Een paar weken geleden schreef ik hier een recept voor een walnoten taart met gezoete gecondenseerde kokosmelk. Omdat deze kokosmelk niet altijd gemakkelijk te vinden is in de winkel leek het me goed ook het recept voor de zelfgemaakte versie te plaatsen.
Het is heel gemakkelijk om homemade gezoete gecondenseerde kokosmelk te maken en ook krankzinnig lekker. Ik heb het zelf gebruikt met vers fruit, als decoratie op een taart, op ijs en zelfs voor mijn ochtendpap … ik bedoel maar!
Met de hoeveelheid zoetstof en de kooktijd bepaald je de textuur en de smaak. Als je bijvoorbeeld een extra lepel ahornsiroop gebruikt en ook de kooktijd verlengt krijg je een wat meer gouden en gekarameliseerde textuur en smaak.
Er is wel een klein dingetje… De melk kan aan het einde van de kooktijd soms plotseling uiteenvallen in vet en de rest van de substantie.
Raak dan niet in paniek! Giet alles in een hoge mengkom en laat het afkoelen. Het ziet er op dat moment niet zo smakelijk uit maar bijt nog even door. Eenmaal afgekoeld zet je de staafmixer er in en dan heb je in een mum van tijd een heerlijke gecondenseerde kokosmelk.
Daar gaan we!
Homemade gezoete gecondenseerde kokosmelk
Ingrediënten
600 gr kokosmelk (geen light)
3 el ahornsiroop (voeg een extra eetlepel toe als je het zoeter en karamel-achtiger wilt)
Hoe doe ik het?
1. Neem een diepe en bij voorkeur grote pan zodat bubbelen en spetteren binnen de pan blijft.
2. Giet de kokosmelk en ahornsiroop er in. Laat alles al roerend aan de kook komen. Gebruik daarna en laag vuur zodat de kokosmelk constant en met kleine belletjes kan koken. Blijf af en toe roeren met een houten lepel. Kook het ongeveer 1 uur.
3. Nu moet de kokosmelk ingekookt zijn tot ongeveer twee derde. Blijf doorkoken maar roer nu vaker in de pan gedurende de laatste 15 minuten. Op die manier heb je meer controle over het inkookproces. Uiteindelijk moet er nog maar een derde overblijven van de hoeveelheid waarmee je begon.
4. Giet, als je tevreden bent met de dikte, de gecondenseerde kokosmelk in een schaal met deksel.
Bewaar het in de koelkast waar het verder dikker wordt. Als je het weer wat meer vloeibaar wilt hebben kun je het een uur op kamertemperatuur opwarmen voor het te serveren of het heel voorzichtig opwarmen.
Dit recept is van nature vrij van gluten en lactose.
2 Kommentare