pirnten printen
Glutenvrij, Lactosevrij, Recepten, Vegan, Voordelig koken, Zonder noten
Laat een bericht achter

Homemade tandoori kruidenmix

homemade_tandoori_kruidenmix_3

Warme kruiden zijn goed voor een bevroren ziel! Oftewel, je kunt in de winter vaak wat steviger gebruik maken van kruiden. Daarom heb ik besloten om een homemade tandoori kruidenmix te maken.

De mengeling vindt zijn oorsprong in de Indiase, Pakistaanse en Afghaanse keuken. Er zijn veel varianten op deze kruidenmix.
Ik heb gelezen over allerlei versies en uiteindelijk mijn eigen creatie gemaakt. Het eindresultaat is een mooie mix met rijke smaken die in de komende maand voor meerdere diners gebruikt kan worden.
Je kan aan mijn mix wat extra zwarte peper toevoegen als je dat lekker vindt. Ik heb een partner die dat niet lekker vindt dus ik moet het wat rustiger aan doen met de hot stuff haha!

Wel of geen kaneel?

De oplettende lezer zal zien dat er op de foto’s kaneelstokjes staan die je niet terug vindt in het recept. Ik heb hier de vrijheid gebruikt om zowel de fotograaf als de chef-kok te zijn maar bij het koken de kaneel over te slaan.
Op een of andere manier houd ik niet van kaneel in warme gerechten maar kaneel hoort eigenlijk wel degelijk in een traditioneel tandoori mengsel. Maar als jij wel van kaneel in warme gerechten houdt kun je met 1 theelepel gemalen kaneel mijn recept nog origineler maken. Maar zonder kaneel gaat prima…

Klassiekers waarin de tandoori-mix wordt gebruikt zijn Chicken tandoori of Chicken tikka masala maar ik gebruik het nu bij bloemkool. Het recept hiervan staat in een van mijn volgende posts. Maar tot die tijd is het leuk om alvast een mengsel te maken voor allerlei lekkere winter- en kerstgerechten.

homemade_tandoori_kruidenmix_4homemade_tandoori_kruidenmix_5

Homemade tandoori kruidenmix

Voor een klein potje
Ingrediënten
1 el heel korianderzaad
1 tl hele kruidnagels
1 tl hele zwarte peper
1 tl hele kardemomzaden (alleen de zwarte zaden)
½ tl hele fenegriekzaden
1 tl hele komijnzaden

Al gemalen kruiden;
1 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
½ tl nootmuskaat (rasp het bij voorkeur zelf van een hele muskaatnoot, dat geeft veel meer smaak!)

Hoe doe ik het?
1. Meet alle hele kruiden af en doe ze in een droge koekenpan. Rooster ze op laag vuurtje onder voortdurend roeren gedurende ongeveer vijf minuten. Je keuken zal er absoluut geweldig van gaan ruiken!
2. Doe de geroosterde zaden in een vijzel of een elektrische koffiemolen en maal alles tot een fijn poeder.
3. Giet het in een kom en voeg de resterende al gemalen kruiden toe. Roer goed en giet het mengsel in een luchtdichte pot met deksel.

Deze home-made versie van tandoori kruidenmix is glutenvrij.
Als je besluit om het in plaats van zelf maken te kopen, houd er dan rekening mee dat een aantal kant-en-klare versies wel gluten bevatten!

homemade_tandoori_kruidenmix_6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *