pirnten printen
Glutenvrij, Kerst, Lactosevrij, Ontbijt, Paleo, Recepten, Vegan, Vegetarisch, Zweedse smaken
Laat een bericht achter

Chia pudding met saffraan en warme appels

Chiapudding_met_saffraan_en_warme_appels

Vandaag nodig ik je uit voor een ontbijt met chiapudding met saffraan en warme appels.

Saffraan is zo’n specerij die in Zweden vrijwel alleen geassocieerd wordt met december en kerst. Jammer, want er zijn zoveel lekkere dingen mee te doen. Denk eens aan risotto Milanese (klassieke Italiaanse risotto), rouille (Franse mayonaise met saffraan en knoflook) en alle heerlijke recepten uit het Midden-Oosten die saffraan bevatten!

Vandaag maak ik in plaats van dat alles chiapudding met saffraan. Nee, ik bedoel niet die vreselijke gelei-achtige chia pudding met vreemde zaden erin. Ja, ik bedoel een romige versie die samen met de appels heerlijk smaakt als een dessert hoewel het waarschijnlijk moet worden gecategoriseerd als een ontbijt…
Het is belangrijk dat er nog wat bite overblijft in de gebakken appels zodat je bij elke hap verschillende texturen krijgt.
Als je wilt, kun je de appels van tevoren klaarmaken. Je kunt ze altijd vlak voor het serveren opwarmen als je het contrast wilt bewaren tussen warm en koud.

Chiapudding_met_saffraan_en_warme_appels_2

Chiapudding_met_saffraan_en_warme_appels_3

Chiapudding met saffraan en warme appels

Voor 2 porties
Chiapudding met saffraan
Ingrediënten
3 el chiazaden
2 dl kokosmelk of andere plantaardige melk die je voorkeur heeft
——————
De dag erna;
1 rijpe banaan
ongeveer 2 el plantaardige melk (dezelfde die je eerder voor de pudding gebruikte)
Een snufje vanille poeder
1 snufje saffraan

Warme appels met kaneel
Ingrediënten
1 grote appel / plm. 250 gram
1 tl kokosolie
1 klein handje gele rozijnen (zwart werkt ook)
plm. 1 tl gemalen kaneel
plm. 3 el water

Hoe doe ik het?
Chiapudding met saffraan:

1. Bereiding een dag tevoren;
Doe het chiazaad in een kom en voeg de melk toe. Roer goed en dek het af met een deksel. Laat de kom in de koelkast staan tot de volgende dag.
2. Tijd voor het ontbijt!
Giet de chiazaden en de melk in een hoge mengkom en voeg de banaan, wat extra melk, vanillepoeder en saffraan toe.
Mix met een staafmixer tot het een gladde en redelijk zachte crème is geworden. Zet het apart terwijl je de appels klaarmaakt.

Warme appels met kaneel:
1. Schil en ontpit de appel en snijd hem in kleine stukjes.
2. Doe wat kokosolie in een koekenpan en voeg de gesneden appel toe. Bak op matig vuur gedurende een paar minuten en voeg dan de rozijnen en de kaneel toe.
Voeg wat water toe en bak nog een paar minuten door terwijl je roert tot je warme appels met nog een bite hebt in een saus.
3. Doe de chia pudding en de warme appels in laagjes in een bij voorkeur doorzichtige kom of glas zodat je alle mooie stipjes van de saffraan en de verschillende lagen ziet.
Strooi er nog wat geroosterde zaden, misschien een beetje cacaobibs of wat van mijn kerstgranola bovenop om het mooi af te maken.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *