In Zweden worden met kerst veel traditionele gerechten gegeten. Voor mij zijn vooral de kruiden in die gerechten een kerstherinnering. Vandaag gebruik ik dan ook de klassieke peperkoekkruiden om smaak te geven aan mijn kerstgranola met sinaasappel.
Lekker in yoghurt maar ook in een cake of als toevoeging bij een frisse salade. Een van mijn sterkste smaak- en geurherinneringen uit mijn kindertijd zijn de met kruidnagels versierde grote sinaasappels die aan grote linten in de keuken hingen.
Als er een manier voor mij is om in de kerstsfeer te komen is het de geur hiervan.
Terwijl ik nadacht over recepten voor de kerst bleef deze geurcombinatie door mijn hoofd spelen dus ik moest er iets mee. Het werd een granola.
Om de granola knapperig te krijgen had ik iets nodig waar ik eerst een puree van kon maken. Ik besloot dat te doen met zoete aardappelen. Die hebben een mooie kleur, zijn erg lekker en passen precies bij de kruiden die ik heb gekozen.
Ik heb deze granola gemaakt in mijn droogmachine maar maak je geen zorgen als je die niet hebt. Het gaat ook prima in een gewone oven. Dus in mijn recept vind je tips voor beide opties. De hoeveelheid in het recept is voldoende voor 4 bakplaten in de droger of 3 bakplaten in een gewone oven.
Dat lijkt veel maar je moet het beslag voor de granola zo dun mogelijk over de plaat verdelen waardoor de droogtijd korter wordt. Het is voor de houdbaarheid ook belangrijk dat de granola goed droog wordt voordat je hem in een voorraad bus gaat bewaren.
Kerstgranola met sinaasappel en kruiden
voor ongeveer 1,5 liter
Ingrediënten
600 gr hele boekweit, geweekt
——————
500 gr zacht gekookte zoete aardappelen
1 dl vers sinaasappelsap
2 ontpitte medjouldadels
1 el ahornsiroop (of twee extra dadels en geen ahornsiroop)
2 el gesmolten geurloze kokosolie
1 tl kaneel
½ tl gemalen nootmuskaat
½ tl gemalen kruidnagels
1 tl grove kardemom
½ tl gemalen gember
Een snufje zeezout
—————
65 gr rozijnen, bij voorkeur biologisch
70 gr pompoenpitten
Hoe doe ik het?
1, Begin een dag van tevoren; weeg de boekweit af en spoel het goed af met heet water in een fijne zeef.
Doe de boekweit vervolgens in een schaal of bakje waar een deksel op past en zet het onder water. Plaats het zo ongeveer 9 uur in de koelkast.
Giet de volgende dag het water af en spoel de geweekte boekweit weer goed af. Giet het in een grote kom en zet het apart terwijl je de rest klaarmaakt.
2. Schil de zoete aardappelen en snij deze in kleinere stukjes om de kooktijd te verkorten. Zet de aardappelen op in een kleine pan met water en laat ze koken tot ze zacht zijn.
Giet het water af en giet de hete aardappelen dan over in een mixerkom.
3. Doe het sinaasappelsap, de dadels, (ahornsiroop), kokosolie en alle specerijen ook in mixerkom bij de zoete aardappelen. Mix vervolgens met een staafmixer tot je een perfect gladde puree hebt.
4. Giet de puree over de geweekte boekweit en voeg dan de hele rozijnen en pompoenpitten daar aan toe. Roer alles voorzichtig met een spatel om te zorgen dat alles goed gemengd is.
5. Nu is het tijd om de granola te drogen!
Bedek het aantal bakplaten dat je nodig hebt met bakpapier en smeer de granola zo dun mogelijk op elke plaat.
In de droogmachine: droog de granola ongeveer 7 uur op 60° C. Draai de gedroogde granola halverwege en droog hem op de andere kant tot je zeker weet dat de granola helemaal droog is.
In een “normale” oven: droog de granola op ongeveer 100° C (of lager, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt).
Controleer de granola elke 20 minuten en tegen het einde vaker en roer het om. Breek de granola tijdens het drogen in kleinere stukjes om ervoor te zorgen dat de granola volledig droog wordt.
Bewaar de klaargemaakte granola in een luchtdichte pot of bus.
Dit recept is van nature vrij van gluten, lactose en noten.