pirnten printen
Bijgerechten, Diner, Geen categorie, Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, LCHF, Love your leftovers, Paleo, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken, Zonder noten
commentaren 2

Bloemkoolkaassaus …… zonder kaas!

Kaasachtig_bloemkoolsaus

Ik ben dag en nacht bezig met eten. Ik lees, schrijf, kook en eet de hele dag. Nou ja, de hele dag….. In ieder geval, ik houd er van. Vanmorgen heb ik voor bij het ontbijt gekozen voor een boek van de geweldige Sarah Britton; je weet wel van die prachtige blog ’My new roots’. Ze schrijft over een heerlijke rijke saus van witte bonen die ze gaat gebruiken als kaasfondue. Interessant idee, dus ik ben er mee aan de slag gegaan en heb mijn eigen versie gemaakt; een pastasaus met bloemkool als hoofdingrediënt. En mijn god… Wat is dit lekker!In dit recept werkte ik voor het eerst met witte miso. Heb jij dat al geprobeerd? Het is een beetje zoetig maar ook met veel smaak. De smaak voelt als een herinnering dus heel bekend maar ik kan niet thuisbrengen wat dat is. Gewoon lekker dus. Over miso schrijf ik binnenkort in de rubriek ‘smaakmakers’. De miso samen met de edelgist geven de fantastische kaassmaak aan de saus. Ik heb bij het opdienen van de pasta met de saus nog een tikkeltje raw ‘parmezaan’ over het gerecht gestrooid. Daarmee heb ik het net iets meer ‘kazerig’ en knapperig gemaakt.

De saus is te maken in een paar minuten als je de bloemkool al gekookt hebt en de mixer klaar staat. De saus gaat samen met iedere pasta dus ook met pasta van gespiraliseerde groenten. Wees voorzichtig met de knoflook want krijgt anders de overhand in de smaak. Zelf heb ik een flinke teen verse knoflook gebruikt maar daar had ik een goed moment voor uitgekozen.

Laten we aan de slag gaan!

Cheesy bloemkoolsaus (zonder kaas)
Ingrediënten
Plm. ½ bloemkool (300 gram)
1 teen knoflook
½ kopje olijfolie
40 gram witte miso
het sap van ½ citroen
1 tl Dijon mosterd
4 tl edelgist
40 gr water

Hoe doe ik het?
1. Maak de bloemkool schoon en snijd hem in kleine stukken. Doe de stukken in een pan en bedek ze met water. Breng het aan de kook en kook tot de bloemkool zacht is. Als het klaar is de bloemkool laten uitlekken in een vergiet.
2. Doe de bloemkool en alle andere ingrediënten in de mixer. Laat de messen hun werk doen tot je een romige saus hebt.
3. Gooi het mengel over in een pan en warm het goed op.
4. Geniet van je saus (raw of kort gekookt) met gespiraliseerde courgette en een salade. Strooi er wat raw ‘parmezaan’ overheen bij het serveren.

Raw ‘Parmezaan’
Ingrediënten
1 kopje raw pompoenzaad
2 tl edelgist

Hoe doe ik het?
1. Bak de pompoenpitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Giet ze dan over in de vijzel (of mixer) en laat ze afkoelen.
2. Doe de edelgist bij de pitten en de vijzel en meng het tot een ruw ‘parmezaan’
3. Bewaar wat je van de parmezaan over hebt in een glazen pot maximaal 2 weken in de koelkast en gebruik het als smaakmaker voor groenten, over een eitje etc. Geniet er van!

Dit recept is vrij van gluten,lactose en suiker.
Het is geschikt voor vegans, het paleo- en LCHF dieet.

2 Kommentare

  1. Pingback:Heb jij witte miso geprobeerd?

  2. Pingback:Mat som gör gott en knolselderij met een super cheezzzy saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *