pirnten printen
Glutenvrij, Groenten, Lactosevrij, Smakelijke boeken, Vegan, Vegetarisch, Voordelig koken
Laat een bericht achter

Vego in 30 minuten + Bloemkool met tandoori en linzen met rijst

Vego_på_30_minuter

Vandaag schrijf ik over het Zweedse kookboek Vego in 30 minuten van Ylva Bergqvist. Uit het boek maak ik heerlijke bloemkool met tandoori en linzen met rijst!

Oké, dus we willen dus meer groen voedsel eten. Klinkt goed. Maar wat verandert er dan in het dagelijks leven en is dat gemakkelijk? Receptenmaker, foodstylist en chef-kok Ylva Bergqvist heeft besloten om ons te helpen!

Ze heeft een boek gemaakt met smakelijke foto’s en snelle recepten voor geweldige diners die een bereidingstijd hebben van maximaal een half uur. Ideaal voor elk huishouden, zelfs in dit huis haha! Hoewel ik de hele dag met voedsel werk (of misschien juist om die reden) is mijn inspiratie voor de eigen dagelijkse maaltijd wel eens teleurstellend. Elke dag is er dezelfde vraag; wat gaan we vandaag eten? Ik denk dat ik niet de enige ben die dat heeft…..

Het boek bevat recepten uit keukens van de hele wereld; Italië, het Midden-Oosten, Azië en Mexico. Een kleurrijke combinatie van groenten en ingrediënten uit je gewone supermarkt, gecombineerd tot nieuwe food-avonturen! Eenvoudig maar vol leuke details.

Maak bijvoorbeeld eens een keer een gebruinde boter met kappertjes voor de pasta. Ik weet zeker dat dit een spannende combinatie is met tomatensaus!
Of maak in gember gemarineerde meloen als een leuke accessoire voor een op de Aziatische keuken geïnspireerd gerecht?
Of maak eens “draadjesvlees” van oesterzwammen. Ik ben door het boek geïnspireerd; het staat vol met lekker eten dat gemakkelijk te maken is!

Ik ben er eerlijk gezegd niet helemaal zeker van of het altijd klopt dat de maximale bereidingstijd 30 minuten is maar als je een ervaren huis-chef bent (of de recepten vaker maakt), krijg je het eten snel op tafel.

De recepten bevatten eieren, melkproducten en honing en zijn daarom vegetarisch waarbij de auteur steeds tips geeft om de gerechten vegan te maken. Daarnaast zijn er ook tips over wat te doen met eventuele restjes. Op die manier krijg je twee diners in één moeite. Perfect voor een nog sneller diner of lunch de volgende dag.

Bloemkool met tandoori en linzen met rijst

Nu het recept dat ik uit het boek heb gekozen; ik heb bloemkool gemaakt met tandoori en daarbij linzen met rijst. Een kleurrijk diner met heerlijke smaken! De gele rijst en de kokosroom zijn echte toppers die ook perfect kunnen worden gecombineerd met veel andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een stoofpot of soep.

De bloemkool is in het boek in kleinere stukjes in de oven gebakken maar ik ben zo vrij geweest om de bloemkool in de oven te bakken. Met als resultaat dat het meer dan een uur duurde voor het gerecht op tafel stond. Probeer dat dus niet zelf als je haast hebt!

Zelf gebruik ik niet zo vaak rode peper en daarom bewaar ik er altijd een in de vriezer voor als het nodig is. Je kan de peper dan prima raspen en het ziet er erg smakelijk en vers uit. Dus misschien een tip voor je als je ook niet elke dag rode peper gebruikt.
Natuurlijk heb ik in dit recept mijn eigen tandoori-kruidenmix gebruikt maar je kunt natuurlijk ook in de winkel een goede tandoori kopen. Het is in ieder geval een kleurrijk en smakelijk diner geworden dat ik zeker nog eens ga maken.

Vego_på_30_minuter_Bloemkool met_tandoori_met_linzen_met_rijst

met_tandoori_met_linzen_met_rijst_2

Bloemkool met tandoori met linzen met rijst

4 porties
Ingrediënten
1 blikje kokosroom, plm. 400 gr
2 dl basmati-rijst
1 tl gemalen kurkuma
1 bloemkool, plm. 800 gr
1,5 el tandoori kruidenmix (zelfgemaakte smaak nog beter!)
1 limoen
2 dl gekookte groene linzen
Zout
koolzaadolie

Noten en chili strooisel

1 dl gezouten en geroosterde cashewnoten
Een vuist verse koriander
1 rode peper

Hoe doe ik het?
1. Verwarm de oven voor op 225° C en zet een bakplaat in de oven.
2. Schep de dikke kokosroom uit het blik en doe het in een kom. Doe het dunne kokoswater wat nog in het blik zit in een pan. Meet het kokoswater wel even af zodat je het met water kunt aanvullen totdat je de voorgeschreven hoeveelheid hebt waarin je de rijst moet koken.
Volg bij het koken van de rijst de instructies op de verpakking maar doe tegelijk met de rijst ook de kurkuma in de pan en wat zout naar smaak. Kook tegelijk ook de groene linzen in een andere pan.
3. Haal de groene bladeren van de bloemkool en doe ze in een kom. Breek of snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes. Leg ze in een andere kom, breng op smaak met tandoori-kruiden en zout en strooi er wat olie bovenop.
Leg de stukjes bloemkool op de hete bakplaat en zet deze 10 minuten in de oven.
4. Meng de groene bloemkoolblaadjes met wat olie. Leg ze op het bord en bak nog eens 5-10 minuten in de oven tot ze een mooie kleur hebben.
5. Snijd de helft van de limoen in schijfjes. Rasp de schil van de andere helft fijn en pers het sap van die helft. Klop de kokosroom tot het stevig is en voeg dan het limoensap toe en de geraspte schil. Breng het op smaak met zout.
6. Hak de cashewnoten grof en hak de koriander inclusief de steeltjes. Snijd de rode peper en meng alles samen.
7. Meng de rijst met de linzen.
8. Serveer de bloemkool en de bloemkoolblaadjes met de rijst, lepel de limoen-kokosroom er over en strooi er dan de cashewnoten, koriander en rode peper over. Serveer de partjes limoen erbij.

Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose. Het recept bevat noten maar die kunnen indien gewenst worden weggelaten (zoals ik deed).

Vego in 30 minuten –
100 recepten voor een groener dagelijks leven

Ylva Bergqvist
ISBN 9789174247428
Uitgever Bonnier fakta
Taal Zweeds

met_tandoori_met_linzen_met_rijst_4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *