pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Recepten, Sausjes, dip & spreads, Vegan, Vegetarisch
Laat een bericht achter

Muhammara met gepofte zoete aardappel

Muhammara_met_gepofte_zoete_aardappel_2

Voor het diner van vandaag serveer ik een heerlijke muhammara met gepofte zoete aardappel en gebakken black-eyed beans. Muha … wat? Muhammara (of mhammara) is een bijzondere en heerlijke rode pepersaus met zijn roots in Syrië maar hij wordt ook in allerlei variaties opgediend in zowel Turkije als in de Arabische landen.

De erg specifieke smaak van de saus komt van de donkere geroosterde rode paprika, de robijnrode Aleppo-pepervlokken (of Pul biber zoals hij in Turkije wordt genoemd) en granaatappelsiroop.
In een traditionele muhammara verwerk je ook broodkruimels of couscous. In mijn versie heb ik gekookte en afgekoelde gierst toegevoegd. Gierst is een graankorrel, vrij van gluten, die erg doet denken aan couscous vanwege het uiterlijk en de natuurlijke smaak.
Het eindresultaat is een rijke saus met heel veel smaken! Het zoet van de gegrilde paprika’s, het zuurtje van de granaatappelsiroop en het pittige van de aleppo-pepervlokken. De gierst en walnoten geven een beetje bite en volume.

Granaatappelsiroop

Een kleine tip is om wat tijd te spenderen aan het zoeken naar een goede, ongezoete en ongekleurde granaatappelsiroop. Zoals vaker gebeurt zijn er minder goede producten op de markt die niet zo veel te maken hebben met pure granaatappelsiroop.
Daarom eventueel een leesbrilletje meenemen naar de winkel om goed te kunnen lezen wat er op de verpakking staat.

Je kunt heerlijk genieten van je muhammara met brood, groenten en bonen, op een pizza of zoals vandaag met zoete aardappelen uit de oven. De klaargemaakte muhammara moet worden bewaard in de koelkast in een luchtdichte verpakking met een deksel erop. Het blijft ongeveer 4-5 dagen goed.

Voor het diner heb ik ook verse granaatappelpitten toegevoegd en gehakte koriander die je kunt vervangen door peterselie als je dat liever hebt. En verder voeg ik super simpele black-eyed beans toe. Ik bak ze gewoon in een koekenpan met wat kokosolie tot ze beginnen te kraken en doe er vervolgens gerookte peperpoeder en gedroogde tijm bij. Lekker gemakkelijk en superlekker samen!

Muhammara met gepofte zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn heel eenvoudig in de oven te bakken. Het enige probleempje is dat het wat langer duurt dan je denkt. Zeker een uur!
Een snellere optie is om ze in de magnetron te bakken; Was in dat geval de aardappel en prik rondom wat gaatjes in de schil met een vork. Leg een stuk keukenpapier op een bord en leg de aardappel erop. Doe hem vier minuten per 100 gram op 800 W in de magnetron.
Draai de aardappel af en toe om. Doe dat wel met een pincet of zoiets zodat je je handen niet verbrandt. Test na de magnetrontijd wel even of de aardappel zacht is.
Wikkel de aardappel dan in aluminiumfolie en laat hem zo een paar minuten staan. Snijd de aardappel daarna open en garneer hem met de muhammara, de black-eyed beans, de granaatappel en gehakte koriander.
En dan is het eten klaar!

Muhammara_met_gepofte_zoete_aardappel_5

Muhammara_met_gepofte_zoete_aardappel_6

Muhammara met gebakken zoete aardappelen

Een grote bakje
Ingrediënten
90 gr ongekookte gierst
3 rode paprika’s (als ook gegrilde pepertjes hebt gebruikt, neem dan ongeveer 200 gram)
½ el citroensap
1 el granaatappelsiroop, ongezoet
1 klein teentje knoflook
——————–
een klein handje fijngehakte walnoten
plm. 2 el goede olijfolie
Een snufje zout
Een snufje aleppo peper (alt bul biber)

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 200° C.
Leg de hele rode paprika op een bakplaat bedekt met bakpapier. Je hoeft op dit moment geen olie toe te voegen. Bak de rode paprika’s ongeveer 40 minuten in de oven. Keer ze zo nu en dan om zodat ze gelijkmatig worden gebakken.
Wanneer de paprika’s zwarte blaren en een gerimpelde huid hebben doe je ze even gloeiend heet in een plastic zak die je een paar minuten gesloten laat.
Op deze manier zijn de pepers gemakkelijker te pellen. Vergeet niet ook de zaden en membranen weg te halen en weg te gooien! Laat een deel van het sap uit de paprika’s lekken voordat je begint met het maken van de Muhammara.
Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken kun je in de supermarkt ook gegrilde en gepelde paprika’s kopen.
2. Kook de gierst in een kleine steelpan volgens de instructies op de verpakking. Het moet nog steeds een bite hebben als het klaar is.
3. Doe de gesneden paprika’s, citroensap, granaatappelsiroop en een klein teentje knoflook in een hoge mixerkom. Meng het met een staafmixer of gebruik een stamper voor een wat grovere textuur.
4. Voeg de andere ingrediënten toe en roer met een platte spatel om alles goed te mengen. Breng het op smaak met zout en aleppo-pepervlokken. Als je niet precies weet hoe heet de aleppo-peper is, probeer dan eerst een kleinere hoeveelheid en proef tussendoor voordat je wat meer toevoegt.

Serveer je geweldige muhammara zoals vermeld hierboven.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *