pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, LCHF, Recepten, Smakelijke boeken, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Mat som gör gott en knolselderij met een super cheezzzy saus

Het is weer tijd voor een Zweeds kookboek vol lekkere dingen. Dit keer een boek geschreven door de beroemde Zweedse chef Tareq Taylor; Mat som gör gott wat in het Nederlands vertaald ‘Eten dat goed doet’ zou heten. Eten waar je je goed van gaat voelen, eten dat je sterk, levendig en gezond maakt. Voor mij was dit boek natuurlijk een must!

Naast het runnen van twee restaurants in het zuiden van Zweden is Tareq ook te zien in een aantal zeer populaire tv shows. Een daarvan heet Nordic Cookery (in het Engels) en gaat over de Zweedse keuken (als je interesse hebt in dit programma, klik dan op deze link).

Dit recent uitgekomen boek, Mat som gör gott is zijn zesde boek. Hierin laat hij de lezer op een enthousiaste manier zien hoe je van je dagelijkse leven kunt genieten maar dan net een beetje gezonder. Niet door de hele tijd nee te zeggen tegen bepaald voedsel maar door te laten zien wat voor plezier het kan zijn om nieuwe manieren van eten te ontdekken. Veel groenten maar ook vlees en vis worden besproken in het boek maar hij laat de groenten en peulvruchten een hoofdrol spelen. Ieder recept in het boek bevat ook een heerlijke mix van verse kruiden en specerijen uit de hele wereld. Sommige gerechten zijn snel te maken maar er zijn er ook die wat meer tijd kosten. Hoe dan ook, het zijn allemaal recepten die een zilveren randje aan je dag kunnen geven.

Ik heb de (volgens anderen) slechte gewoonte om ezelsoren te vouwen aan pagina’s in kookboeken. Dan kan ik gemakkelijker mijn lievelingsrecepten terug vinden. Daardoor zijn die ezelsoren voor mij eigenlijk ook een kwaliteitsaanduiding voor het boek. Hoe meer ezelsoren, hoe beter het boek. Bij dit boek heb ik al veel ezelsoren gemaakt dus het was moeilijk om maar een recept te kiezen maar ik moest een keuze maken…
Ik heb gekozen voor mijn nieuwe liefde; knolselderij. Deze in de oven gebakken knolselderij is snel, vol van smaak en erg gemakkelijk te maken. Bij het originele recept bevat de saus zowel eieren als kaas. Voor een vegan versie van de saus klik je hier.

Mocht je van de cheezzzy saus wat overhouden bewaar het dan goed afgedekt in de koelkast en gebruik het op brood als ontbijt. Je kan het dan helemaal lekker afmaken met een vers tomaatje er op en extra hemels wordt het met daarbij wat tuinkers.
Laten we aan de slag gaan!

Celeriac_with_cheesy_sauce_closeup

Ovengebakken knolselderij met een cheezzzy saus

4 porties

Ovengebakken knolselderij
Ingrediënten
1 knolselderij (ongeveer 600 gram)
olijfolie
1/2 komkommer
60 gram ruwe hazelnoten

De cheezzzy saus
Ingrediënten
100 gram sterke kaas (bij voorkeur Zweedse Västerbottenost)
1/2 teentje knoflook
Een snufje zout
1/2 dl olijfolie
1/2 dl water
1 eidooier

Garnering
Bladpeterselie
Tuinkers
Bieslook

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven op 200 °.
2. Schil de knolselderij met een mes en snijd er vier dikke plakken van. Snijd de komkommer in stukken.
3. Bak de plakken knolselderij in een pan bakken in olijfolie. Doe ze daarna in een ovenschaal en bak ze in de oven gedurende 20 minuten.
4. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat ze langzaam afkoelen en wrijf dan de schil van de noten. Doe dit met je handen of met behulp van een handdoek. Hak de noten daarna grof.
5. De saus: rasp de kaas. Pel en snijd de knoflook. Doe de kaas, knoflook, zout, olijfolie en water in een kleine pan. Laat het al roerend voorzichtig smelten op een laag vuur. Geen paniek als de saus niet meteen mengt; gewoon blijven roeren!
6. Neem, als de kaas gesmolten is de pan van het vuur en blijf roeren. Voeg de eidooier toe aan de saus en meng het dan met een staafmixer tot een gladde saus.
7. Zet daarna de pan weer terug op het vuur. De saus moet nu wat indikken dus warm houden en blijven roeren zonder dat het gaat koken! Neem zo nodig de pan onmiddellijk van het vuur zodat de eidooier niet gaat stollen. Gebruik eventueel de staafmixer nog een keer om de saus helemaal glad te maken.
8. Serveer de ovengebakken knolselderij en komkommer besprenkeld met deze volle rijke saus. Garneer met de verse kruiden en geroosterde hazelnoten. Jij en je gasten kunnen meteen aanschuiven. Geniet er van!

Dit recept is vrij van gluten en suiker.
Het is vegan (bij gebruik van deze saus, klik op link) en LCHF vriendelijk.

Titel Mat som gör Gott, ny vardag med Tareq Taylor
Auteur Tareq Taylor
ISBN 9789174244786
Uitgever Bonnier Fakta

Celeriac_with_cheese_sauce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.