pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Groene paté met cranberrysaus

Groene_paté_met_cranberrysaus_3

Vandaag serveer ik een kleurrijke groene paté met cranberrysaus. Je kunt ervoor kiezen om het als een als een koud voorgerecht te gebruiken of er een warm hoofdgerecht van te maken en het te serveren met gekookte aardappelen en een salade. Hoe dan ook wordt het heerlijk.

Om de saus een beetje smaak van het seizoen mee te geven heb ik verse cranberries gebruikt. De saus lijkt een beetje op een klassieke Cumberlandsaus en kan zowel warm als koud worden gegeten.
Je kiest zelf of je de saus wat dunner wilt door te mixen of juist wat grover wilt houden. Zelf kies ik voor een beetje bite en bovendien vind ik het leuk om nog een beetje te zien wat ik eet.

Je kan de paté prima bewaren in de vriezer. Ik maak er meestal vrij dikke plakken van en die stop ik met bakpapier er om in een diepvrieszak. Dan heb je een geweldige oplossing als je weer eens haast hebt of een dagje zonder inspiratie zit. Je bakt de plakken in een paar minuten en je kan het afwerken met soja en zout om het lekker knapperig en zout te maken.

De paté heb ik extra lekker gemaakt met kastanjes, cognac en zwarte knoflook. Je zult merken dat dit een geweldige smaakexplosie in je mond oplevert. Het past bij zowel een romige champignonsaus als een koude pittige saus.

Groene_paté_met_cranberrysaus_2

Groene_paté_met_cranberrysaus

Groene paté met cranberrysaus

Groene paté
Basis van linzen
Ingrediënten
210 gr groene linzen (kort kokend – zie verpakking))
250 gr sjalotten, in plakjes gesneden
100 gr bleekselderij, in plakjes gesneden
20 gr gedroogde en tot poeder gemalen shiitake
40 gr verse gehakte peterselie
4 tl gedroogde tijm
zout en peper
wat olie om in te bakken

Kastanjevulling

Ingrediënten
180 gr kastanjes, gekookt, geschild en grof gehakt
2 el cognac
2 dl water
1 el tamari (= glutenvrij)of gewone sojasaus (= niet glutenvrij)
25 gram voedingsgist
2 el tomatenpuree
60 gr aardappelzetmeel
3 hele tenen zwarte knoflook
plm. 1 el olijfolie om in te bakken
1 tl / 3 gram xanthangom

Cranberrysaus

voor een grote pot
Ingrediënten
200 gr verse (of ingevroren) cranberries
100 gr bruine suiker
180 cc water
1 steranijs
3 kruidnagels
1 kaneelstokje

Hoe doe ik het?
Linzenbasis
1. Week de linzen en kook ze volgens de instructies op de verpakking. Als je klaar bent giet je ze in een zeef om het water af te gieten en dan kunnen ze even opzij gezet worden.
2. Snijd de sjalotten in dunne plakjes en bak ze op een laag vuur in een bakpan met wat olie. Voeg de gesneden bleekselderij toe en laat de groenten bakken tot ze zacht zijn in ongeveer tien minuten.
Voeg de gemalen shiitake, gehakte peterselie en de andere ingrediënten toe aan de pan.
3. Giet de linzen in een hoge mengkom of keukenmachine en voeg ook de gebakken groenten toe. Mix alles tot je een gelijkmatig mengsel hebt.

Kastanjevulling
1. Snijd de gekookte en gepelde kastanjes grof en doe ze in een koekenpan met wat olijfolie.
2. Hak de zwarte knoflook fijn en voeg dit toe aan de pan. Bak voorzichtig een paar minuten en voeg dan de andere ingrediënten toe, behalve de xanthangom. Kook de vloeistof een beetje in tijdens het bakken en voeg tenslotte na enkele minuten de xanthangom toe en roer alles goed door. Het mengsel zal iets dikker worden.
3. Meng de linzenbasis en de vulling met de hand. Zorg ervoor dat het goed gemengd is maar nog steeds met hele stukjes erin. Het is belangrijk dat het gerecht een beetje een bite heeft!
4. Giet het beslag in een bakvorm die bedekt is met bakpapier. Plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de groene paté ongeveer 60 minuten. Gebruik een teststokje om te voelen of het klaar is. Het stokje moet bijna droog zijn als het goed is.
Laat de paté ongeveer 20 minuten rusten voordat je hem snijdt.

Cranberrysaus
1. Spoel de bessen en maak ze schoon.
Doe ze in een kleine pan en doe de andere ingrediënten er bij. Laat het zachtjes aan de kook komen en kook het vervolgens ongeveer 10 minuten of tot het dikker wordt.
2. Giet de gemaakte saus in een gesteriliseerde pot. Als je de pot met saus langer wilt bewaren zet je hem ongeveer 10 minuten ondersteboven om een vacuüm te creëren. Hierdoor wordt de saus langer houdbaar. De saus blijft ongeveer twee tot drie weken goed in de koelkast mits je er geen vingers of lepels in steekt.

Dit recept is vrij van gluten, lactose en eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *