pirnten printen
Bloem & meel, Fruit & groente, Smaakmakers
Laat een bericht achter

Kastanjes

tastebud_Kastanjes

“Chestnuts roasting on an open fire. Jack Frost nipping at your nose…” Net als in dat mooie liedje ‘the Christmas song’ dat Nat King Cole, Stevie Wonder en Justin Bieber gezongen hebben…. Op dit moment liggen er verse kastanjes in de winkel en dan kunnen we er vers van genieten. Deze seizoensgebonden smaakkoningin wordt voornamelijk geteeld in Zuid – Europa en is enorm populair in Frankrijk, Engeland en Italië, met name op Corsica. Maar dit jaar had ik het geluk dat ik kastanjes kon bemachtigen die gewoon in Nederland zijn geteeld, vlakbij waar we wonen.

Verse kastanjes kopen

Als je kastanjes koopt moet je ze zelf uitzoeken uit de grote bak waar ze meestal in zitten. Neem voor die kastanjes die zwaar aanvoelen vergeleken bij hun formaat en een glanzende huid hebben.
Vermijd kastanjes die schimmel op de huid hebben en neem ze ook niet als ze rammelen in hun schaal. Dat betekent dat ze oud zijn. Bewaar de kastanjes droog, koel en donker. Je moet ze binnen een paar weken eten.
Eenmaal geschild moeten ze in de koelkast bewaard worden en binnen een paar dagen worden opgegeten.

Kastanjes bereiden

Als je kastanjes wilt poffen in de oven moet je ze van tevoren insnijden. Met een scherp mesjes maak je dan een kruisje op het punt waar de kastanje het dunste is.
Je voorkomt daarmee dat de kastanje in de oven uit elkaar spat en je een hoop schoonmaakwerk oplevert… Door het insnijden zorg je er ook voor dat de kastanje na het poffen gemakkelijker te pellen is.

Van kastanjes kun je op verschillende manieren genieten. In het beroemde liedje doen ze dat heel gezellig voor de open haard in de kersttijd. Na het poffen in de haard en het pellen eet je de kastanjes met wat boter en een snufje zout.
Het is best een werkje dat pellen maar heel leuk om samen te doen. Ik herinner het me als een van de hoogtepunten in de winter in mijn kindertijd.

tastebud_Kastanjes_2

In de oven gepofte kastanjes

Als je niet de gelukkige eigenaar bent van een open haard werkt het ook goed  als je de kastanjes in de oven poft.
Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een diepe bakplaat en plaats de kastanjes er op.
Snij een kruis in elke kastanje en plaats de ovenschaal in de oven. Haal de bakplaat na ongeveer 12 minuten uit de oven en draai alle kastanjes om zodat wordt voorkomen dat ze verbranden.
Plaats de bakplaat terug in de oven en bak nog eens 12 minuten.
Zet een schaal klaar en leg er een keukendoek in. Giet de hete kastanjes erin en bedek ze onmiddellijk met de keukendoek.
Haal er een paar uit en wrijf ze met een handdoek om de schaal lichtjes los te maken. Hoe warmer de kastanjes zijn hoe gemakkelijker het is om ze te pellen maar kijk uit; het is heel gemakkelijk om je vingers te verbranden!

Als je de gelegenheid (en de tijd!) hebt, is het makkelijker om niet te veel kastanjes tegelijk te roosteren maar het een beetje te verdelen. Op deze manier heb je genoeg tijd om de kastanjes te schillen voordat ze te veel afkoelen. Tijdens het afkoelen hecht de binnenste schil zich weer aan de buitenschil van de kastanje.
Het is belangrijk om de binnenste schil van de kastanje te verwijderen, omdat die hard is  en niet prettig is om in je mond te krijgen.

Als je het jezelf gemakkelijker wilt maken kun je ook vacuüm verpakte kastanjes vinden die al zijn geschild. Die kun je goed gebruiken om te koken.

Gekookte kastanjes

Een andere manier om van de harde schaal van de kastanjes af te komen is door ze te koken. Gekookte kastanjes hebben een andere smaak dan gepofte kastanjes. Ze zijn zoeter.
Je kan er eenvoudig een puree mee maken of een pastssauce of zelfs paté (recept komt binnen kort)!
Doe de kastanjes daarvoor in kokend water en haal de pan dan van het vuur. Laat ze een uur in het water weken en snij dan de huid in. Op deze manier is het makkelijker om mooie, hele kastanjes te krijgen.

Je kunt ook kant-en-klare kastanjepuree kopen in een blikje. Je kunt het vinden in zowel een zoete als een ongezoete versie. De puree ruikt meestal niet lekker (eerlijk gezegd volgens mij net als kattenvoer …) als het blik wordt geopend, maar op de een of andere manier verdwijnt die geur later en smaakt het prima in zowel desserts als romige sauzen.

Kastanjebloem

Je kunt ook kastanjemeel kopen dat is gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de houdbaarheid van de bloem op de verpakking.
Het meel is op zijn best tussen november en januari wanneer het vers gemalen is. Net als andere noten, worden kastanjes en kastanjemeel al snel ranzig als ze niet worden gebruikt. Bewaar een geopende zak meel in een luchtdichte verpakking met deksel in de vriezer.
Met de bloem kun je taarten bakken, gnocchi, polenta en zelfs pasta maken!

Vorig jaar postte ik op dit blog twee recepten met kastanjes. Een voor een heerlijke soep van kastanjes met knapperige salie en een voor chocoladetruffel met kastanjepuree. Binnenkort zal ik meer recepten posten met kastanje!

Eet je kastanjes? Wat is je favoriete manier om met ze te klaar te maken? Ik kijk er naar uit om erover te horen!

PS! Kastanjes moeten niet worden verward met paardenkastanjes die giftig zijn voor de mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.