Soms maak je de beste diners als je niets gepland of gehaald hebt maar gewoon gebruik maakt van wat je in huis hebt. Zo kwam ik tot deze vegan gehaktballen met salie en ovengebakken aubergine. Daarbij doe ik een heerlijke salsa brava (Spaanse tomatensaus). Een heerlijke rijke smaakcombinatie!
Het is grappig dat je wanneer je salie gebruikt in een recept vaak een soort ‘vlezige’ smaak krijgt. Het kruid zelf heeft een intense dominante smaak en wordt vaak gebruikt voor vette soorten vlees zoals varkensvlees, lam of worsten. Maar het combineert ook prima met groenten, speciaal groenten met een wat vollere smaak. Salie in combinatie met aubergine, za’atar en de lichtzoete salsa brava is een prachtig smaakhuwelijk.
Als je begint aan het maken van vegan ballen vraag je je wellicht af hoe je een lekker krokant korstje om die balletjes heen krijgt. Het trucje is ze eerst eventjes te laten koken in water, dan goed te laten uitlekken en ze daarna te bakken in veel geurloze kokosolie. Ze hebben dan al een stevige structuur en dan kun je ze gemakkelijker bakken zonder dat ze uit elkaar vallen.
Binnen 30 minuten
Voor het maken van dit recept moet je best wat dingen doen. Maar als je handig gebruik maakt van je vriezer kun je dit recept binnen 30 minuten maken. Zo had ik de salsa brava al een keer op een regenachtige dag gemaakt en ingevroren.
Voor de ballen heb ik lupinebonen gebruikt wat een geweldig alternatief voor sojabonen is. Het enige nadeel is dat ze een lange kooktijd hebben. Daarom maakte ik een kilo tegelijk. In de vriezer kan ik de gekookte bonen maanden bewaren en dat kan handig zijn. Als je geen lupinebonen kunt vinden kun je ze ook vervangen door kikkererwten of andere bonen die je wel in voorraad hebt.
Het maken van de ballen is het meeste werk maar als je een goede mixer hebt is het in een paar minuten gebeurd. En mocht er na het eten wat over zijn van de ballen kunnen ze prima een tijdje in de vriezer bewaard worden. De aubergine wordt vanzelf prima in de oven en als je er nog een lekker pasta bij wilt hebben heb je nog een courgette, een spiralizer en 2 minuten tijd nodig. En tadaaaa, het diner is klaar. Laten we aan de slag gaan!
Ovengebakken aubergine met Za’atar
voor 2 personen
Ingrediënten
1 aubergine
2 el olijfolie
2 el Za’atar
Hoe doe ik het?
1. Zet de oven op 180 ° C. Was en droog de aubergine. Snijd hem in plakken van 1 cm.
2. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de plakken aubergine er op.
3. Strooi de zataar gelijkmatig over de plakjes en druppel de olijfolie er overheen. Zorg er voor dat alle plakken aan beide zijden bedekt zijn met zataar en olie.
4. Plaats de bakplaat in de oven. Zet de timer op 15 minuten. Als je klaar bent alle plakken draaien en de timer nog een keer op 15 minuten zetten.
5. Als je klaar bent, dien je de aubergine op samen met je “gehaktballen”, courgettepasta en de saus.
Vegan “gehaktballen” met salie
40 kleine gehaktballetjes
Ingrediënten
2 gedroogde, geweekte shiitakes + ~ 1 el van het weekwater
100 gr rauwe cashewnoten (geweekt in water gedurende minstens 2 uur)
50 gr walnoten (geweekt in water gedurende minstens 2 uur)
100 gr zongedroogde tomaten
150 gr gekookte lupinebonen
Een handje verse salie
45 gr of 1/2 dl zonnebloemolie
Zout en peper
Ontgeurde kokosolie om de ballen in te bakken bak
Hoe doe ik het?
1. Week de cashewnoten en walnoten in water voor een 2-8 uur. Giet de noten af en gooi het water weg.
2. Week de gedroogde shiitake paddenstoelen in kokend water voor ongeveer 30 minuten. Giet de shiitake daarna af maar bewaar het weekwater.
3. Doe alle ingrediënten in een mix tot je een gelijkmatige substantie hebt.
4. Rol kleine “gehaktballen” met natte handen. Laat ondertussen een pannetje met water aan de kook komen.
5. Wanneer alle ballen gemaakt zijn doe je ze met 10 tegelijk in het kokende water. Als ze naar de oppervlakte te komen (duurt slechts een paar minuten), neem ze dan met een schuimspaan uit het water en laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
6. Als je klaar bent met alle ballen doe je een flinke laag (0,5 cm) van de kokosolie in een bakpan. Zodra de olie warm genoeg is kunnen de ballen er in. Niet te veel tegelijk in de pan doen want dan krijg je problemen met draaien. Bak en draai ze tot ze goudbruin en knapperig zijn aan alle kanten. Leg ze op een bord en houd ze warm terwijl je de rest van de gehaktballen bakt.
Groentepasta
Spiralize de courgette op de gewenste grootte voor je pasta. Ik geef er zelf de voorkeur aan om courgettepasta rauw te eten rauw maar je kan het ook koken water voor 1/2 minuut als je wilt.
Het recept voor de salsa brava plaats ik morgen!
Deze recepten zijn vrij van lactose, gluten en suiker.
Pingback:Huisgemaakte salsa brava