pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Love your leftovers, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
commentaren 2

Huisgemaakte Salsa brava

Salsa_brava_1

De truc om een huisgemaakte salsa brava te maken is om eerst de tomaten, knoflook en amandelen goed te roosteren. Dat maakt echt het verschil bij de uiteindelijke smaak van je gerecht. En je kunt salsa brava bij zo veel meer gebruiken dan de bekende patatas bravas.

Salsa brava is een traditionele Spaanse saus. En afhankelijk van waar je in Spanje bent krijg je een van de vele variaties. Dit is mijn versie. Ik hoop dat ik niemand tekort doe met het weglaten of toevoegen van ingrediënten. Maar dit is hoe ik hem erg lekker vind. Het zoete van de dadels, het zuur van de azijn, het pittige van de chili en de rijke smaak van geroosterde amandelen en gerookte rode peper. Erg veel smaak en gemakkelijk voor te bereiden. Waarom zouden we ook moeilijk doen als het niet nodig is?

Koken met wat je op voorraad hebt

De ingrediënten in het recept hieronder zorgden voor een flinke hoeveelheid. Wat ik over had heb ik ingevroren in bakjes voor ijsblokjes. Eenmaal ingevroren heb ik de tomatensausijsblokjes in een grotere zak gedaan. En vervolgens pak ik per keer wat ik nodig heb. Zo verspil ik niets en heb ik altijd een lekkere saus klaar.

Salsa_brava_closeup

Huisgemaakte salsa brava

Maakt een partij van ca 1 liter

Ingrediënten
2 grote tenen knoflook, niet geschild
4 grote tomaten (ca 600 gram)
1 el olijfolie
15 geblancheerde amandelen
————————————
100 gr gegrilde rode peper (kant en klaar in een pot werkt net zo goed)
½ -1 verse rode chili
½ tl appelcider azijn
1-2 Medjoul dadels, ontpit
Zout en peper
1 tl gerookte rode peper (optioneel)

Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 180 ° C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de tomaten in 2 stukken en doe er wat olijfolie overheen. Leg de tomaten, de ongeschilde knoflook en de geblancheerde amandelen op de bakplaat. Zet dan de plaat in de oven gedurende 15 minuten.
3. Als dit klaar is kan de knoflook gepeld worden. Doe alle ingrediënten zoals ze zijn (met inbegrip van op de bakplaat achtergebleven sappen en olijfolie in een mixer kom.
4. Doe de overige ingrediënten er ook bij en mix tot je een gladde saus hebt.
Klaar!

Geniet van de saus samen met deze vegan “gehaktballen” met salie (link).
Maar ook als een dip voor je zoete aardappelfrieten samen met een aquafaba mayonaise (link)
of met verse spinazie, spiralized courgette en feta kaas. MMM!

Dit recept is vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.

Salsa_brava_2

2 Kommentare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.