide zijden kort en een hete grillpan.
2. Pluk de munt en hak in hele dunne reepjes. Pel de knoflook en hak heel fijn. Snij de schil van de ingelegde citroen in dunne reepjes. Meng de olijfolie met de munt, knoflook en ingelegde citroen schillen en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
3. Leg de gegrilde halloumi en een ovenschaal en verdeel het kruidenmengsel over de halloumi.
3. Besprenkel met een beetje honing en plaats de ovenschaal circa 2 minuten onder een hete grill zodat de honing kan karmelliseren.
4. Haal de schaal onder de grill vandaan, stop de granaatappel-pitjes en pistachenoten over de halloumi en serveer direct.
Tips: je kunt alles voorbereiden en net voordat de gasten aan tafel gaan de ovenschaal onder de grill zetten.
Dit recept is vrij van gluten.
Titel Mijn Arabische keuken
Auteur Mounir Toub
ISBN 9789048831616
Uitgeverij Carrera culinair
Taal: Nederlands
Koop het boek hier!